• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Uzun yol sürücüleri kebaptan vazgeçmiyor

Uzun yol sürücüleri kebaptan vazgeçmiyor
Uzun yol şoförleri hareketsizlik ve fazla kilolarından memnun değiller; trafikteki en büyük şikayetleri ise hatalı araç kullanan sürücüler…

 

Türkiye lastik sektörünün lideri Brisa, uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere Lassa markasıyla hayata geçirdiği “Yola Sağlam Çık” projesi kapsamında Türkiye genelinde 3.500 şoförle bir araya geldi. Proje dahilinde 2.347 kişi ile yapılan anket sonucunda elde edilen veriler; görüşülen sürücülerin %70-75’inin fazla kilolarından rahatsız olduğunu; öte yandan öğün atlayan, aşırı şeker ve yağ tüketen, uzun saatler çalıştıkları için spor yapmaya fırsat bulamayan sürücülerin tansiyon, şeker ve kan yağı değerlerinin yükseldiğini ortaya koydu. 
 
Lassa “Yola Sağlam Çık” projesi kapsamında uzun yol şoförlerinin kişisel tercihlerine dair ilgi çekici detaylar da gün yüzüne çıktı. En çok İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur dinlemeyi sevdiği ortaya çıkan uzun yol şoförlerinin %32’si Galatasaray, %24’ü Fenerbahçe, %12’si Beşiktaş, %7’si ise Trabzonspor taraftarı. Yemekte tercihini kırmızı et yemeklerinden yana kullanan şoförleri, trafikte en çok sinirlendirenler arasında hatalı araç kullananlar ilk sırada yer alıyor.
 
Türkiye lastik sektörünün lideri Brisa tarafından uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere 2011 yılında Lassa markasıyla hayata geçirilen “Yola Sağlam Çık” adlı sosyal sorumluluk projesinin 2013 yılı Türkiye turu tamamlandı. Önceki dönemlerde göz sağlığına dikkat çeken çalışmalar yapılan projenin bu yılki temel konusu, sağlıklı beslenme ve egzersiz idi. Projede görevli beslenme uzmanı ve spor eğitmeni, Mayıs ve Haziran aylarında 45 farklı nokta arasında 7.616 km yol yapılarak ulaşılan uzun yol şoförlerine, , beslenme ve sporun emniyetli sürüşe etkileri konusunda bilgi verip önerilerde bulundu. 
 
Lassa “Yola Sağlam Çık” projesi sonucunda elde edilen veriler; görüşülen sürücülerin %70-75’inin fazla kilolu olduğunu; öte yandan öğün atlayan, aşırı şeker ve yağ tüketen, uzun saatler çalıştıkları için spor yapmaya fırsat bulamayan sürücülerin tansiyon, şeker ve kan yağı değerlerinin yükseldiğini ortaya koyuyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları hareketsizlikle birleştiğinde birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi, trafik güvenliğini de tehlikeye atıyor. Hareketsizlik nedeniyle sık sık kramp ve boyun-bel tutulması gibi sorunlar yaşayan uzun yol şoförleri, vücutlarına hakim olmakta güçlük çektikleri için kaza riski artıyor. Öte yandan yanlış beslenme neticesinde kan şekeri düşüklüğünün yarattığı uyku hali ve ağır yiyecekler tüketilmesinden kaynaklanan hazımsızlık gibi sorunlar da trafikte dikkat dağınıklığına yol açarak kaza olasılığını arttırıyor. 
Uzmanlardan uzun yol sürücülerine tavsiyeler
 
Proje kapsamında uzun yol sürücüleriyle birebir görüşen Lassa “Yola Sağlam Çık” ekibi, fiziksel sorunların önüne geçebilmek adına sürücülere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Spor eğitmeni sabah uyanıldığında küçük egzersiz hareketleriyle kasları esnetmenin ve uzun yoldayken 2-4 saatte bir mola vererek, yürüyüş ve açma-germe hareketleriyle kasların kasılmasını önlemenin önemine vurgu yaparken; beslenme uzmanı ise aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması, bunların yerine daha hafif ve besin değeri yüksek gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. 
 
Lassa “Yola Sağlam Çık” projesiyle ilgili görüşlerini dile getiren Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) günümüzde trafik kazalarının dünya genelinde 9. ölüm sebebi olduğunu açıkladığına, bunun Türkiye için de kanayan bir yara olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Lassa “Yola Sağlam Çık” projesini bu tablonun iyileştirilmesi ve uzun yol sürücülerinin yaşam kalitesinin arttırılması adına önemli bir adım olarak gördüğünü belirten Bayman, “Türkiye’nin lider lastik üreticisi olarak, bu hedef doğrultusunda mevcut tabloyu değerlendiriyor; trafikte emniyetin arttırılmasına katkı sağlamaya yönelik projeler geliştirerek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için çalışıyoruz” dedi.
 
Brisa Ticari Ürünler Pazarlama Direktörü Zeki Bilsel ise “Ağır çalışma koşulları altında ülkemize hizmet eden uzun yol şoförlerimize sağlıklı yaşam ve trafik güvenliği konularında danışmanlık sağlamaktan gurur duyuyoruz. Lassa markamızla hayata geçirdiğimiz “Yola Sağlam Çık” projemizle son üç yıldır uzun yol sürücülerine yüzyüze ulaşarak, günlük hayatları içinde bir mola almalarını, trafikte sağlıkla ve emniyetle ilerlemeleri için kendilerine bilgi sağlamayı hedefliyoruz. Lassa “Yola Sağlam Çık” projemiz ile Türkiye’yi yaygın bir rota ile geziyoruz. 2013 yılında 35 ilde 45 noktada 3.500 sürücüye ulaştık. Yaptığımız görüşmeler ve anketler gösteriyor ki günde ortalama 10 saat çalışan uzun yol sürücülerinin %75’i aşırı kilo ve hareketsizlikten şikayetçi. %42’si ayda 10.000 km’nin üzerinde yol kateden sürücüler, kırmızı et ağırlıklı yiyeceklerle besleniyor. Bu sürücüler ile hem dengeli bir beslenmenin nasıl olması gerektiği, hem de basit kültür-fizik hareketleriyle yaşam kalitelerini nasıl yükseltebilecekleri ve trafikte daha sağlıklı yol alabilecekleri üzerine kıymetli bilgiler paylaştık. Görüştüğümüz sürücülerin yaklaşık %36’sının trafikte hatalı araç kullanımına sinirlendikleri ortaya çıktı. Öte yandan görüşmelerimiz sonucunda sürücülerin kişisel zevklerine ilişkin olarak da birçok bilgi edindik. Örneğin uzun yol şoförlerinin %14’ünün en sevdiği sanatçının İbrahim Tatlıses olduğunu, bunu %7 ile Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur’un izlediğini öğrendik. Tutulan takımlar arasında ise Galatasaray’ın % 32’lik bir oranla ilk sırada yer aldığını, sürücülerin %24’ünün Fenerbahçe,  %12’sinin Beşiktaş, %7’sinin ise Trabzonspor taraftarı olduğunu gördük” dedi.
 
Türkiye’nin ilk kadın tır şoförü olarak tanınan, Lassa “Yola Sağlam Çık” projesinin şekillenmesinde Brisa yetkilileri ile beraber çalışan ve uzun yol tecrübelerini paylaşan Leyla Ağaçkoparan da uzun yol şoförlüğünün son derece yorucu ve zor bir meslek olduğunun altını çizerek, sürücülerin zorlu hayat koşullarında kendilerine öncelik veremediklerini, özellikle sağlıklı yaşam ile ilgili kolaylıkla uygulayabilecekleri bilgilere ihtiyaç duyduklarını söyledi. Sağlığın trafikte emniyetli sürüşle bağlantısı ile ilgili de sürücülere bilgi verilmesinin önemini vurgulayan Ağaçkoparan, “Ben 20 yıldır bu mesleği icra eden biri olarak, benim görüşlerimi de alarak şekillendirdikleri Lassa ‘Yola Sağlam Çık’ projesiyle yaşadığımız sorunları gündeme taşıyan ve bu sorunlara çözüm önerileri getiren Brisa’ya teşekkür ediyorum” dedi. 
 
Yola Sağlam Çık 2013 – Anket Sonuçları
 
3.500 uzun yol şoförüyle görüşülen projede 2.347 kişi de ankete katıldı.
 
Meslekte ortalama 20 yılı geride bırakan şoförler, günde 10 saat çalışıyor.
 
Şoförlerin %40’ı ayda 5.000- 10.000 km arası yol yaparken; %42’si 10.000 km’yi aşkın yol yapıyor.
 
Şoförlerin %60’ı günde tek öğün yemek yiyor. Günde 2 öğün yiyenlerin oranı ise %30.
 
Şoförlerin %27’si en sevdiği yemek olarak kırmızı et ve kebap türlerini sayarken; %26’sı sebzeli ev yemeklerini, %17’si ise etli ev yemeklerini tercih ediyor. Kahvaltı tarzı hafif yemekleri tercih edenlerin oranı %7 iken, tahıl/baklagil  sevenlerin oranı ise %5. 
 
Şoförlerin %32’si Galatasaray; %24’ü Fenerbahçe, %12’si Beşiktaş, %7’si ise Trabzonspor taraftarı.
 
Uzun yol şoförlerinin en sevdiği sanatçılar sıralamasında İbrahim Tatlıses %14’lük bir oran ile ilk sırada yer alıyor. Tatlıses’i %7 ile Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur; %5 ile de Müslüm Gürses ve Sibel Can takip ediyor.
 
Uzun yol şoförlerinin %36’sı kendilerini en çok “trafikte hatalı araç kullananların” sinirlendirdiğini belirtiyor. 
 
Şoförlerin %10’u ise “küçük araçların olumsuz hareketleri”nden rahatsız olduklarını belirtiyor.
 
Uzun yol şoförlerinin %8’i korna vb. “trafikte görsel ve işitsel rahatsızlık verici davranışlar”dan; %7’si ise “trafik yoğunluğu”ndan şikayetçi olduklarını dile getiriyor.  
 
2.20130802144933.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim