• BIST 9095.22
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Uranyum çıkmadan dedikodusu çıktı

Uranyum çıkmadan dedikodusu çıktı
Yozgat'ta 7 bin ton uranyum rezervi tespit edilen ve halen sondaj çalışmaları yapılan Sorgun ilçesine bağlı Mehmetbeyli, Akoluk ve Temrezli köylerinde çıkan dedikodular araştırma çalışmalarını da güçleştiriyor.

Madencilik firmasının Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Sabri Duransoy, yaptığı açıklamada, Yozgat'ta uranyum madeni rezervini tespit etmek için 40'ın üzerinde sondaj çalışması gerçekleştirdiklerini belirterek yaptıkları sondaj çalışmalarında bölgede 7 bin 600 ton rezerv olduğunu ortaya çıkardıklarını söyledi.

Köyde uranyum arama çalışmaları yaparken sık sık köylüleri de bilgilendirmeye çalıştıklarını anlatan Duransoy, çıkarılan söylentiler nedeniyle çalışmaları yaparken sıkıntı çektiklerini de vurguladı.

Henüz uranyum tespit çalışmalarının sürdüğünü, köylülerin tarlasında bir metre ile 3 metre arasında çalışmalar yapıldığını hatırlatan Duransoy, araştırma çalışmalarında verdikleri zarar için tarla sahiplerine 100 ile bin 200 lira arasında ödeme yaptıklarını kaydetti.

Köylülerin milyon dolarlık uranyumu hemen her tarlada olduğunu sandıklarını vurgulayan Duransoy, “Tarlalarda buğday, arpa, mercimek gibi hangi ürün varsa metrekare hesabından ne kadar zarar veriyorsak ödeme yapıyoruz. Bu paraları tarlayı işleyen kişiye veriyoruz. Tarlasına araştırma yaptıklarımıza da işaret bayrağı dikiyoruz. Ayrıca tarlasında kaç delik delindiyse de delik başına 100 lira ödüyoruz. Her tarlada uranyum çıkmıyor. Çıkan tarla sahiplerine de kamulaştırma parası ödenecek” dedi.

Köylüler zengin olmak için biraz sabretmeli

Ödenen ücretlerin köylülerce az bulunduğunu ancak bu paraların sadece araştırma çalışması için ödendiğini hatırlatan Duransoy, şöyle devam etti:>

“Uranyum henüz çıkmış değil. Yaptığımız iş araştırma sondajı. Her araştırma sondajı yapılan yerden de uranyum çıkmıyor. Numuneleri ve izinleri aldıktan sonra da tarlalar istimlak edilecek. Tarlaların değeri kamulaştırma sonrası verilecek. Hızlı trenin geçiş güzergahında, köylüye ne katkı sağlanmışsa uranyumun katkısı da ondan aşağı olmayacak.”

Sondajlara bir süre ara verdiklerini, biçerdöverlerin tarladan çıkmasının ardından 60 sondaj yapmayı planladıklarını vurgulayan Duransoy, köylünün şikayetlerini de dikkate alarak hasat sonrası arama çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.

Yıllarca uranyum madeninin o bölgede saklı kaldığını ilk defa kendilerinin çıkaracağını anlatan Duransoy, “Belli noktalarda kaynaklar tespit edilmiş ama çıkartılamamış. İlk defa biz çıkartacağız. 3 yıl sonra tesis de kurarak bu uranyumları çıkırmaya başlayacağız. Türkiye için büyük bir zenginlik kaynağı olacak” dedi.

Köylülerden araştırma çalışmalarına destek olmalarını isteyen Duransoy, henüz parasal beklentiye girmemelerini, zengin olmak için biraz sabretmelerini istediklerini kaydetti.

Bölgede yapılan çalışmanın dünyanın dikkatini çeken bir çalışma olduğunu vurgulayan Duransoy, şöyle konuştu:

“Köylülerimizin zenginlik hayalleri fazla. Şu ana kadar firma olarak herhangi bir kazanç sağlanmış değiliz. Tesis kurulmadan uranyum paraya dönüşmez. Köylümüzün yüzü ileride gülecek. Dedikodulara kulak asmamak lazım. Büyük projelerin dedikodusu da büyük oluyor.”

Köylülerin sulara uranyum bulaşması nedeniyle hastalıkların arttığı yönündeki iddiaları üzerine suda inceleme yaptırdıklarını ancak her hangi bir olumsuz sonuca rastlanmadığını anlatan Duransoy, “Orada binlerce yıldır uranyum vardı. O toprağın üzerinde yetişen ekinden yapılan unu yemişiz. Hayvanlar altında uranyum olan otlardan yemiş ancak etkilenmemiş. Maalesef çalışmalar başladıktan sonra da söylenti ve dedikodular da arttı” diye konuştu.

Suyumuz yapılan analiz sonrası temiz çıktı

Mehmetbeyli köyünden Ali Salman, firmanın köyde yaptığı araştırma sonrası kuyu başı 50-60 lira ödediğini anlattı. Kendilerine verilen paranın çok az olduğunu vurgulayan Salman, “Uranyumun gramının 100 dolar olduğu söyleniyor. Para az ama millet bilmediğinden alıyor” dedi.

Uranyum nedeniyle suda bulaşıcı hastalık olduğu söylentisi çıktığını anlatan Salman, “Madenciler su analizi yaptırdılar. Temiz çıkmıştı. Ancak köy halkı tekrar analiz yapılmasını istedi. Bu sefer de muhtar Yozgat ve Ankara'da analiz yaptırdı. Su temiz çıktı, şu an da bir sakınca yok” diye konuştu.

Köylülerden Uğur Doğan ise arazinin belli bölgelerinde uranyum numuneleri alındığını belirterek, uranyum işletildikten sonra köylülere önemli düzeyde katkısı olacağını belirtti. Kendisinin zenginlik hayali olmadığını ancak, uranyumla birlikte refah sefiyelerinin yükseleceğini anlatan Doğan, köylülerin ister istemez köy kahvehanesinde uranyum sohbeti açmadan gitmediğini kaydetti.

Doğan, köyde sık sık söylenti çıktığını ancak firmanın köylüyü bilgilendirmeye çalıştığını aktardı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim