• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C

Yan Sanayiciler dünyaya yatırım yapıyor

Yan Sanayiciler dünyaya yatırım yapıyor
Yerli otomobilde hala bir adım atılmamasına rağmen yan sanayide Türkiye dünyaya yatırım yapıyor. TAYSAD üyesi 17 firma, yaklaşık 20 ülkede 40’tan fazla yatırım projesini hayata geçirdi.
Türkiye'nin otomotivde attığı global adımlar sadece ana sanayi ile sınırlı kalmıyor. Türkiye henüz otomobilde bir ‘babayiğit’ çıkaramadı ama Audi’den BMW’ye, Mercedes’ten Volkswagen’e kadar hemen hemen her marka araca parça veren Türk otomotiv yan sanayi büyük oynamaya devam ediyor.
2000’lerin başından itibaren başlayan ve global ekonomik krizle birlikte hareketlenen yurt dışı fabrika yatırımları ve satın almalar hızlanarak sürüyor. Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği’ne (TAYSAD) üye firmalar, aralarında Meksika, Çin, Rusya, ABD gibi ülkelerin de bulunduğu dünyanın dört bir yanında yaptığı yatırımlarını artırdılar. Şu anda 20’den fazla ülkede, 17 yan sanayi firmasının 40’tan fazla yatırımı bulunuyor.
 
Yeni yatırımlar geliyor
 
Geçen hafta, birçok ülkede üretimi bulunan Orhan Holding, Meksika’da  Nexteer Automotive’den hidrolik hortum fabrikasını satın alırken, sektörün yeni yatırımları da gün sayıyor. Murat Ticaret yine Meksika’da fabrika yatırımını gelecek ay devreye sokacak. En büyük 14. ekonomi olan Meksika, yıllık 3 milyonla, dünyanın en büyük 9. otomobil üreticisi konumunda bulunuyor. Yatırım açısından cazip görülen ülkeler arasındaki Rusya’da da Türk firmaların iki yatırımı gün sayıyor. Aktaş Rusya fabrikasını bu yılın ikinci yarısında faaliyete geçirecek. Geçen ay Alman Fritz’i satın alan Trakya Oto Cam’ın Rusya’daki fabrikası da bu yıl devreye girecek.
 
Eximbank kredileri devrede
 
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, artık yurt dışında şirket satın almalarda kullanılabilecek bir kredi kaynağı olduğunu belirterek, “Önceden yurt dışından şirket satın almak istediğiniz zaman, Turquality programına dahilseniz Eximbank’tan uzun vadeli kredi alabiliyordunuz. Bu değişti. Artık Turquaility programına bağlı kalmadan da, yurt dışından 400 milyon dolara kadar batın almalarda Eximbank’tan kredi kullanabiliyorsunuz.  Bu, bu konulardaki süreci hızlandırır” dedi.
 
Hangi firma alınabilir
 
TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı da TAYSAD olarak Ekonomi Bakanlığı ile yurt dışındaki satın almalara yönelik bir proje yürüttüklerini belirterek, “Uluslararası danışmanlık firmalarıyla çalışma yapıyoruz. ‘Kritik teknolojilerde hangi firmalar var, hangileri satın alınabilir’in araştırmasını yapmak üzere harekete geçtik. 2014 yılı başında genel bir profil çıkar. Global bakıyoruz ama otomotivde geçen yıl yapılan inovasyonun yüzde 40’ı Almanya’da. Sonra Japonya ve Amerika geliyor.  Yatırım yapmayı isteyenleri doğru yöne yönlendirebilir miyiz sorusundan hareket ediyoruz” diye konuştu.
 
Kaynak:Star
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim