• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Üniversite öğrencileri ‘elektrikli otomobil‘ üretti

Üniversite öğrencileri ‘elektrikli otomobil‘ üretti
Afyonkarahisar'da, AKÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü öncülüğünde 10 öğrenci, 5 öğretmenin yer aldığı proje ekibi, enerjisini elektrikten alan araç tasarlayıp imal etti.


Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Elektrik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından üretilen elektrikli otomobil, saatte 60 kilometre hızla yaklaşık bir saat yol alabiliyor.

AKÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü öncülüğünde, başka programların da desteğiyle oluşturulan 10 öğrenci, 5 öğretmenden oluşan 15 kişilik ekip, alternatif enerjili araç yapmaya karar verdi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) aldıkları teşvikle çalışmalarına başlayan ekip, yaklaşık 8 ayda elektrik donanımı ile çalışan otomobili tasarlayıp üretti.

Enerjisini bagajdaki aküden alan, iki kişilik aracın ağırlığı 380 kilogram. Güvenlik sisteminin de yer aldığı araç, saatte 60 kilometre hızla yaklaşık bir saat gidebiliyor. TÜBİTAK tarafından "Yerli Ürün Teşvik Ödülü"ne layık görülen aracın hızı, motor ve bataryalar değiştirilince artabilecek. 

Aracın maliyeti, gerekli desteklerin sağlanması halinde 15 bin liraya kadar düşebiliyor.

"Desteklenirse bu araç dünyaya satılabilir"

AKÜ Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de en büyük eksikliğin ekip çalışması olduğunu savundu.

Ekip çalışmasıyla neler yapabileceklerini herkese kanıtlamak için bir çalışma yürüttükleri belirten Hocaoğlu, geçen yıl TÜBİTAK'ın teşvikiyle yola çıktıklarını aktardı.

Dünyada fosil kaynakların tüketildiğini dile getiren Hocaoğlu, şunları kaydetti: "Petrol ve doğalgaz gibi kaynaklar yakın bir gelecekte tükenecek. Dünyada elektrikli araca çok yoğun bir ilgi var çünkü elektrik, kolay bulunabilen ve temiz bir enerji kaynağıdır. Bu enerjiyi ne kadar hızlı geliştirebilirseniz, ne kadar çok prototip araç üretirseniz, o ölçüde dünya lideri olabilme potansiyeline sahip olabilirsiniz. Elektrikli araç, dünyada çok yeni bir konu. Elektrikli araçların üretilmesine diğer ülkelerle aynı dönemde başladık. Bu çok ciddi bir avantaj. Yaptığımız araçların teşvik bulması, TÜBİTAK tarafından desteklenmesi durumunda dünyaya satabiliriz."

Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden bu sene mezun olan Emre Kocakehya da başarıya ulaşmada takım ruhunun önemine değindi.

Biz anlayışıyla hareket ettiklerini anlatan Kocakehya, "Hocalarımızın birlikteliğinden dolayı bir aile gibiyiz. Bu araç geliştikçe daha iyi bir performans sergileyecek. Her zaman en iyisini yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim