• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Urania gemisi Ege'de fayları inceleyecek

Urania gemisi Ege'de fayları inceleyecek
İtalyanların ünlü sismik araştırma gemisi Urania, Ege Denizi'ndeki fayları inceleyecek.

Urania gemisi Ege'de fayları inceleyecek

İtalyanların ünlü sismik araştırma gemisi Urania, Ege Denizi'ndeki fayları inceleyecek.

Gemi, Şarköy Mürefte'de 9 Ağustos 1912 tarihinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin kaynağı olarak belirlenen Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu olarak bilinen Ganos fayının devamındaki oluşumları araştıracak. Saros Körfezi'nden başlayarak İzmir'e doğru devam edecek çalışmalara faydaki son gelişmeleri belirlecek olan geminin, 5 bin metre derine inebilen araştırma denizaltıları bulunuyor.

İzmit Körfezi'ndeki depremden sonra kırıldığı ve faal hale geldiği iddia edilen Ganos fayı ve uzantılarını inceleme çalışmaları bugün başlıyor. Urania fayların durumunu, fay kırıklarından çıkan gaz ve suyu gözlemleyecek.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ başkanlığındaki Türk bilimadamlarından oluşan bir ekibin de gözlemci olarak katılacağı çalışmalar sekiz gün sürecek. Önceki gün İtalya'nın Messina Limanı'ndan yola çıkan gemi, bu sabah Çanakkale'nin Saros Körfezi'nde çalışmaya başlayacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Uluğ, söz konusu çalışmaları daha önce üniversiteye ait K.Piri Reis sismik araştırma gemisiyle yaptıklarını belirterek, “Kuzey Anadolu fayının Ege'deki uzantılarının bulunduğu bu bölge ciddi anlamda kritik. Denizin 3 ile 5 bin metre derinliğine inebilen denizaltılarla yüzey taraması da yapılacak. İzmir açıklarına kadar götürülecek incelemeye, oradan sonra belki Yunanlar devam edebilir. Elde edeceğimiz bilgiler ve sefer raporları, çalışmalarımızda bize ciddi katkı sağlayacaktır.” dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim