• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Yalova ve İstanbul arası komşu kapısı

Yalova ve İstanbul arası komşu kapısı
Otoyolun en önemli geçiş güzergahlarından 2682 metre uzunluğundaki Körfez Köprüsü inşaatı tüm hızıyla devam ediyor.

 

Otoyolun en önemli geçiş güzergahlarından 2682 metre uzunluğundaki Körfez Köprüsü inşaatı tüm hızıyla devam ediyor.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da izlediği dünkü çalışmada, 4 katlı apartman yüksekliğinde ve yaklaşık 16 basketbol sahası büyüklüğünde keson, Yalova Hersek Burnu’ndaki kuru havuzdan yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Kaytazdere sahilindeki geçiş teçhiz rıhtımına kadar getirildi.
 
40 metreye batacak
 
STFA firmasının tamamladığı kesonların taşınma operasyonu, dün köprünün diğer ayağının bulunduğu Dilovası Dil Burnu’ndan teknelerle basın mensupları da alınarak gerçekleştirildi. Yalova Kaytazdere sahilinden 350 metre açıkta denizde inşa edilen keson geçici teçhiz rıhtımına bağlandı. 100 yıllık servis ömrü ile dizayn edilen, toplam 220 bin metreküp özel betonun imalatı, testleri ve dökümü denizde sürecek.
 
Köprü ayaklarının temeli vazifesini görecek kesonların betonarme, su alma sistemi ve 27 metre yükseklikteki çelik şaft montajları yaklaşık 6 ay boyunca denizde devam ettikten sonra, 40 metre su derinliği olan yerinde suya batırılacak ve şaft bağlantı kirişlerinin inşaatına başlanacak. Dünyanın en büyük projelerinden birini gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Yıldırım, “2015’in ortalarında İstanbul Bursa arasını tamamen bitirmiş olacağız. Yalova – İstanbul arası komşu kapısı. Dakikalarla yani saatlerle değil. Öyle Eskihisar feribotuna binip 45 dakika değil” dedi.
 
İpekyolu canlanacak
Projenin 20 milyar lira olduğunu söyleyen Yıldırım, Marmaray Projesi’ni de 29 Ekim’de açacaklarını hatırlattı. Bakan Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“150 yıllık rüyadır. Tarih kitaplarında dilden dile dolaşan bir projedir iki kıtayı denizin altında 60 metre derinlikte birleştirmek. Bu da bize nasip oldu. 29 Ekim de Marmaray’ı açıyoruz. Sadece istanbul’u rahatlatmıyoruz. Uzakdoğudan Londra’ya uzanan tarihi İpekyolu’nu da yeniden canlandırıyoruz. Bu yetmez dedik, yanına bir de tüp geçit yapıyoruz. Onun da açılışını 2015’de yapmış olacağız. Tüp geçit 108 metreden geçiyor.”
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim