• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

UTİKAD 28. Olağan Genel Kurulu'nu yaptı

UTİKAD 28. Olağan Genel Kurulu'nu yaptı
UTİKAD’ın 28. Olağan Genel Kurul Toplantısı 24 Kasım 2011 Perşembe günü İstanbul Novotel'de yapıldı.

Utikad’ın 28. Olağan Genel Kurulu toplantısına divan seçimi ile başlandı. Divan Başkanı Unimar’dan Cihan Yusufi olurken, Planet’ten Mehmet Ali Emekli ve JMS’den Murat Özen’de divana seçildiler.

Toplantıya kamu kuruluşlarından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürü Hamza ve İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Tevfik Usta katıldı. Ayrıca, Prof. Dr. Murat Erdal ve sektörle ilgili bazı misafirlerin de katıldığı gözlendi.

UNET 2012’de devreye girecek

Bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürü Hamza Demirdelen, sektörün mevzuat açığının kapatıldığını, bu amaçla uyumlu çalışmalar yapıldığını, yapılmaya devam edeceğini kaydetti.

Demirdelen, şu an İstanbul başta olmak üzere bölgede 10 adet yol denetim istasyonunun denetim yaptığını, yüz binlerce aracın denetlendiğini, ayrıca, UNET sisteminin de 2012 başından itibaren devreye gireceğini söyledi.

Kağıtsız işlem, tek pencere ve yerinde gümrükleme…

İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Tevfik Usta da bir konuşma yaptı. Usta konuşmasında 2012-2014 hedeflerine yer verdi. Logolarının değiştiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Usta, ıslak imza olmadan elektronik ortamda özet beyanın doldurulabildiğini, kağıtsız işlem denilen bu sürecin 2012’de Türkiye genelinde yaygınlaşacağını dile getirdi.

Usta, “tek pencere sistemi” diye adlandırdığı bir sistemin yine 2012– 2014 yılları hedefleri arasında olduğunu, bu sistem sayesinde eşya gümrüklü alana guirdiği andan itibaren, eşya bilgilerinin ilgili tüm kamu kuruluşlarına bir elden ve tek seferden iletileceğini, böylece zamandan tasarruf edileceğini, bürokrasinin azalacağını vurguladı.

Yerinde gümrükleme uygulamasının da yine söz konusu yıllar arasındaki hedefleri arasında bulunduğunu kaydeden Usta, amaçlarını şöyle özetledi: “Amacımız gümrük işlemleri ile hızlı, kolay, güvenli ve yasadışını önleyen bir yapı oluşturmaktır.”

Usta, gümrüklerde, yasa ve mevzuatlarda şu an risk algısına göre bir yapının işlediğini, yerinde gümrükleme ile riski azaltmayı amaçladıklarını, risk azaldığında ise daha az fiziksel temas ve daha yaygın denetleme sürecinin işleyeceğini, bunun da lojistik süreçleri hızlandıracağını vurguladı.

Lojistik master strateji planı ve Balo projesi

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, derneğin geçmiş dönemden Genel Kurul’a kadarki faaliyet değerlendirmesini yaparak, bazı proje, gelişmeler ve değişiklikler hakkında da üyeleri bilgilendirdi.

Erkeskin, günümüzde taşıma işleri organizatörlüğü sektöründe ciroların yüksek, karların düşük, ancak risklerin de çok yüksek olduğunu hatırlatarak, özet, beyan, ön beyan gibi konularda yaşanan değişimleri dile getirdi. Erkeskin, toplantıya katılan üyelere sigortasız konşimento kullanmamaları, aksi takdirde yüksek cezalarla karşılaşabileceklerini vurguladı.

Daha sonra Ekonomi Bakanlığı ile; Güney Rusya’da Lojistik Merkez, Suriye’de Lojistik Merkez, Balkan Ülkelerinde Lojistik Eylem Planları üzerinde çalıştıklarını belirten Erkeskin, bunların yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın kendilerinden ABD’de bir lojistik merkez kurulması için çalışma talebinde bulunduğunu, bunun için de ABD’deki Utikad mudahili dernekle görüştüklerini, çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Erkeskin; UND, UTİKAD, DTD, Gümrük Müşavirleri Derneği, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Lojistik Master Planı Strateji Çalışması başlattıklarını açıkladı.

Lojistik master planının Türkiye’nin lojistik geleceği için vazgeçilemez olduğunu savunan Erkeskin, bu amaçla Almanya’nın ilgili planını incelediklerini, incelemede Alman planının aslında bir master değil, daha çok bir strateji çalışması olduğu görüşüne vardıklarını kaydetti. Erkeskin, “Almanya’nın lojistik master planı 70 kurumun ortak çalışması ile hazırlanmış. Toplam 70 sayfa, ancak unutmayalım ki, Almanya dünya lojistik ülke endeksinde birinci sırada yer alıyor, biz ise 39. sıraya geriledik” dedi.

Erkeskin, ayrıca, kısaca “Balo” diye andığı Batı Anadolu Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar Projesi'ne için çalıştıklarını, bu proje ile söz konusu bölge yüklerinin Bandırma veya Tekirdağ’da konsolide edilerek Avrupa’ya akışının sağlanmasını amaçlandığını, projenin UTİKAD üyelerince uygun bulunması durumunda 30 bin TL’lik katkı bütçesi sunabileceklerini ifade etti.

İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim