• BIST 9524.59
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Venezuela'da Yaşanan Otomotiv Krizi

Venezuela'da Yaşanan Otomotiv Krizi
Otomotiv İthalatı iç üretim fiyat düzenlemeleri nedeniyle kar marjının düşük seyretmesi yüzünden azaldı.

 

Yeni araba almak çok güç olduğundan, Venezuela'da mantığa aykırı bir durum söz konusu, yeni arabalar, ikinci el olanlardan daha ucuz. İktisatçılar, bu durumun, geçen Mart ayında ölen devlet başkanı Hugo Chavez zamanında uygulanmaya başlanan ve eşitsizliği, yoksulluğu azaltmayı amaçlayan ekonomik reformlarla açıklanabileceğini söylüyor.

Gündelik ürünlerin fiyatını aşağı çekmek üzere yapılan fiyat düzenlemeleri, aynı zamanda sermaye kaçışını önlemek üzere para birimi üzerindeki kontrollerin sıkılaşması, ekonomide bir dizi bozukluğu beraberinde getirdi.Döviz bulmak güç olduğundan ithalat zorlaştı ve süt, mısır unu gibi temel mallarda bile sıkıntı yaşandı.Bu durumdan otomotiv sektörü de payına düşeni aldı.

İthalat düşerken, iç üretim de fiyat düzenlemeleri nedeniyle kar marjının düşük seyretmesi yüzünden azaldı.Hükümet çözümü Çinli ve İranlı şirketlerle işbirliğine giderek Venezuela'da otomobil üretmekte aradı, ama talep hala arzdan fazlaydı.planlıyor.

Satın alması çok daha kolay olan bu arabaları pek çok Venezuelalı yatırım olarak görüyor. Hükümete eleştirileriyle bilinen Econoanalitica düşünce kuruluşundan Gabriel Villamizar'a göre "arabalar, emlak gibi, Venezuelalıların para tasarruf etme yolu haline geldi çünkü bankalar enflasyona ayak uyduramıyor".Venezuela, dünyada en yüksek enflasyon oranlarına sahip ülkelerin başında geliyor.Merkez Bankası'nın Eylül ayı verilerine gore enflasyon oranı %50’yi buluyor.

Venezuelalılar, bankadaki birikimlerinin değer kaybedeceğinin bilincinde.Otomobiller ise farklı olarak enflasyona bağlı olarak değerleri artıyor.Haziran ayında 100 bin bolivara aldınan Daewoo Racer marka otomobilinin şimdi 130 bin bolivar değerinde olduğu en basit örnekler arsında anlatılıyor.

İktidar partisi milletvekillerinden Elio Serrano ise otomobil endüstrisine bağlı bir mafya oluştuğunu savunanlardan. Serrano, bu mafyanın, halkı otomobillerinin değerinin altı katı ettiğine inandırdığını söylüyor.Serrano bu nedenle yeni ve eski arabaların fiyatlarında düzenleme öngören ve buna uymayan satıcıları cezalandıran bir yasa teklifi vermiş.

Ağustos ayında geçen teklifin yakında Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro tarafından imzalanıp yasalaşması umuluyor.Otomobil sektöründeki sorunların daha büyük bir sıkıntıya işaret ettiğini savunan iktisatçılara göre, yeni yasa işi uzun vadede daha da zorlaştırabilir.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim