• BIST 9548.09
  • Altın 2499.945
  • Dolar 32.4881
  • Euro 34.5791
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

'Üsküdar Vapuru' faciasında ölenler anıldı

'Üsküdar Vapuru' faciasında ölenler anıldı
İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958'de Üsküdar Vapuru'nun batması sonucu hayatını kaybeden yaklaşık 400 kişi için İzmit ve Gölcük ilçelerinde anma töreni düzenlendi.

İzmit Lisesi önünde düzenlenen törende konuşan İzmit Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Emine Öcal, yakınlarının kazada ölenleri körfezin kıyısında gelecekleri umuduyla beklediğini fakat denizin çoğunu geri vermediğini  belirterek, "Kazada yaşamını yitirenler adına hatıra ormanına birer fidan dikerek aziz hatıralarına sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ise faciada ölenleri unutmamaları gerektiğini kaydederek, "Onlar bu şehrin evlatlarıydı. Bir kısmı okumak, bir kısmı hizmet için öldü. Biz bu günleri kolay elde etmedik. Nelerle bugünlere geldik, ne şehitler verdik, bunları unutmayalım . Hepsine minnet borcumuz var. Anaya, babaya ve hizmet edene vefa göstermemiz gerekir .Bu konuda vefalı olmaya çalıştık, çalışacağız, bize düşen görevin bilincindeyiz. Çok çalışacağız, vefalı olacağız" şeklinde konuştu.

Kazada ölenler anısına 1 Mart Vapur İskelesi'nde denize karanfil bırakıldı.

Gölcük'teki tören

Gölcük Belediyesince düzenlenen tören, Kaymakam Adem Yazıcı ve Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş'in Şehitler Mezarlığı'ndaki mozoleye çelenk bırakması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Şehitlikteki törende konuşan Ellibeş, 1 Mart 1958'de yılında meydana gelen ve Türk denizcilik tarihine geçen faciada hayatlarını kaybedenleri bir kez daha andıklarını söyledi.

Şehitlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Ellibeş, "Onları hiç unutmadık, unutturmayacağız. Bu facia, Türkiye'nin yakın tarihindeki en büyük deniz faciasıdır" dedi.

Kur-an-ı Kerim tilavetinin ardından protokoldekiler faciada hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

Öte yandan, Değirmendere Sanatevi'nde facia haberlerinin yer aldığı gazete kupürleri ve fotoğrafların bulunduğu sergi ziyarete açıldı.

1 Mart 1958'de Üsküdar Vapuru'nun fırtına nedeniyle batması sonucu çoğunluğunu İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu öğrencilerinin oluşturduğu 400'e yakın kişi hayatını kaybetmişti.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim