• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

"Vizeyi al başına çal, ne diyeyim ben sana"

"Vizeyi al başına çal, ne diyeyim ben sana"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''AB, Türkiye'ye bugün yine çok şey bahşetmiş, vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Al başına çal, ne diyeyim ben sana'' dedi.

'Vizeyi al başına çal, ne diyeyim ben sana'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''AB, Türkiye'ye bugün yine çok şey bahşetmiş, vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Al başına çal, ne diyeyim ben sana'' dedi.

Çağlayan, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Çorum Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇORUMSİAD) ile Orta Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Derneği (OKASİFED) tarafından organize edilen ''Yerel Dinamikler'' toplantısına katıldı.

Anitta Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TÜRKONFED oluşumunu önemsediğini belirterek, bünyesindeki kuruluşların yapmış oldukları çalışmaları desteklediklerini belirtti.

Bugün Türkiye'ye sadece Türk olarak bakmamak gerektiğini vurgulayan Çağlayan, bu bakışın şaşı bir bakış olacağını kaydetti.

Türkiye'nin 56 ülkeye dört saatlik uçuş mesafesinde olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''Türkiye, sadece Avrupa'nın en büyük kara ve taşıma filosuna sahip, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke değil. Bugün Türkiye, 56 ülkeye dört saatlik uçuş mesafesinde olan bir ülke. Bu 56 ülkede dünya toplam ithalatının yüzde 46'sı burada yatıyor. Avrupa'nın yaş ortalaması 45, iş bitmiş'' dedi.

Küresel krizin Avrupa'da 12 hükümetin başını yediğini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

''Dünya Bankası başta olmak üzere pek çok kuruluş Türkiye'deki 2012 yılı büyümesi için iki buçuk, üç buçuk öngörüsünde bulundu. Türkiye büyümek zorunda, diğerlerinden farklıyız. AB'deki ülkeler küçülme yaşayacak. Türkiye ekonomisi ise büyüyecek. AB geçen yıl yüzde 1.5 büyüdü, Türkiye ise yüzde 8.5 büyüdü.

Türkiye'ye her türlü iki yüzlülüğü, her türlü haksız rekabeti yapan AB, eğer Türkiye'yi üyesi olarak alsaydı kendisi de büyüyecekti. Türkiye şükürler olsun artık AB'yi içine alabilecek bir ülke konumuna gelmiştir. Bizim Avrupalı dostlarımızın anlamadığı bu.''

AB'nin Türkiye'ye yönelik vize kolaylığı yapacağını okuduğunu belirten Çağlayan, ''AB, Türkiye'ye bugün yine çok şey bahşetmişler. Türkiye'ye vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Al başına çal ne diyeyim ben sana'' diye konuştu.

AB'den Türk iş adamına etik davranmasını istediğini vurgulayan Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Türk iş adamına karşı zulüm yapmamanızı istiyorum. Vizeyi kolaylaştırma palavrasını at bir kenara. Vizeyi kaldır sen. Avrupa'nın 23 ekonomisinden daha iyi olan Türkiye'nin iş adamına vize uyguluyorsun. İnsan hakları ihlali yapıyorsun.

Öyle bir zaman gelecek ki onlar bizi davet edecekler ve ne yapacağımıza o zaman biz karar vereceğiz. Bunları söylerken AB'ye tam üyeliğe karşı değilim. Bu Türkiye'nin bir hakkıdır, söke söke alacağız. Bugün Hırvatlıyı, Brezilyalıyı vizesiz ülkesine alan AB, 17 yıldır gümrük anlaşması olan bu ülke için vizeyi kolaylaştıracakmış. Sevsinler derler adama... Kimi kandırıyorsun? Nereye kadar gideceksin?''

''S&P'ye artık double S&P diyorum''

Türkiye'ye bazı derecelendirme kuruluşlarının da iki yüzlü davrandığını dile getiren Çağlayan, ''Biliyorsunuz bir derecelendirme şirketi Standard&Poor's (S&P) var. O artık double S&P oldu. Çünkü ben ona çifte standart diyorum. S&P bugün haritada bulamayacağınız, gece sokaklarında gezemeyeceğiniz ülkeler, Avrupa'da resmen oksijene bağlanmış, hayat ünitesine, yoğun bakıma bağlanmış bu ülkelere hak etmediği notları verirken, Türkiye'ye gelince şaşırıyor'' diye konuştu.

Bu kurumun kafasında başka şeyler olduğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

''Bunlar Türkiye'deki faiz lobisinin uzantıları. Biz devletiz, hükümetiz çok ciddi bilgilere dayanarak bunları söylüyoruz. Bunlar Türkiye'yi geçmişteki gibi sömürülecek bir ülke sanıyorlar... Geçmiş olsun, o günler geride kaldı. Bugün Türkiye'de güçlü bir hükümet, bir siyasi irade var.

Bankaların topladığı krediler artık size kredi olarak geri dönüyor. Bunların derdi acaba faizleri yükseltebilir miyiz? Tabi ki içeride dışarda işbirlikçileri var. Bunlara kızmak için söylemiyorum, bunların sistemi bu. 'Acaba Türkiye'yi bir köşeye sıkıştırabilir miyiz?

Faizleri yükseltebilir miyiz?' Avucunuzu yalarsınız. Türkiye artık borçlanmadığı için dışarıdan talimat almayan bir ülke.''

S&P'nin Türkiye ile ilgili derecelendirmelerinin dikkate alınmadığını belirten Çağlayan, ''Bu açıklamayı yaptı ne oldu? Hangi ekonomik birim, kurum Türkiye'nin faiz dengesini bozdu? Allah'a şükür 'Ti'ye bile almadılar. Türkiye'nin karizmasını çizelim derken kendi karizmalarını çizdiler'' dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Yeni teşvik paketi, en cömert ve en babayiğit teşvik sistemi olmuştur'' dedi.

Çağlayan, Çorum'da düzenlenen 'Yerel Dinamikler' toplantısındaki konuşmasında, Türk iş adamlarının, ülkenin bugünkü ekonomisinin bulunduğu noktaya gelmesinde büyük pay sahibi olduğunu söyledi.

Eskiden Türkiye'de haksız rekabet yaşandığını anlatan Çağlayan, devlet kitlerinin daha az zarar etmesinin ödüllendirildiği bir dönemden, her alanda özel sektörü destekleyen bir anlayışa geçildiğini kaydetti.

Teşvikle ilgili yasa tasarısının önümüzdeki hafta TBMM'ye getirileceğini hatırlatan Çağlayan, ''Yeni teşvik paketi, en cömert ve babayiğit teşvik sistemi olmuştur. TOBB, TÜSİAD gibi bütün sivil toplum kuruluşlarımızdan yüzde 90'dan fazla beğeni almıştır'' diye konuştu.

Türkiye'nin eksen değiştirdiğine dair yapılan bazı açıklamalara değinen Çağlayan, ''4 yıl önce bazı çevreler Türkiye'nin eksen değiştirdiğini söylediler. Değişen kendi eksenleriydi aslında. Dünyanın ekseni 2008'de değişti. Eğer Türkiye bu ekseni göremeseydi, her türlü siyasi sallantıya rağmen Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatını gerçekleştiremezdi'' dedi.

Çağlayan, Türkiye'yi il bazında inceleyen, her ile özel destek mekanizması sağlayan bir uygulamaya gidildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

''Meseleyi bölgesel olmadan çıkardık. Öyle teşvik mekanizmaları kurduk ki girişimci yatırım için Türkiye'nin neresine gitmek istiyorsa aynı teşvik sisteminden yararlanabilmesi için önünü açtık. Yeter ki Türkiye'nin cari açığını kapatacak yatırımlar yapsın. Beşinci bölge mekanizmasını geliştirdik. Niye yaptık? Türkiye artık girişimcisiyle, özel sektörüyle iş yapma modelini öğrendi.''

'Avrupa'ya ders veriyoruz'

Türkiye'nin ekonomik alanda Avrupa'ya ders verdiğini dile getiren Çağlayan, ''Bugün AB'nin 27 ülkesinin koymuş olduğu Maastricht kriterlerini, 21 Avrupa ülkesinin çok daha ötesinde önemli kazanımlarla elde etmiş bir ülkeyiz. İşsizlikte Avrupa'nın işsizlik ortalamasının altında olan bir konuma geldik. Nüfusu bir milyon artan, her yıl nüfusuna bir milyon kişi eklenen bir ülkeyiz'' diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine kitlendiğini ifade eden Çağlayan, Cumhuriyetin 100'üncü yılında Cumhuriyetin kurucularına güzel bir armağan vermek istediklerini kaydetti.

Çağlayan, dünyadaki pek çok ekonomistin 'Türkiye'nin cari açığı gömdüğünü' dile getirdiklerini hatırlatarak, ''Biz bunları para verip söyletmiyoruz. IMF Başkanı, 'Sizin bize ihtiyacınız yok, bizim size var' diyor. Şimdi IMF, Türkiye için ortak durumuna geldi. Bizim direktörümüz yoktu, iki yıl içinde kendi direktörümüz de olacak'' dedi.

Seçim zamanında bazı çevrelerin popülist söylemlerde bulunduğunu belirten Çağlayan, ''Bugün Sosyal Güvenlik Yasası'nda eski bir siyasetçinin 'Siz ne veriyorsanız ben 5 katını veririm' anlayışından sıkıntı çekiyoruz'' diye konuştu.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ise bölgesel kalkınma çalışmalarına ivme kazandıracak yeni bir toplantı serisi başlattıklarını söyledi.

''Yerel Dinamikler'' adlı toplantının ilkini Çorum'da gerçekleştirdiklerini belirten Çenesiz, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi için bölgesel kalkınma politikalarının desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

www.UlasimOnline.Com   

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim