• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Vatandaşın cebine 5.5 milyar dolar para girdi

Vatandaşın cebine 5.5 milyar dolar para girdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 5,5 ayda benzin, motorin ve doğalgaza yapılan indirimlerle vatandaşın cebine 5,5 milyar dolar para girdiğini söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından geçen yıl üretim ve ihracatta dereceye giren sanayicilerin ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenen "Sanayi Gecesi 2014" etkinliğinde konuştu.

Güçlü bir enerji diplomasisi yürütüldüğünü söyleyen Yıldız, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki ataklarının bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.  

"Doğu Akdeniz'deki İsrail'in, Güney Kıbrıs'ın ve orada oluşacak zenginliklerin hangi güzergahtan geçeceğini hep beraber izleyelim" diyen Yıldız, son 5.5 ayda petrol ve doğalgaza gelen indirimlerin vatandaşın cebine nasıl yansıdığını değerlendirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"210 liraya dolan depo şimdi 165 liraya doluyor"

Petrol ve doğalgaz fiyatlarının ucuzladığı bu dönemde kimse doğalgazı daha pahalıya mal etmeyi kimseye teklif edemez, teklif etse de kabul görmez. 'Ham petrol fiyatları düşüyor da biz bundan ne kazanıyoruz' dersek, çok net olarak son 5,5 ayda düşen petrol fiyatlarından dolayı oluşan şudur; depomu 210 liraya dolduruyorsam şimdi 165 liraya dolduruyorum. 5,5 milyar dolar, son 5,5 ayda vatandaşımızın kullandığı benzin, motorin ve doğalgazdan dolayı cebine para girmiştir."  

"Biz doğalgazı en ucuza satıyoruz"

Türkiye'nin Kuzey Irak ile ilişkilerine de değinen Yıldız, Türkiye bir sistem kurmaya çalıştığında karşı olan pek çok ülke olduğunu belirtti. Bağdat ile Erbil'in, iki hafta önce Türkiye'nin hazırladığı sistem üzerinde anlaştıklarını bildiren Yıldız, şöyle konuştu: 

"Bizi tebrik ettiler. Bundan sonra dalgalı seyirler izleyebilir, hiç sorun değil. Sayın Putin'in ziyaretinden sonra ortalık epey hareketlendi. ABD'den, Avrupa Birliğinden (AB) telefonla arayanlar oldu, 'Ne oluyor orada?' diye. Şunu söyledik, Türkiye, bundan bir ay önce iyi niyet anlaşması yapmıştı filan, bunu da şimdi Rusya ile yapıyor diğer bir konuda. Birini tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Türkiye'nin Rusya, Azerbaycan, ABD, İran'la yani her ülkeyle iş yapma kabiliyeti gelişmelidir. Türkiye'de zekat kadar doğalgaz çıkıyor ama biz doğalgazı en ucuza satıyoruz. Bizim Bağdat ile ilişkimizin bozulduğunu söyleyenler, dünkü töreni görmeliydi. İşe başlıyoruz, bunun arkası gelir. Bizim de kamu olarak Kuzey Irak'ta yapacağımız işleri inşallah göreceksiniz." Yıldız, serbest bölgelerin 154 kilovolt ve daha üzerinden elektriklerini alıyorsa 1 numaralı tarifeye geçeceğini, Organize Sanayi Bölgeleriyle eşit şekilde alacağını dile getirdi. 

TANAP'ı gerçekleştireceklerini bir yıl önceki toplantıda anlattığını hatırlatan Yıldız, "Bin 800 kilometre Gürcistan sınırından Yunanistan sınırına kadar olan mesafenin boruların ihalesini yaptık. Yüzde 80'i Türk firmalar aldı. Yerli bir üretim olacak. Tutarı 1,5 milyar dolar civarında. Bu tarz projeleri artıracağız" ifadesini kullandı. 

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim