• BIST 9693.46
  • Altın 2507.077
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8134
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

UPS, tarihindeki en yüksek 4. çeyrek kâr oranını açıkladı

UPS, tarihindeki en yüksek 4. çeyrek kâr oranını açıkladı
UPS, yüzde 26’lık artış ile 1,57 Dolar değerinde şimdiye dek görülen en yüksek küresel 4. çeyrek hisse başı kazancını elde etti.

UPS, 2015 yılı dördüncü çeyreği için küresel seyreltilmiş hisse başı kazancını, 2014 yılı dördüncü çeyreğin düzeltilmiş sonuçlarına kıyasla %26’lık bir artış ile 1,57 Dolar olarak açıkladı. Her üç ticari segment de faaliyet marjlarını genişleterek, çift haneli faaliyet kârı büyümesi ortaya koydu.

2015 yılının tamamı bakımından ise UPS, 2014 yılı sonuçlarına kıyasla %14’lük bir artış ile 5,43 Dolarlık seyreltilmiş hisse başı kazanca ulaştı. Dördüncü çeyrek için 0,07 Dolar olan hisse başı kazanç ve 2015 yılı için toplamda 0,10 Dolar değerinde artış sağlayan çeşitli münferit vergi kredileri de bu sonuçlara dâhildir.

Dördüncü çeyrekteki toplam gelir yaklaşık olarak 16,1 Milyar Dolar’a yükseldi. Gelir büyümesi, para birimindeki dönüşümler ve daha düşük ilave ücretler nedeniyle yavaşladı. Para biriminden bağımsız olarak ele alındığında gelirin geçen senenin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %2,4 oranında arttığı görülüyor. Öte yandan, gelir yönetimi girişimleri, tüm segmentler genelinde baz oranları geliştirmeye devam ediyor. 

UPS CEO’su David Abney “Esnek ve entegre ağımız, müşterilerle olan yakın işbirliğimiz ve UPS çalışanlarının olağanüstü çabaları bu çeyrekte muhteşem bir hizmet sunmamızı ve mali bir performans ortaya koymamızı sağladı,” şeklinde konuştu ve şunları ekledi: “Bu yılki sonuçlar, geliştirilmiş hissedar değerine ulaşmayı hedefleyen çok yıllık stratejimize dayanmaktadır.”

Rapor bazında, 2015 yılı için seyreltilmiş hisse başı kazanç 2014 yılındaki 3,28 Dolarlık değere oranla 5,35 Dolar değerindeydi. Dördüncü çeyreğin GAAP (Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri) seyreltilmiş hisse başı kazancı ise, 2014 yılı dördüncü çeyrek için seyreltilmiş hisse başı kazanç olan 0,49 Dolar’a karşılık 1,48 Dolar değerindeydi. 2015 yılı dördüncü çeyrek sonuçları, daha yüksek bir iskonto oranıyla kısmen denkleştirilmiş olan, planlanandan daha düşük malvarlığı getirisini tespit etmek amacıyla 79 milyon Dolarlık gayri-nakdi, vergi sonrası piyasaya göre değerleme yapılan emekli maaşını da içermekte. Geçen yılki dönemde şirket, emeklilik maaşındaki piyasaya göre değerleme yapılan ücretler ve belirli sağlık hizmeti sorumluluklarının devri ile bağlantılı olarak 692 milyon Dolarlık gayri-nakdi vergi sonrası ücret bildirdi. 

UPS dördüncü çeyrekte, geçen sene aynı döneme oranla %1,8’lik artışla 1,3 milyar paket teslimi gerçekleştirdi. 2015 takvim yılı içinse şirket, 2014 yılına göre %2,1’lik bir artışla 4,7 milyar paket teslimi gerçekleştirdi. UPS, 2015 yılının en yoğun sezonunda 612 milyon paket teslimatı yaptı.

NAKİT AKIŞI

Yılın 31 Aralık’ta sona ermesiyle birlikte UPS, serbest nakit akışında 5,0 milyar Dolar’lık bir rakama ulaştı. Geçen yıla kıyasla şirket, %9,0’lık bir artışla 2,5 milyar dolar değerinde kâr payı dağıttı. Aynı zamanda yaklaşık 2,7 milyar Dolar karşılığında 27 milyon hisseyi yeniden satın aldı.

ABD YURT İÇİ PAKET GÖNDERİMİ                                                                   

ABD Yurt içi geliri %2,6 oranında artarak 10,3 milyar dolara ulaştı. Daha düşük yakıt ek ücret oranları gelir artışını yaklaşık 250 baz puan oranında azalttı. Gönderi başına gelir 8,89 dolara yükseldi. Yakıt ek ücreti ile müşteri karışımı ve seyreltilmiş paket başına gelir artışında değişiklikler devam ederken, şirket faaliyetlerine bağlı baz oranlar güçlü kalmaya devam etti. 

Elektronik ticaret müşterilerinden gelen güçlü talepler ortalama günlük nakliye miktarlarına %2,4’lük bir artışla katkıda bulundu. Geçen senenin aynı dönemine kıyasla Ertelenmiş Havayolu Hizmetleri ürünleri %15 yükselirken Next Day Air ürünleri ise %10 oranında arttı. UPS, online perakendeciliğin artmakta olan etkisini ile Aralık ayı içerisinde 1,9 milyondan fazla yeni adrese teslimat gerçekleştirdi. 

Düzeltilmiş faaliyet kârı, 2014 yılı dördüncü çeyreği düzeltilmiş sonuçlarına oranla %18 oranında artarak 209 milyon dolara ulaştı. Faaliyet marjı düzeltme esasına göre 170 baz puan artarak %13,1’e ulaştı. Şirketin gelir kalitesine yöneltilmiş odak noktası daha iyi ağ performansı ile birleşerek bu çeyrekte geliştirilmiş faaliyet kaldıracı işleviyle sonuçlandı. 

Rapor bazında ve yukarıda bahsedilen pazara göre değerleme yapılan emeklilik maaşı girişinin bir sonucu olarak faaliyet kârı 840 milyon dolardan; başka bir deyişle %12,5’lik faaliyet marjı ile birlikte %189 oranında arttı.

ULUSLARARASI PAKET GÖNDERİMİ                                                

Uluslararası düzeltilmiş faaliyet kârı, Avrupa’daki güçlü performansın önderliğinde, dördüncü çeyrekte %16 oranında artarak 624 milyon dolara ulaştı. Düzenli fiyatlandırma, olumlu müşteri ve ürün karışımı gelişmiş faaliyet performansı ile harmanlanarak artan kârlılık sağlandı. Uluslararası segment ilk defa yıllık düzeltilmiş faaliyet kârında 2 milyar doların üstüne çıktı. 

UPS’in daha kârlı hesaplara odaklanması tüm bölgeler bakımından iyileşmiş baz oranlarına ön ayak oldu. Para biriminden bağımsız olarak, paket başına gelir 2014 yılı dördüncü çeyreğine kıyasla %0,9 oranında azaldı. Daha düşük yakıt ek ücreti, yaklaşık 350 baz puan ve baz oranlarındaki güçlü büyümenin dengelenmesi ile paket başına gelir artışını maskeledi. 

İhracat gönderileri Avrupa ve Amerika bölgelerindeki orta-tek haneli artışların önderliğinde kısmen arttı. Avrupa sınır ötesi ürünler ile Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan ihracattaki artış, Amerika Birleşik Devleti ve Asya ihracatlarındaki düşüşü dengeledi. 

Rapor bazında ve yukarıda anılan piyasaya göre değerleme yapılan emeklilik maaşı girişlerinin sonucunda faaliyet kârı 245 milyon dolar değerinde, başka bir deyişle %73 oranında arttı.

TEDARİK ZİNCİRİ VE NAKLİYE                       

Tedarik Zinciri ve Nakliye Hizmetlerinin faaliyet kârı, 2014 yılı dördüncü çeyreğinin düzeltilmiş sonuçlarına göre %11 oranında artarak 199 milyon dolara ulaştı. Toplam segment geliri ise %6,0 oranında bir yükselişle 2,6 milyar dolar oldu. Coyote Logistics gelirinin de tüm çeyreğe dâhil olması diğer iş birimleri bakımından daha esnek pazarları, daha düşük yakıt sürşarjını ve gelir kalitesini iyileştirecek eylemlerin etkilerini dengelemekten fazlasını gerçekleştirdi.

Freight Forwarding, tonajlardaki düşüşe rağmen artan faaliyet kârı ve genişleyen bir marj ortaya koydu. Uluslararası Hava Sevkiyatı son yıllardaki en iyi fiyatlandırma yayılımı ile sonuçlanan alım oranları düşüşü ile birlikte harmanlandığında, gelir kalitesi girişimlerinden fayda sağladı.

UPS Freight LTL geliri, elli kilo başına %2,1 oranında artış gösterdi. Daha düşük yakıt ek ücretleri, büyüme oranını yaklaşık 550 baz puan ile aşağıya çekti. Bu gelişim, geliri azaltan %12’lik tonaj düşüşü ile dengelendi. Bu doğrultuda UPS çetin bir piyasa ortamında kârlı gelire odaklanmaya devam ediyor.

Rapor bazında ve piyasaya göre değerleme yapılan emeklilik maaşı girişlerinin sonucu olarak, segmente ilişkin faaliyet kârı 212 milyon dolar değerinde artış gösterdi.

GENEL BAKIŞ

UPS Finans Kurulu Başkanı Richard Peretz “Bu, UPS’in mali beklentilerimizin ötesine geçtiği art arda gelen dördüncü çeyrekti,” şeklinde konuştu ve şunları ekledi: “İşletmemiz 2015 yılında güçlü sonuçlar elde etti. Bir yandan değişken makro-ekonomik şartlarla karşı karşıya kalırken, diğer yandan kâr getiren bir büyümeye yatırım yapmaya devam ediyoruz.” Peretz ardından şunları söyledi: “2016 tam yılı bakımından hedefimiz, seyreltilmiş hisse başı kazanca ilişkin olarak 5,70 dolardan 5,90 dolara, yani başka bir deyişle 2015 düzeltilmiş sonuçlarına kıyasla %5’ten %9’a çıkmak. 2015 ayrık vergi kredileri kapsam dışı bırakıldığında büyüme oranının %7 ila %11 arasında olduğu görülüyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim