• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Vize uygulaması yat turizmini etkileyebilir

Vize uygulaması yat turizmini etkileyebilir
1 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe giren yabancılara yönelik vize uygulaması, Antalya'nın Alanya ilçesindeki yabancı yatçıları tedirgin etti.

"Yeni Vize Uygulaması Yat Turizmine Darbe Vurur" 

1 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe giren yabancılara yönelik vize uygulaması, Antalya'nın Alanya ilçesindeki yabancı yatçıları tedirgin etti.

Kaçak işçiliği önlemek amacıyla yönetmelikte değişiklik yapılarak yabancıların Türkiye'ye tekrar girebilmesi için kendi ülkelerinde en az 90 gün ikamet etmeleri koşulunun getirilmesinin yat turizmini bitireceğini belirten yat sahipleri, yasanın yatçılık için bir muafiyet getirmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde Türkiye'den zorunlu olarak ayrılmak durumunda kalacaklarını vurgulayan yatçılar, yasanın hali hazırdaki şekli ile devam etmesini istedi.
 
YASA NEYİ GEREKTİRİYOR?

'5683 Sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunu'nda yapılan değişiklik ile 1 Şubat'tan itibaren Türkiye'yi ziyaret edecek yabancı uyruklular, 180 gün içinde en fazla 90 gün süre ile ülkemizde kalabilecek. 90 gün sonunda Türkiye dışına çıkarak ancak 90 gün ara verdikten sonra tekrar gelme hakkını elde edebilecek. Önceki uygulamada, ülkemize gelen yabancılara genelde 90 günlük vize veriliyor, yurt dışına bir gün giriş çıkış yapmak sureti ile bu süre uzatılabiliyordu.

"YUNANİSTAN GİBİ YAPMAYIN"

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Başkan Vekili Hasan Kaçmaz ve Alanya Marina Genel Müdürü Savaş Ayas ile yasadaki değişikliği değerlendiren yaşları 62 ila 68 arasında değişen yat sahipleri, endişeli olduklarını belirtti.

Son 6 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirten Avi Heyns, yasa değişikliğinin yatçılık adına kötü bir düzenleme olduğunu savundu. Yatçılığın yanı sıra diğer turizm gelirlerinin düşeceğini belirten Heyns, "Yasanın hali hazırdaki şekli ile devam etmesinin en uygun çözüm olduğunu düşünüyorum. Yoksa Türkiye de Yunanistan'ın geçmişte yaşadığı hatayı yapıp aynı duruma düşebilir" dedi.

"TÜRKİYE'DEN AYRILMAK ÜZECEK"

Brigilte Stuurop ise yasa zaman kısıtlamasına neden olduğunu için planladıkları Karadeniz yolculuğundan vazgeçtiklerini belirterek, "Ayrıca bir kadın olarak hangi marinada kalacağımıza hızlı bir şekilde karar vereceğimizden dolayı kış koşullarında tehlikeli olacaktır. Bu yönden de bu yasada değişiklik yapılması bizim için üzücü oldu" diye konuştu. Hugo Crapr, zaman kısıtlamasından dolayı İtalya, Yunanistan veya diğer ülkelere gitmek zorunda kalacaklarını ifade ederek, "Kararı yanlış buluyorum. Öncelikle

zorunlu bir şekilde Türkiye'den ayrılmak durumunda kalacağız. Bu bizi çok üzecek" diye konuştu.

"MARİNAYI AYAKTA TUTUYORLAR"

Jonh Prign ise, "Üzülecek belirtmek istiyorum bu yasa bizim yelken açma ve yatçılık özgürlüğümüzü kısıtlamış olacak. Bu Türkiye için gelir kaybı. Aynı zamanda da bizim yatçılar olarak bu ülkeden ayrılmamıza neden olacak" ifadelerini kullandı.

Marina Genel Müdürü Savaş Ayas da kaçak işçileri kontrol etmek için çıkarılan yasanın dolaylı olarak yatçılık ve emlak sektörüne darbe vuracağını belirterek, "Marinamızda kalan yatçılar Alanya ekonomisine katkı sağlarken, marinada kaldıkları sürede de istihdam sorununu azaltıyorlardı. Marinanın ayakta durmasını sağlıyorlardı. Bu yönden bu yasanın şu anda değişiklikle uygulanması Türkiye'nin turizm gelirlerini etkileyecektir" diye konuştu.

"FARKLI BİR UYGULAMA BEKLİYORUZ"

DTO Antalya Başkan Vekili Hasan Kaçmaz, Türkiye'nin yatçıların 5 yıla kadar konaklamasına müsaade ettiğini ancak son değişiklikten 27 bin civarındaki yatçıların olumsuz etkileneceğini dile getirdi. Yatçıların orta ve yüksek gelir düzeyine dahil olmaları nedeniyle Türkiye'den ayrılmalarının büyük oranda turizm gelirlerinin düşmesini de beraberinde getireceğini ifade eden Kaçmaz, "Son 30 yıldır kazandığımız bu mevzileri bir anda basit bir değişimle kaybetmek hiçbirimizin istediği bir gelişme değil. DTO ve

marina işletmecileri olarak Turizm Bakanlığına bilgiler gönderildi. ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan da bu konuyla ilgili raporlarını gönderdi. Önümüzdeki haftalarda gelişme olacağını ve bu yasanın yabancı yat sahipleri için farklı bir konuma getirileceğini ümit ediyoruz" dedi.

"ALANYA'NIN ZARARI 10 MİLYON EURO"

Yasanın değişiklik yapılmış hali ile devam etmesinin Türkiye'nin turizm gelirlerinin büyük oranda gerilemesine yol açarak ülke ekonomisine zarar vereceğini belirten Kaçmaz, "Yasa değişmezse sadece yat turizmine büyük bir darbe indirmekle kalmayacak, aynı zamanda Türkiye'nin 150 -200 milyon euro civarında bir turizm gelirini kaybetmesine neden olacaktır. Alanya ölçeğinde de en az 5-10 milyon euro doğrudan ve dolaylı bir kaybımız olacaktır. Umarım önümüzdeki hafta iyi haberler alacağız" diye konuştu.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim