• BIST 9548.09
  • Altın 2490.038
  • Dolar 32.5015
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Venedik Limanı Avrupa’ya ihracatı artıracak

Venedik Limanı Avrupa’ya ihracatı artıracak
İtalya ekonomisi için önemli noktalardan birisi olan Venedik Limanı’nda yenileme çalışmaları sürüyor. Yenileme ile birlikte Türkiye ile olan ticaretin artırılması hedefleniyor.

 

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı ile Venedik Bölgesi Sanayicileri (Confindustria Venezia) organizasyonuyla İtalyan ve Türk işadamları İstanbul’da bir araya geldi. Toplantıda, Venedik Limanı’nın yenileme çalışmalarına dikkat çekilirken bu limanla Türk ihracatçılarının Avrupa pazarlarına çok daha rahat ulaşacağı ifade edildi.
 
İstanbul’a 30 civarında İtalyan firmanın temsilcisiyle geldiklerini söyleyen Venedik Bölgesi Sanayicileri Bakanı Luigi Brugnaro, Türkiye’de ortak iş yapabilecekleri iş insanlarıyla tanışmak istediklerini belirtti. İki ülkenin ortak değerlerinin çok olduğuna dikkat çeken Brugnaro,“İnovatif imalatı güçlendirmek istiyoruz. Çin gibi ülkelerin ucuz iş gücü ülkelerle rekabet edebilmemiz gerek. Sanırım Türkiye bizim için iyi bir müttefik olacak. Ortak tarihimiz var. Son bin yılda ilişkilerimiz var. İki ülkede de yüzde 90 oranında KOBİ’ler var. 
 
Türkiye’de imalat oldukça gelişmiş.30 yaşın altında çok genç bir nüfus var. Bizde deneyim, tasarım, teknoloji var. Bunları bir araya getirmemiz lazım. Odağımızda ilk olarak insan var. Birbirimizi tanıyıp saygılı olduktan sonra çok iş yapılır. Tüm sektörlerde işyapabiliriz. Turizm, liman işletmeciliği, kimya, uçak sanayinde, imalat ve hizmet sektörlerinde ortak işler yapabiliriz” diye konuştu. Yenileme çalışmasısonrası Venedik’in Avrupa’nın en büyük demiryolu bağlantılı limanı olacağınıifade eden Venedik Limanı Başkanı Paolo Costa, limanda 40 hektarlık alan ayırdıklarını ve buraya yatırımcı beklediklerini kaydetti.
 
Türk lojistik firması bekleniyor
 
Önümüzdeki yıl ocak ayında limanın devreye alınacağını dile getiren Costa, sözlerine şöyle devam etti: 
 
“İtalyanların Türkiye’de yapacağıyatırımları kolaylaştırmak ve Türklerin Avrupa’ya ihracatını daha rahat birşekilde yapmasını sağlamak istiyoruz. Bu nedenle İstanbul’dayız. Ayrıca Türkiye’nin cari açığının azalmasını arzu ediyoruz. Tarihten gelen ilişkilerimizle bir arada yine iyi işler yapabiliriz. Bugün artık sadece üretmek yetmiyor. Üretiminizi öncelikle yola çıkacağı limana ulaştırmalısınız. Doğru gemiye, doğru zamanda yüklemeyi başarmak da lazım. Bu limandan da mümkün olan en fazla pazara ulaşmalı. Bu lojistik zincir, Venedik’ten Avrupa’ya ulaşabilir. Limanda 40 hektarlık alan hazırladık. İsteğimiz, büyük bir Türk lojistik operatörünün belki bir İtalyan ortakla burada yer alması. Bu yıl sonunda büyük bir Ro-Ro terminalinin açılışını yapacağız. Yılda bin gemiyi hedefliyoruz. Türk Ro- Ro gemilerini de Venedik Limanı’na bekliyoruz.”
 
“Üretmek yetmez eğitim de lazım’
 
Yapılan toplantıya ayrıca KOSGEB, TÜSİAD, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, DEİK, TÜGİAD ve MÜSİ- AD’dan da yetkililer katıldı. TÜ- SİAD International Başkan Yardımcısı Selçuk Saraçoğlu, bugüne kadar iki ülke arasında yapılmayan konulara yoğunlaşıp hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Saraçoğlu, “2023 hedeflerine ulaşmak için sadece üretmek yetmez. Eğitim de lazım. Bu genç nüfusumuzu eğitmeden olmaz. İki ülke olarak neler yapabiliriz? Bizde üretim gücü ve insan eli var. İtalya’da da bizde olmayan teknoloji var. Büyük firmalar zaten karşılıklı birbirini tanıyor. Ama biz KOBİ’ler üzerine gitmeliyiz. KOBİ’ler bir araya gelebilirse yeni fırsatlar bulabilirler” şeklinde konuştu. DEİK Türk-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay da yaptığı konuşmada, Venedik Limanı’nın oldukça önemli bir nokta olduğunu kaydetti. Okyay, DEİK olarak ellerinden gelen herşeyi yapmak istediklerini vurguladı.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim