• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Üstü enerji, altı otopark olacak

Üstü enerji, altı otopark olacak
Antalya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü otopark olarak kullandığı boş alanda kendi elektriğini güneşten üretecek. Panellerin altı otopark olacak

Türkiye'de yıllardır süre gelen güneşten elektrik üretme hayali Antalya'da gerçeğe dönüşüyor. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Türkiye'de bir ilke imza atarak kendi binasının elektriğini kurduğu güneş enerjisi santralinde üretecek. Meltem Mahallesi'ndeki il müdürlüğü binasının arkasındaki 1 dönümlük otopark alanına 600 güneş paneli kurulmaya başlandı. Paneller bir ay içinde elektrik üretmeye başlayacak. Kurum böylece her yıl 139 bin liralık elektrik parasından kurtulmuş olacak. Proje kendisini 8 yılda amorti edecek. 

Klimaları çalıştıracak

Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bedrettin Taşkesen, güneş santralinin devreye girmesi ile birlikte üretilecek enerjinin sadece aydınlatmada değil, binaların yaz-kış soğutma ve ısıtma için elektrik ihtiyacını da karşılayacağını söyledi. Bu projenin kendisini 8 yılda amorti edeceğini belirten Taşkesen, "Proje ihalesi 750 bin liraya yapıldı. Yılda 139 bin lira elektrik parası ödüyorduk. Proje 8 yılda kendisini amorti edecek ve kurum kara geçecek. Ürettiğimiz fazla elektriği ise sisteme satacağız" dedi. 

Altı otopark olacak

Kurdukları güneş enerjisi santralinin altındaki boş alanı otopark olarak kullanacaklarını belirten Taşkesen, panellerin aynı zamanda otoparktaki araçları güneşten, yağmurdan koruyacağını da ifade eğtti. Taşkesen üretilecek elektrik ile binaların çevre aydınlatmasını da yapacaklarını sözlerine ekledi. 

En mükemmel yer antalya

Sistemle ilgili bilgi veren Elektrik Mühendisi Sedat Özbek, Antalya'nın bölge olarak Türkiye'de metrekareye güneş ışığının en yoğun düştüğü yerlerden biri olduğunu söyledi. Kurdukları güneş enerjisi santralinin aylık 22 bin 500 kilovat elektrik üreteceğini de belirten Özbek, "Santral ayda 100 daireye yetecek kadar elektrik üretecek güçte. Yani ayda 5 bin dolar değerinde elektrik üretecek. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü binaları tüm elektrik giderlerini bu sistemden karşılayacak" diye konuştu. Özbek, sitemin 2 ay gibi kısa bir sürede kurulduğunu ve güneş enerjisinin yenilenebilir ve çevreci bir enerji olduğunu da vurgulayarak, "Antalya'da şehir içinde ilk kez böyle bir proje uyguladık. Tüm dünyaya ve Türkiye'ye örnek bir proje" ifadelerini kullandı. ​

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim