• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Van'a olan ulaşım feribotla hızlanacak

Van'a olan ulaşım feribotla hızlanacak
Nursoy Şirketler Grubu Şantiye Şefi Güngör İnce yaptığı açıklamada, Bitlis'in Tatvan ilçesindeki TCDD Van Gölü Feribot Müdürlüğü sahasında inşasına başlanan iki feribotun bitmesinin ardından, İran ile olan ticaretin canlanacağını söyledi.

İran ile olan ticaret canlanacak

Nursoy Şirketler Grubu Şantiye Şefi Güngör İnce yaptığı açıklamada, Bitlis'in Tatvan ilçesindeki TCDD Van Gölü Feribot Müdürlüğü sahasında inşasına başlanan iki feribotun bitmesinin ardından, İran ile olan ticaretin canlanacağını söyledi.

Feribotların yapımı için proje sözleşmesinin mayıs ayında imzalandığını ve ağustos ayında ise sahada şantiye kurulmaya başlandığını anımsatan İnce, şöyle konuştu:

''Bu süreç yaklaşık üç dört ay sürdü. Yaşam alanları oluşturuldu. Çevre düzenlemesi yapıldı ve dinlenme yerleri kuruldu. Ardından geminin dizaynı ve yapılabilmesi için, 3 dönümlük alana atölye binası yapıldı. Aslında bu sözleşmede yoktu. Ancak geminin yapılabilmesi için kapalı alana ihtiyaç duyuluyordu. Bunun için atölye yapıldı. Daha sonra kuru havuzun kazıkları çakıldı ve bitti. Jetleri bitmek üzere. İlk feribotun iç ölçülerininde uzunluk 140 metre, genişlik ise 28 metre oldu. Bölgenin olumsuz hava şartlarından dolayı beton dökemiyoruz. Birinin 7 bloğu bitti. 2 si'de bitmek üzere. Bir feribot 62 bloktan oluşuyor. Biz büyük blokları bitirdik. Sadece küçükler kaldı. Çünkü feribot yapılırken merkezden dibe yayılıyoruz.''

İlk feribotun yapımı için İstanbul'daki imalat atölyelerinde sac kesimlerinin devam ettiğini belirten İnce, bu sacların Tatvan'a taşındığını ve feribota monte edildiğini kaydetti.

''VAN'A OLAN ULAŞIM HIZLANACAK''

Şantiyede 2 gemi inşa edeceklerini vurgulayan İnce, gemilerin her birinin 50 vagon taşıma kapasiteli olacağını ifade etti.

İnce, şunları dile getirdi:

''İran'dan çıkan trenin Van Gölü'nü geçmesi bir gün alıyor. Yani şu andaki feribotlar bir trenin vagonlarını, üç seferde Van'a ulaştırıyor. Bu bir gün sürüyor. Yeni feribot vagonları bir defada Van'a götürecek ve bu süre 2.5 saat olacak. Gelen tren 2,5 saatte karşıya taşınmış olacak. Yükler indirilmeden bir defada Van'a geçmiş olacak. Bunun devlete katkısı çok olacak. Devletin bundan ciddi bir karı olacak. Zaman, masraf ve işçilik karı olacak. Ayrıca bu projenin bölgeye de çok önemli bir katkısı var. Tatvan bundan çok faydalanıyor. Her ay 400-500 bin lira gibi bir parasal katkımız oluyor. Şu an 60 kişi çalışıyor. Yazın bu sayı daha çok artıyor. Yazın ortalama olarak 150 kişi çalışıyor.''

Van Gölü üzerinde işleyen mevcut feribotların en az 40 yıl önce yapıldığını, çok büyük motorlarla çalıştığını, kapasitesinin yetersiz olduğunu anlatan İnce, bu feribotların çok fazla yakıtla işlediğini bildirdi.

Eski feribotlarda istihdamın da çok fazla olduğunu belirten İnce, şöyle konuştu:

''Yeni feribotlarda istihdam azalacak. Yakıt azalacak. Arada çok büyük yakıt bir farkı olacak. Bu proje, 63 bin avroluk bir proje. Üç dört yılda sadece yakıt farkından, proje kendini amorti edecek. Tüm masrafını yakıt tasarrufundan çıkarıyor. Öte yandan yeni feribotların kapasitesi büyük. Otobüs, araç alabilir. Ayrıca üst kat yaşam alanı olarak düzenlenecek. Bu feribotlar yolcu ulaşımı için de kullanılabilir. Burada kafeteryası, lokanta var. Yani bu feribotların bitmesiyle Van yolunu, göl üzerinden 2,5 saatte aşabileceğiz. Bu çok da ekonomik olacak. Bunlar projede var. Karayolundan gitmek istemeyen insanlar Van'dan Tatvan'a feribotla araç geçişini yapabilecek. Bunun maliyeti de çok düşük olacak.''

''TEMEL AMAÇ YÜK TAŞIMACILIĞI''

Projenin temel amacının yük taşımacılığı olduğunu ifade eden İnce, talep olması ve kazanç sağlanması halinde feribotların farklı amaçlar için de kullanılabileceğini dile getirdi.

Projenin en önemli ayağının İran ile olan ticaret olduğunu açıklayan İnce, şunları aktardı:

''Bu projenin öngörülme sebeplerinden biri de İran ile olan ticaretin bitme noktasına gelmesiydi. Yani verilen taahhütler yerine getirilebilmesi için bu projenin yaşama geçmesi gerekiyordu. Bu proje hayata geçince İran ile olan ticaret hacmi daha da büyüyecek. Artık İran'dan yola çıkan bir tren Van Gölünü daha kısa sürede aşacak ve ticaret hızlanacak.''

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Dağdağan ise bu feribotların bitmesiyle, İran ile olan ticaretin canlanacağını ve yük taşımacılığının artacağını ifade etti.

Dağdağan, şöyle konuştu:

''Tatvan'da inşası devam eden 2 feribot, İran ile olan ticari ilişkilerimiz de büyük rol oynayacak. Demiryollarındaki onarımların bitmesiyle bu ticaret daha da aktif hale gelecek. Bu feribotlar ve demiryolu bölge ve Türkiye için çok önemli. Böylece ticarette alternatif bir yol oluşacak ve ticari iliştiler canlanacak.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim