• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Üretimi dondurma kararının petrol fiyatlarını yükseltmesi beklenmiyor

Üretimi dondurma kararının petrol fiyatlarını yükseltmesi beklenmiyor
Rusya ve bazı OPEC üyeleri tarafından alınan petrol üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurma kararının, petrol fiyatlarına bir etkisinin olması beklenmiyor.

Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar'ın aldığı petrol üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurma kararının, petrol fiyatlarını yükseltmesi beklenmiyor.

Katar Enerji ve Sanayi Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, dün yaptığı açıklamada, Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar'ın, diğer büyük üreticilerin de uygulaması şartıyla petrol üretimlerini ocak ayı seviyesinde dondurmaya karar verdiğini belirtti.

BNP Paribas Emtia Piyasaları Müdürü Harry Tchilinguirian, petrol fiyatlarının sabitlenmesi için iş birliği sağlanacağı iddialarının arttığını, ancak şu anda hepsinin iddia olarak kaldığını vurguladı.

Tchilinguirian, dün Doha'da varılan anlaşmada, diğer büyük üreticilerin de kararı uygulaması şartı bulunduğuna dikkati çekerek, "Yani İran’ın da bu anlaşmaya uyması gerekecek ancak mevcut şartlarda bu çok zor bir ihtimal" dedi.

Üretimin mevcut seviyede dondurulması kararının petrol fiyatlarına yardımcı olmayacağını savunan Tchilinguirian, petrol fiyatlarının yükselmesi için üretim miktarlarında önemli bir azalma gerektiğini vurguladı.

"Piyasaların psikolojisi değiştirilmek isteniyor"

Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Enerji ve Doğalgaz Kaynaklar Bölümü Direktörü Vitaly Kazakov da söz konusu anlaşmanın piyasalara herhangi bir etkisi olmayacağını dile getirdi.

Rosneft Başkanı İgor Seçin gibi bazı Rus yetkililerin, petrol fiyatındaki düşüşü spekülatörlere bağladığını hatırlatan Kazakov, "Eğer piyasaların bu şekilde etkilendiğini düşünüyorsanız piyasanın psikolojisini değiştirmeye çalışırsınız" görüşünü paylaştı.

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov, Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar tarafından alınan kararın, piyasa beklentilerini karşılamadığının altını çizerek, "Ancak bu gelişme, ileride Rusya ve OPEC arasında bir anlaşma yapabileceğine dair bir işaret olarak görülebilir" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim