• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Üniversite-sanayi işbirliği hız kesmiyor

Üniversite-sanayi işbirliği hız kesmiyor
Türk Hava Kurumu Üniversitesi ile Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği arasında eğitim, danışmanlık, öğrenci bursu, istihdam, ortak AR-GE ve İnovasyon konularında işbirliği protokolü imzalandı.

 

Protokolü Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal BAN ile Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Ufuk BAYRAKTAR imzaladı. 
 
“Sanayi ile yapılan işbirliği her alanda çok önemli”
 
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal BAN, üniversite-sanayi işbirliği kavramının Türkiye’de ilk defa 1960’lı yıllarda gündeme geldiğini ve bugüne kadar hep konuşulan bir kavram olduğunu söyledi. Ancak konuyla ilgili gerekli altyapının hazırlanmasına yönelik destek verici yönetmelik ve yasalar yer almasına rağmen bir arpa boyu yol alınamadığının altını çizen BAN, konuşmasına şöyle devam etti:
 
“Ne üniversite hocalarımız sanayiciyi, ne de sanayici üniversitedeki hocaları bir türlü beğenmiyor veya bir türlü anlaşamıyorlar. Ama Allah izin verirse biz Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği ile yaptığımız protokolle bunun nasıl olacağını, nerelere gidebileceğini Türkiye’de ne tür kıvılcımlar oluşturacağını bir kez daha göstermek istiyoruz. Niye diyoruz bunu? Türkiye için diyoruz. Niye diyoruz? Milletimiz için diyoruz. Çünkü üretmeyen bir toplumun yok olmaya mahkum olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde üretime odaklanmalıyız. Günümüz dünyasında birçok ülkede yapılan anlaşmalar, hep bir çıkar ilişkisine dayalı ve bu çıkar ilişkisinde bizim de mutlaka hükümetimizle, devletimizle, milletimizle, sanayicimizle kendimize menfaat yaratacak şekilde bir düzenleme yaptırmamız veya yapmamız gerekiyor.” 
 
Konuşmasında, 1930’larda bir bilim adamı aynı zamanda da bir başka devlet adamının söylediği bir söze yer veren Prof. Dr. BAN, “Bir ülkeyi yok etmek istiyorsanız veya bir ülkeyle, iktidarla sorununuz varsa; o ülkeyle savaşmanıza hiç gerek yok. O ülkenin para birimiyle oynayın, o ülkenin para değerini düşürün yeter.” diye konuştu. Büyük bir devlet olmak ve dünyada söz sahibi olmak için oynanan oyunları iyi çözümleyebilmek gerektiğine de dikkati çeken BAN, aksi takdirde Türkiye’nin elinden üretim gücünün alınarak Yunanistan ya da İspanya’dan farkının kalmayacağını söyledi.
 
 “Bir kıvılcım yakıyoruz”
 
İmzalanan bu protokolle üniversite-sanayi işbirliği alanında bir kıvılcım yaktıklarını ifade eden BAN, üretime katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin ayrı bir yer teşkil ettiğini belirten Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ufuk BAYRAKTAR ise Üniversite’nin Derneği’n sahip olduğu üretim heyecanını paylaştıklarını ve aynı kulvarda beraber koşacaklarını ifade etti ve şöyle devam etti:
 
“Bu süreçten sonra özellikle üniversitedeki hocalarımızın, üniversitelerde yaptıkları çalışmaların bilimsel çalışmaların, sahaya indirilmesi, üniversitelerin girişimci üniversite formatına dönüştürülmesi, üniversitelerde tabiri caizse tozlu raflar altında kalan o dosyaların sanayide bizlerle beraber buluşturularak ürüne dönüştürülmesi ve bu süreçlerin hocalarımızla beraber, sanayi ile beraber, hocalarımızla beraber ihracat imkanlarımızın daha da artırılması noktasında bir işbirliği yapacağız. 
 
Biz, onlara yurtdışı pazarlarında neye ihtiyacımız olduğunu söyleyeceğiz, AR-GE ve İnovasyon faaliyetlerinde nasıl bir birliktelik yapabileceğimizi söyleyeceğiz. Onlar da bu konularda bize inşallah desteklerini verecekler ve tam anlamıyla bir sanayi-üniversite işbirliği projesini Türkiye’de gerçekten örnek olarak hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Bu protokolün iki kurum açısından ülkemiz açısından hayırlı olmasını diliyorum.”
 
Diğer yandan düzenlenen imza törenine, KKTC Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut ÖZÇINAR, Ostim Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Orhan AYDIN, İvedik Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hasan GÜLTEKİN’in yanı sıra, Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Odası temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim