• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Yalova'da yapay resif projesi hayata geçti

Yalova'da yapay resif projesi hayata geçti
Yalova kıyıları ve Marmara Denizi'nde balık çeşitliliği ve sayısını arttırması planlanan 400 yapay resifin ilki düzenlenen törenle sembolik olarak denize bırakıldı.

Yalova kıyıları ve Marmara Denizi'nde balık çeşitliliği ve sayısını arttırması planlanan 400 yapay resifin ilki düzenlenen törenle sembolik olarak denize bırakıldı.

Yalova Su Ürünleri Kooperatifi'nde düzenlenen törene CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ile balıkçılar ve vatandaşlar katıldı.

Muharrem İnce, törende yaptığı konuşmada, tören yapılan alanın eskiden kumsal olduğunu belirtti.

"Herhalde pek çok Yalovalı çocuk yüzmeyi burada öğrenmiştir" diyen İnce, "Yalova iskelesinde gemi yanaştığı zaman yolcular bozuk para atardı denize. Güverteye çıkan çocuklar oradan atlayarak harçlıklarını çıkartırlardı. Denizin ne kadar temiz olduğunu bir düşünün. Her cumartesi akşamı torik yerdik. Onlar kalmadı artık. İnşallah bu uğraşılarla yeniden canlanacaktır. Marmara topyekun kirliliğinden kurtarıldığı takdirde yaşadıklarımı çocuklarım da yaşar inşallah" diye konuştu.

Belediye Başkanı Yakup Koçal da projeyle ilgili yapılan çalışmaları anlatarak, bu konuda Ege Üniversitesi'nden aldıkları görüşlerle resiflerin belirlenen bölgelere bırakılacağını kaydetti.

Yaklaşık 300 bin lira maliyetli projenin sonucunda balık sektöründen elde edilen kazancın artacağını ifade eden Koçal, "İnşallah tekrar Marmara'yı bol balığın yaşadığı bir deniz haline dönüştürmüş oluruz" dedi.

Yalova Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak ise bazı balık türlerinin Marmara'da azaldığını, bazılarının da bu denizi terk ettiğini söyledi.

Terk eden balık türlerinin kırmalık, kekamoz gibi taşlık yerlerde yaşadığını belirten Tokalak, "Mercan, sinarit, ıstakoz, ahtapot, eşkina, minekop, sipari, izmarit, levrek, karagöz gibi balık türleri taşlık bölgelerde çoğalırdı. Ancak zamanla birçok balık türü azaldı. Bu proje Marmara Denizi'nde ilk uygulama olacak. Başarılı olacağına eminim" dedi.

Uygulama sonunda Marmara kıyılarında balık artışı olacağını, çeşitliliğin de çoğalacağını dile getiren Tokalak, bazı göç balıklarının da denize yerleşeceğini kaydetti.

Yalova'da günde ortalama 40-50 ton arasında balık avlandığını belirten Tokalak, şöyle devam etti: "Bu ciddi bir tonajdır. Artan nüfusumuza hitap edebilmek için ülke olarak bazı tedbirler almalıyız. Göçe kalkan balık türlerinin yüzde 80'i bu resifler sayesinde yerleşik konuma geçecek. Bunun sonucunda Yalova balıkçısı daha verimli olacak ve halka daha ucuz balık yedirebilecek. Amatör balıkçılar da bugüne kadar 7 çeşit balık tutuyordu. Projeyle onların da avlayabileceği sayı artacaktır."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim