• BIST 9458.34
  • Altın 2487.623
  • Dolar 32.5971
  • Euro 34.7998
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Ünye'ye Ertuğrul Fırkateyni Şehitler Anıtı

Ünye'ye Ertuğrul Fırkateyni Şehitler Anıtı
Türk-Japon dostluğunun simgesi olacak olan Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı’nın, nisan ayında açılması planlanıyor.

Anıtın açılması ile birlikte Ünye'ye her yıl 5 bin Japon turistin gelmesi bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Japonya'da dostluk mesajları verdi. Her iki ülkenin ortak geçmişine atıfta bulunan Erdoğan, aralarında Ünyelilerin de bulunduğu Türk fırkateyni olan Ertuğrul'un Japonya açıklarında batmasını hatırlattı.

Erdoğan'ın gündeme getirdiği Ertuğrul Fırkateyni Ünye içinde büyük önem taşımakta. Sultan 2. Abdülhamit'in Japon İmparatoru'na takdim edilecek imtiyaz nişanını götüren Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1889 tarihinde dönüş yolundayken, Kumano Denizi'nde, Oshima Kasabası sahilinde fırtınaya tutularak battı. 569 denizciden 500'si boğularak şehit olurken, 69'u yaralı olarak sahile ulaşmayı ve sağ kalmayı başardı. Şehit olanlardan 8'inin, sağ kalanlardan da birinin Ünyeli olduğu biliniyor. Bunun üzerine Ünye'de Türk- Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği kurularak, anıt yapılması kararlaştırılmış ve çalışmalar başlatılmıştı.

ANIT, NİSAN AYINDA AÇILACAK

Ünyeli Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu'nun öncülüğünde kurulan Ünye Türk- Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği tarafından tamamlanma aşamasına gelen anıt, nisan ayında açılması planlanıyor. Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu amaçlarının, tarihin sisli sayfalarındaki bu acıklı olayı yaşatmak, aralarında Ünyelilerin de bulunduğu şehit Türk askerlerini anmak, bu vesile ile Türk-Japon dostluk bilincini artırmak olduğunu belirterek, "Yapmış olduğumuz anıt, Türk-Japon dostluğunu ve bilincini artırmakla kalmayacak, iki ülke turizmine ve yakınlaşmasına da ciddi katkı sağlayacaktır" dedi.

Açılış için neden nisan ayını seçtiklerini de anlatan Kapıcıoğlu, "Sakura ağaçları Japonlar için önemli bir semboldür. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açan sakura Japonya'da baharın gelişini müjdeler. Bu günler, Japonya'da ulusal bayram ilan edilir. Bu nedenle Türk-Japon dostluğunu simgeleyecek olan anıtın Japonların önem verdiği o günde açmayı uygun gördük. Mersin'de bulunan Refah Şehitliği ile birlikte Türkiye'de ikinci olacak olan anıt, Ulusal alanda Ünye'yi lider bir şehir yapma gayreti içinde, kültürel anlamda ise ön plana çıkmasında katkısının büyük olacağı düşüncesindeyim. Bu anıtın tamamlanması ve açılması ile birlikte Ünye, her yıl en az 5 bin Japon turisti konuk etmeye hazırlanmalıdır" diye konuştu.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim