• BIST 9524.59
  • Altın 2510.857
  • Dolar 32.5608
  • Euro 34.6255
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

UND iftarı Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı

UND iftarı Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı
Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) geleneksel hale gelen İstanbul İftarı, Sütlüce Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

UND’nin her yıl Ramazan ayında gerçekleştirdiği iftar yemeği Sütlüce Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Yemeğe aralarında İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile IRU Ortadoğu ve Bölge Daimi Delegesi Haydar Özkan’ın da bulunduğu 1000’e yakın davetli katıldı.

Çetin Nuhoğlu: “2023 ihracat hedefi için hızlı bir biçimde ilerliyoruz”

Yemekte söz alan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, davete katılanlara teşekkür ederek UND’nin tarihinin uluslararası nakliye sektörünün tarihi anlamına geldiğini söyledi. 

Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Nuhoğlu şu ifadeleri kullandı; “2009 ilk defa Türkiye’de uzun vadeli planların yapıldığı dönemdir. Ilk defa Türkiye’de 2023 tarihli ve Cumhuriyetin 100. yılında ihracat hedefli bir plan, hem de bilimsel, çağdaş yöntemlerle hayata geçirilmiştir. Hepsinden önemlisi bu 500 milyar dolarlık hedefi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan taşıma gücünü yapanlara ve bunu geliştirmeye açık alanlara destek veren bir anlayışın hakim olduğu bir dönemdir. 2023 yılına 9 yılımız kaldı. Gerçekten hızlı bir şekilde ilerliyoruz. 2013 yılında Kalkınma Bakanlığı, 10 Yıllık Kalkınma Planı’nı yaparken lojistiği kalkınma planının temel taşlarından biri haline getirdi ve 2018 yılında 288 milyar dolarlık ihracat hedefini belirledi. Bunun için de Türkiye’nin Lojistik Performans Endeksi’ni masaya yatırdı ve yol haritasını çıkarttı.”

17.jpg

"Tek hayalim var; buradan çıkan araçlar 36 saat sonra Münih’e varacak"

Türkiye Cumhuriyeti gücünün farkında olduğunu ve taşımalarla ilgili kalkınma modelini ihracata oturttuğunu vurgulayan Nuhoğlu uluslararası taşımacılıkta karşılaştıkları haksız rekabetler karşısındaki mücadelelerine değinerek; “Özellikle son 3 yıldır yaşadığınız sıkıntıları, haksız rekabetlere karşı verdiğiniz mücadeleyi biliyoruz. Bu uygulamalar özellike Türkiye’den malların Avrupa’ya taşınmasına karşı bir engel oluşturdu. Malların transferini engellemek üzere önümüze konan kotaların, yüksek geçiş paralarının, vize sorunlarının bilincindeyiz. Bunlara karşı bugün olduğumuz gibi, yarın da mücadele edeceğiz. Tek hayalim var; buradan çıkan araçlar 36 saat sonra Münih’e varacak;  Türkiye’den yola çıkan şoför arkadaşlar Bulgar veya Romen şoförler hangi haklarla çalışıyorsa aynı şekilde ve aynı haklarla çalışacak” diye konuştu.

“500 milyar dolar ihracat hedefinin bizler olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil”
 
Geçen sene size nakliyat sektörü temsilcilerine ‘Şirketlerinizi satmayın’ dediğini anımsatan Nuhoğlu; “Gerçekten de devletin temel politikası, her konuda destek olduğu temel altyapı lojistik. Yine aynı şeyi söylüyorum. 500 milyar dolar ihracatın bizler olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil. Bu malları başkası taşıyamaz. Avrupa’ya taşımaların yarısından fazlası kara yoluyla taşınmak zorundadır. Zaten lojistik konumumuzun verdiği avantajları biliyoruz. Bu bölge, özellikle üç günde Avrupa’ya mal ulaştırmak zorundadır” dedi.

Ömer Cihad Vardan: “Görevimiz AB’ye giriş sürecinde iş dünyasının sıkıntılarını çözmek”

Çetin Nuhoğlu’nun ardından söz alan İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan, konuşmasına, ihracatı mümkün kılan, malları istenilen yerlere taşıyan taşımacılara teşekkür ederek başladı.

Çalışma alanlarının Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) giriş sürecinde iş dünyasının sıkıntılarını görebilmek ve bunlara çözüm bulabilmek olduğunu söyleyen Vardan; “Türkiye’yi Avrupa’ya, Avrupa’yı da Türkiye’de entegre etmeye çalışmak. 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması’nın akabinde bu vakıf kuruldu ve 50 yıldır çalışıyor. Sonuçta bütün meslek odalarının ve sizlerin sıkıntıları, bizim de sıkıntılarımızı ve çalışma alanımızı teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

“İnanılmaz bir haksız rekabetle karşı karşıyayız”

Son günlerde ciddi problemlerle karşı karşıya kalındığını ve buna karşı taşımacıların yanında bulunduklarını kaydeden Vardan; “Sorun sadece size ait değil elbette, Türkiye’nin sorunu. Malların serbest dolaşımından bahsediyoruz. Peki bu malları nasıl taşıyacaksınız? Buna engel koyuluyor. Bu malları nasıl satacaksınız? Satmaya çalışan insanlara engel koyuluyor. İnanılmaz bir haksız rekabetle karşı karşıyayız. Avrupalı dostlarımız kendi mallarını satabilmek ve ihraç edebilmek için rahatlıkla buraya gelebiliyorlar. Fakat biz aynı rahatlıkla malları gönderemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Geri Kabul Anlaşması’nın gereklerinin yerine getirilmesini arzu ediyoruz”

Vardan, çalışma alanları olarak vize konusunu ve serbest ticaret anlaşmalarını ele aldıklarını ifade ederken şunları söyledi;” Çok yoğun bir şekilde bu alanda çalışırken aynı zamanda bir bilgi ve kapasite analizi de oluşturuyoruz. 16 Aralık 2013’te imzalanan ‘Geri Kabul Anlaşması’ ile birlikte vize muafiyeti sürecinin de başlamış olması aslında bizim için yeni bir adım oldu. Bu anlaşma, 25 Haziran 2014’te de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildi. Bizim arzumuz, önümüzdeki ilk 3,5 yıl içinde Geri Kabul Anlaşması’nın gereklerinin yerine getirilmesi ve aynı zamanda vize muafiyeti sürecinin tamamlanarak, şoförlerimizin, iş adamlarımızın vize problemlerini eş zamanlı olarak çözmek.”

Mehmet Büyükekşi: "Irak'a ihracattaki 10 puanlık artış veya düşüş tüm ihracatı etkiliyor"

Yemekte söz alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de daveti düzenleyen UND’ye teşekkür ederek konuşmasına başlarken, Haziran ayının ve yılın ilk yarısının ihracat performansı hakkında bilgiler paylaştı.

Haziran ayında 12.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik ve ilk 6 ayda 80 milyar dolara ulaştıklarını kaydeden Büyükekşi Rusya-Ukrayna kriziyle başlayıp, Irak’la devam eden süreçte ihracatın daralma gösterdiğini ifade ederek şunları söyledi; “En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında, ne tesadüftür ki, Suriye ile olan ihracatımız yüzde 94 arttı. Aslında bu Irak konusuyla da doğru orantılı. Çevremizde maalesef şu anda bir yangın var. Bir taraftan Rusya ve Ukrayna’da, diğer taraftan Mısır, Libya, Irak’ta çok büyük sorunlar yaşıyoruz. Özellikle Haziran ayında ihracatımız Libya’da yüzde 25, Ukrayna’da yüzde 20 ve Rusya’da ise yüzde 4 düşüş gösterdi. Irak’ta da Haziran ayı ihracatı yüzde 21 düştü. Irak’a yaptığımız ihracatın her 10 puanlık artışı veya düşüşü ihracatımızın yüzdesini yükseltiyor veya indiriyor. Irak’taki düşüş olmasaydı ihracattaki artışımız yüzde 9 olacaktı. O yüzden Irak konusunu çok önemsiyoruz.”

"UND ile kader birliği içindeyiz"

Eğer ihracat artacaksa bunun taşımacılar sayesinde gerçekleşeceğini vurgulayan Büyükekşi; “UND ile hem bu hususta, hem de diğer konularda kader birliği içindeyiz. Ihracatımızın yarısı AB ülkelerine, yüzde 25’i ise çevremizdeki ülkelere. Bu yüzden, karşılaşacağımız olası sorunlarda işbirliği içinde bulunmayı sürdürmeliyiz. Lojistik sektörünün master planının da mutlaka yapılması gerekiyor. Bunun için de çabalarımız var” ifadelerini kullandı.

"Hedefimiz, kalkınma değeri yüksek ihracat ürünlerinin sayısını arttırmak"

Hedeflerinin ihracatı arttırmanın yanında, kalkınma değeri yüksek ihracat ürünlerinin sayısını da arttırabilmek olduğunu açıklayan Büyükekşi “Onun için de Ar-Ge’ye, inovasyona, tasarıma ve markaya çok büyük destek veriyoruz. O yüzden taşımacıların da kendilerine yeni hedefler hazırlarken, bunları göz önünde bulundurması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Yüksek katma değerli malları taşıyacak taşımacılara ihtiyaç varsa, kendilerini buna göre yapılandırmalarını, yüksek teknolojiye uygun ürünler taşımalarını ben özellikle rica ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kısa bir sunum gerçekleştiren IRU Ortadoğu ve Bölge Daimi Delegesi Haydar Özkan’ın ardından 2014 IRU Onur Nişanı Ödülleri ve Yılın Sürücüsü Ödül töreni gerçekleştirildi. Aralarında Barsan Global Lojistik, S.S Kaynaşlı Kooperatifi, Bolu Güneş Ulus Nakliyat, Grupaj Servis Lojistik, İBA Lojistik, Mars Lojistik, Martı Trans, OMSAN Lojistik ve Erhanlar Nakiyat’ın şoförlerinin bulunduğu sürücülerin ismi alınırken; yılın sürücüsü Erhanlar Uluslararası Nakliyat’tan Mehmet Soysal oldu.

Haber / Fatih Serdar Özgültekin

http://www.ulastirma.com.tr

undiftaridisgaleriyazili.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim