• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Yakıttan yüzde 8 lastik tasarrufu sağlıyor

Yakıttan yüzde 8 lastik tasarrufu sağlıyor
Yılda 10 milyon adedi binek, 1.5 milyon adedi de ağır vasıta olmak üzere toplam 11 milyon 500 bin adet lastiğin satıldığı Türkiye’de, yeni bir dönem başladı.

 

Sektörde artık, sadece fiyata ve markaya bakıp, tercih yapılmıyor. Aynı zamanda, beyaz eşya ve elektronik cihazlarda olduğu gibi lastikte de etikete bakıp, yakıttan ne kadar tasarruf sağlattığı, fren mesafesini hangi oranda kısalttığı, aşırı ses çıkartıp, çıkartmadığına da bakıp, ona göre karar verilebiliyor. Bu da yıllık hacmi 3.5 milyar TL’ye ulaşan pazarda, araç sahiplerinin yakıt tüketimini yüzde 8 düşürüp, yükselten, fren mesafesini ıslak zeminde 18 metre kısaltıp, artıran farklı markalara ait lastikler arasında etikete bakıp, seçim yapma imkanına kavuşmasını sağlattı. Ayrıca, alınan lastiğin dışarı yaydığı gürültüyle çevreci olup, olmadığını da açıkça görebiliyor.
 
AB İLE AYNI ANDA
 
Son yıllarda tüketici duyarlılığın artması ve tüketicilerin daha çevreci ürünlere yönelmesi ile birlikte tüm sektörlerde birtakım değişikliklere gidiliyor. Kasım ayından itibaren lastik sektöründe de ürünlerin özelliklerinin şeffaf bir şekilde tüketicilerle paylaşıldığı etiketleme uygulaması başladı. Avrupa’yla aynı anda yürürlüğe giren Lastik Etiketleme Yönetmeliğine göre, geçtiğimiz temmuz ayından itibaren üretilen ve 1 Kasım 2012 itibariyle satışa çıkan tüm lastikler, son kullanıcıların görebilecekleri şekilde etiketleniyor. 
 
Yönetmelik, lastik etiketlerinde yakıt verimliliği (dönme direnci), ıslak zeminde tutunma ve dış sesi hakkında bilgilerin gösterimini zorunlu kılıyor. Yeni nesil lastikler, binek araçlarda yüzde 20, ağırvasıtalarda ise yüzde 35 oranında yakıt tüketiminde etkili olabiliyor. Bu nedenle düşük dönme direncine sahip lastik yakıt tasarrufu açısından daha da önem kazanıyor. AB Lastik Etiket Yönetmeliğine göre dönme direnci, ağırvasıtalarda A’dan (en iyi derece) F’ye (en kötü derece), otomobil ve hafif ticari araçlarda ise G’ye (en kötü derece) kadar dereceler halinde ifade ediliyor. “C” ile “B” olarak sınıflandırılan lastiklerde yakıt tüketimi otomobilde yüzde 2,5 ila 4,5 arasında, ağır vasıtalarda ise yüzde 5 ila yüzde 8 arasında artış veya düşüş sağlama anlamına geliyor. Yılda karışık zeminde 20 bin kilometre yapan bir sedan araçta “C” etiketi olan bir lastik yerine “B” etiketi olan bir lastik tercih eden sürücü yüzde 3,35 daha az yakıt tüketerek 45,5 litre yakıt tasarrufu sağlamış oluyor. Bu da 200 TL’nin üzerinde bir tasarrufa denk geliyor. Bu tasarruf, 40 bin kilometre olan ortalama lastik ömrü süresince lastiğin kendi kendini amorti etmesini de sağlayabiliyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim