• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Yalova'nın susuzluğuna çare bulundu

Yalova'nın susuzluğuna çare bulundu
Günde 12 saat su kesintisinin yaşandığı Yalova’da , susuzluğu gidermek için Gökçe Barajı’na 3 kaynaktan su taşınacak.

Günde 12 saat su kesintisinin yaşandığı Yalova’da su sıkıntısını çözmek için kente su veren Gökçe Barajı’na 3 kaynaktan su taşınacak. Kente hayat verecek projeyse Orta Burun Göleti olacak.
Yalova’nın su ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’ndaki su seviyesi tükenme noktasına geldi. Kente geçen yıl saniyede bin metreküp su sağlayan barajda bu miktar 500 metreküpe indi. Yalova’nın bazı mahallelerinde saat 08.00 ile 20.00 arasında su kesintisi başladı. Haberturk, Yalova’daki su sıkıntısını Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz ile konuştu.
"VATANDAŞLAR SU KESİNTİSİNE ALIŞMALI"
Su sıkıntısının nedenlerini ‘kuraklık’ ve ‘bilinçsiz su kullanımı’ olarak ifade eden Nergiz, “Yalova’da çiçekçilik, seracılık gibi tarım faaliyetleri yaygın. Dünyada kişi başına su tüketimi günlük 170 litreyken bu rakam Yavova’da 500-600 litreye çıkıyor. 1 hafta öncesine kadar sadece Yalova’ya 50 bin ton su veriyorduk. Faturalanan su miktarıysa 18 bin ton. 32 bin ton su yok” diye konuştu. Gökçe Barajı’nda 1-2 günlük su kaldığını belirten Nergiz, susuzluğu çözmek için yeni su kaynakları bularak bu suları baraja taşımaya çalıştıklarını söyledi.
GÖKÇE BARAJI’NA 3 KOLDAN SU TAŞINACAK
Nergiz şöyle devam etti: “Bölgeyi 3 ay önce ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na durumu aktardık. Bakan Eroğlu’nun talimatıyla yakındaki Kurtköy Deresi suyunun baraja taşınmasına karar verildi. İhalesi yapılan Kurtköy’ün suyu 2-3 gün içinde baraja akmaya başlayacak. Bölgede ayrıca 25 sondaj yapılarak su kuyuları açıldı. Bu kuyulardan 15 tanesi verimli ve kuyularla baraj bağlantası sağlanıp hafta sonuna kadar kuyudaki sular da baraja aktarılacak. Ancak Yalova’nın su sorununu Gökçe Barajı’na 4.5 kilometre uzaklıktaki Orta Burun Göleti çözecek.”
Gölette 2.5 milyon metreküp su bulunduğunu, bunun 3 aylık su ihtiyacını karşılayacağını anlatan Nergiz, “Projeyle ilgili Yalova Belediyesi çalışma başlattı. 12 gün sürecek çalışmayla Orta Burun Göleti’nin suyu da baraja taşınacak” dedi.

http://www.ulastirma.com.tr/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim