• BIST 9060.78
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Van'da deprem haberleşmeyi etkilemedi

Van'da deprem haberleşmeyi etkilemedi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van’da yaşanan depremde Türkiye’nin bilişim altyapısının ne kadar geliştiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, bölgede haberleşme altyapısında hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Van’da yaşanan depremde Türkiye’nin bilişim altyapısının ne kadar geliştiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, bölgede haberleşme altyapısında hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.

Yıldırım, Marriott Otel'de düzenlenen 28. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin art arda üzücü olaylar yaşadığını, Hakkari'deki hain saldırıda şehit olanlar ve Van'daki depremde hayatını kaybedenler ve yaralananlar olduğunu hatırlattı. Bu olaylar nedeniyle Türkiye'nin doğusu batısı, kadını erkeğiyle tek bir millet, tek bir güç olduğunun görüldüğünü söyleyen Yıldırım, Türk milletiyle gurur duyduğunu belirtti.

Van’da yaşanan depremde Türkiye’nin bilişim altyapısının ne kadar geliştiğini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, bölgede haberleşme altyapısında hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi. Bütün yoğunluğun o bölgede olmasına rağmen iletişim akışının seyyar istasyonlarla birlikte birkaç saat içinde sağlandığına dikkati çeken Yıldırım, birçok insanın da başvurdukları iletişim araçları sayesinde enkaz altından sağ çıkarıldığını anımsattı.

İnsanın olmadığı hiçbir eylem, sistem ve işlemin başarı şansının olmadığını anlatan Yıldırım, Avrupa ve ABD'deki yaşanan krizlerin derinine inildiğinde insanı göz ardı eden bir sistemin çöküşünün görüldüğünü ifade etti. Bilişimin insan hayatına girmesiyle çok şeyin değiştiğini dile getiren Yıldırım, herkesin elindeki cep telefonlarıyla depremi bütün dünyaya gösterdiğini ve anlatma fırsatı bulduğunu kaydetti. Teknoloji alanında yaşanan bu dönüşümün bazı sorunları da beraberinde getirdiğinin altını çizen Binali Yıldırım, kullanımında mağduriyetlerin yaşanmaması için çok dikkatli olunması gerektiğini, ancak kullanımı için de elden gelen her şeyin yapılacağını vurguladı.

Türkiye Bilişim Derneğinin yaptığı bu yıllık toplantıların sorumlu mevkideki insanların ne yapıp yapmadığına ilişkin önlerine bir yol haritası koyduğunu ifade eden Yıldırım, bilişimin çok hızlı gelişen bir alan olması açısından da bu toplantıların önemine dikkati çekti. Yıldırım “Bilişimin geliştiği ülkelerde 'Ben yaptım, oldu' deme şansınız yok. Mutlaka herkese soracaksınız. Katılımı azami olarak da sağlayacaksınız. Seçimden seçime de ben oyumu alırım, işimi yaparım mantığı artık bilişimle sona erdi. Hesap verebilirlik, saydamlık gittikçe yayılıyor. Söylediğiniz her şeyin doğru olması lazım. Nasıl olsa kimse anlamaz deme şansınız yok. Köyde bile siz konuşurken hemen internete girip 'Bu adamın söylediğinin yarısı yalan' diyebiliyorlar. Onun için bilişim geldi siyaset de zorlaştı.'' Bu değişime direnmenin kişileri günlük hayatını sürdüremeyecek duruma getirebileceğini belirten Yıldırım, bunun yanı sıra da yaşlı insanların rahatlıkla kullanabileceği cihazlarla yapmak gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin 25 milyonun üstünde yeniliklere açık bir genç nüfusa sahip olduğunu belirten Yıldırım, yatırımın öncelikle bu nüfusa yapılması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, ''Cumhuriyet kurulduğunda okuma yazma seferberliği çerçevesinde büyükler küçüklere öğretti. Bilgisayar ortaya çıktıktan sonra ise öğretme sırası gençlere geldi'' diye konuştu. Bilişimin gelişmesinin devletle vatandaş arasındaki kavgayı da bitireceğini anlatan Yıldırım, diğer taraftan da bilişimle sürekli yaşamanın insanı yalnızlaştırdığını vurguladı.

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin dünyada sosyal paylaşım siteleri kullanımında ilk sıralarda olduğunu hatırlatarak, ''Bu bir bakıma iyi, bir bakıma kötü. Lak lak yerine biraz bir şeyler üretsek daha iyi olur'' dedi.

Bilişimde sosyal sorumluluk projelerinin de artması gerektiğini söyleyen Yıldırım, ''Ben de varım'' projesiyle 300 engelli gence evden çalışabileceği iş bulduklarını ve ''Gören göz'' projesini de bitirme aşamasına getirdiklerini anlattı.

TBD Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş de baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması ile ilgili taleplere değinerek depremde birçok hayatın mobil iletişim sayesinde kurtulduğuna vurgu yaptı.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Türkiye'nin bilgi toplumuna yönelik ARGE harcamalarının azlığına işaret etti. Özmen, rekabet için 2023 vizyonu kapsamında ARGE harcamalarının yüzde 3 düzeyine çıkarılması gerektiğini bildirdi.

www.UlasimOnline.Com  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim