• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Ve VW CEO'su istifa etti

Ve VW CEO'su istifa etti
Emisyon ölçümü skandalı Volkswagen CEO'su Martin Winterkorn'un istifasına neden oldu.

Emisyon salımı değerleriyle oynadığı tespit edilen VW, dünya borsalarında 48 saat içinde yüzde 19,82 kaybetti. Aynı grubun ürettiği Audi’de incelemeye alındı.VW’nin Yönetim Kurulu Başkanı Winterkorn, sorumluluğu alıp istifa etti.

Alman otomobil devi Volkswagen, dizel araçları olan Jetta, Beetle, Golf ve Passat’ın emisyon salım değerlerini manipule ettiği gerekçesiyle ABD’den alacağı 18 milyar Dolar cezanın ardından tam bir şok yaşadı.VW’nin Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn, dün öğleden sonra, “Bu olay karşısında çaresiz kaldım ve krizi yönetemedim. Son günlerde yaşananlar beni fazlasıyla sarstı” diyerek istifa etti.

VW hisseleri, borsada 48 saat içinde yüzde 19,82 oranında değer yitirdi. İki günlük kaybın 30 milyor Euro olduğu açıklandı. Bu kayıpla, Toyota’nın üçte biri değerine indi, Audi de incelemeye alındı.

ŞEF GİTTİ, ALMAN MARKASI TEHLİKEDE

VW yönetimi, dünyada yeniden güveni sağlayabilmek için dün akşam acilen toplandı. Bugün de toplantılar sürecek. VW’nin şefi Martin Winterkorn’un koltuğu iki gündür sallanıyordu ve beklenen istifa da öğleden sonra geldi…

Alman devindeki bu çöküş, dünyaca ünlü ‚Made in Germany‘ markasını da sarsmaya başladı. German Wings kazası, Deutsche Bank’ın basılması ve soruşturlmasının ardından VW’nin bu çöküşü, „Alman devlerine ne oluyor? Alman markası nereye gidiyor?“ sorularına yol açtı.

KANADA: VW VE AUDI’Yİ İNCELİYORUZ

ABD ve Güney Kore’nin ardından Kanada da, ülkedeki tüm VW’leri inceleyeceğini açıkladı. Kanada ülkedeki 100 bin VW ile aynı grup altında çalışan Audi araçların da inceleneceğini duyururken, ABD ile bilgi alışverişinde bulunacaklarını açıkladı. Kanada’daki cezanın ise 4 milyon Euro civarında olacağı sanılıyor.

VW ise içeride çözüm aramaların dışında, hukuksal olarak da sorunu çözebilmek için ünlü ABD’li hukuk bürosu olan Kirkland & Ellis LLP. ile anlaştı. Bu hukuk bürosu, 2010’da BP’nin petrol platformunun patlamaı sonucu meydana gelen kirlilik nedeniyle aldığı cezaya karşı savunma yapmıştı.

Dünya çapındaki 11 milyon dizel aracını kontrol edeceği sözünü veren VW’nin, gelecek ağır cezalarla nasıl mücadele edeceği de önümüzdeki günlerde netleşecek. Dünya basını ise VW’yi manşetlere taşımayı ve Alman markası’nı sorgulamayı sürdürüyor.

VW’nin borsadaki 48 saat içinde yaşadığı çöküş grafiklere işte böyle yansıdı.

VW’nin şefi Winterkorn, kişisel bir suçu olmamasına rağmen, VW’nin adını korumak için istifa ettiğini açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim