• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Valilik Caretta beslemeyi yasakladı

Valilik Caretta beslemeyi yasakladı
Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi İztuzu sahilinde üreme alanı olan ve son zamanlarda insanları ısıran Caretta Caretta'ların beslenmesi, valilik tarafından yasaklandı.

Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi İztuzu sahilinde üreme alanı olan ve son zamanlarda insanları ısıran Caretta Caretta'ların beslenmesi, valilik tarafından yasaklandı. Şimdiye kadar 23 ısırma vakasına neden olan 3 Caretta Caretta, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) bakıma alındı.

Caretta Caretta'lar, uzun bir süredir teknelerle yaz-kış düzenlenen turlarda mavi yengeç ve tavuk etiyle insanlar tarafından beslenince, hazır yiyeceğe alıştı. Kaplumbağaların beyaz gördüğü herşeye yiyecek diye saldırması sonucu İztuzu Plajı'nda ısırma vakaları meydana geldi. Halkın şikayeti üzerine insanları ısıran 3 kaplumbağadan biri olan ve 'Ali Rıza' adı verilen Caretta Caretta, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) koruma ve bakım altına alındı.

Son zamanlarda ısırma sayısı 23'e yükselince Pamukkale Üniversitesi (Paü) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden yardım istedi. Genel Müdürlük Muğla Valiliği'ne gönderdiği bir yazıyla Caretta Caretta'ların insan eliyle beslenmesinin yasaklanmasını istedi. Valilik de bir hafta önce bu hayvanların insanlar tarafından beslenmesini yasakladı.

DEKAMER bu arada, insanları ısıran 2 Caretta Caretta'yı daha koruma altına aldı. Tekne turu yapanlar da, Caretta Caretta'ları besledikleri bölgelerde mavi yengeç tanıtımı yapmaya başladı.

DUYARLILIK İÇİN TEŞEKKÜR

Prof.Dr. Yakup Kaska, ısırma olaylarının fazlalaşmasıyla turizmin önemli bir yara alacağını düşünerek, bu olayların önüne geçmek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden yardım istediğini belirtti. Prof.Dr. Kaska, "Genel Müdürlüğe olayı kısaca anlatarak beslenme olayının kaldırılmasının artık zorunlu hale geldiğini belirttim. Yasağa uymayanlar için çevre koruma yasası uygulanabilir dedim. Genel Müdürlük çok duyarlı davranarak hemen valiliğe durumu iletip besleme yasağı getirilmesi sağlandı. Yasakla birlikte bu işi yapanlar hemen besleme olayından vazgeçti. Bu duyarlılıkları için herkese teşekkür ediyorum. Zaten önemli olan cezai yaptırım değil duyarlılık" diye konuştu.

BALIK AVLADIKLARINI SANIYORLAR

Prof.Dr. Kaska, DEKAMER'e getirilen üç deniz kaplumbağasının kontrol altına alındığı ve tekrar kendi kendilerine avlanma özelliklerinin kazandırılması için rehabilitasyon çalışmalarına başladıklarını belirtti. Kaska "Şu anda balıkla besliyoruz. Bunu da insan eliyle değil, kendisi avlanarak yaptığı izlenimini veriyoruz. Kendi kendilerine beslenme konumuna geldiklerinde tekrar doğal yaşamlarına salacağız" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim