• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

United Airlines 9 ton ağırlıkla kalkış yaptı

United Airlines 9 ton ağırlıkla kalkış yaptı
United Airlines uçağında pilotların yaptığı hesap hatası, 9 ton fazla ağırlıkla kalkışa neden oldu.

Olay ağırlık hesaplarında hatanın önüne geçmek için ekstra kontroller eklenmesi gerektiği konusunu gündeme getirdi. Olayın yaşandığı Boeing 737-900 tipi uçağın pilotlarının, United Airlines’ten kendilerine yanlış verilmiş olan yolcu sayısı ve ağırlık verilerine dayanarak hesap yaptıkları belirtildi.  

Uçağın kalkışı 9 ton fazla ağırlıkla gerçekleşti, herhangi bir hasar ya da sorun çıkmadan uçuş tamamlandı ancak pilotlar yine de düzenledikleri raporla durumu United Airlines yönetimine bildirdi.     

Bu rapor doğrultusunda durum United Airlines tarafından ABD Federal Havacılık İdaresi’ne (FAA) iletildi ve bu tür olayların gelecekte önlenmesi için çalışma başlatıldığı kaydedildi.   

FAA tarafından yapılan açıklamada, her uçuş öncesi pilotların ağırlık ve denge hesaplamalarında ek manuel kontroller gerektiği ifade edildi. FAA bu olayın takipçisi olarak, sorunu kökünden çözecek kalıcı önlemler için çalışırken United Airlines’in aldığı geçici önlemlerden ve göstermiş olduğu hassasiyetten memnun olduğunu bildirdi.      

2010 yılında birleşen Continental Airlines ve United Airlines’ın yeni yolcu hizmeti ve uçak bakım sistemlerindeki değişim nedeniyle, son aylarda bilişim ve operasyonel sistemlerinden kaynaklanan bazı problemler olduğu da vurgulandı.       

Pilotlar her uçuş öncesi uçağın ağırlık bilgileri, hava sıcaklığı ve diğer faktörlere bağlı verileri dikkate alarak kalkış hesaplarını yapıyorlar. Ağırlık hesaplarında yapılacak bir hata, pistte kuyruk vurmak ya da uçağın pistten çıkması gibi sonuçlara neden olabiliyor.    

Boeing’in web sitesine göre 737-900 model uçaklar 187.700 pounds (85.141 kilogram) ağırlıkla kalkış yapabiliyor. Geçmişteki Olaylar  Kaza raporları ve son bir NASA araştırmasına göre, 2004 yılında Kanada’da meydana gelen bir kaza, yedi kişinin ölümüne neden olan bir güvenlik riskini ortaya çıkardı.     

Avustralya Ulaşım Güvenlik Bürosu raporuna göre, 20 Mart 2009 tarihinde, Melbourne’de 275 yolcusu olan Emirates Havayolları’nın Airbus A340 tipi uçağında pilotlardan biri ön-kalkış hesaplamalarda 100,000 kilogram (220.460-pound) hata yaptı.     

Pilot yanlışlıkla bilgisayara 362.000 kilogram yerine 262,000 kilogram ağırlık girdi. Bunun üzerine hatalı yapılan kalkış hesaplaması sonucunda uçak son anda kaptanın maksimum güç vermesiyle kalkmış ancak kuyruğu piste vurmuştu. 275 yolcu bir faciadan kılpayı kurtulmuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim