• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Yanan İtalyan gemisinden kurtarılan Türklerden açıklama

Yanan İtalyan gemisinden kurtarılan Türklerden açıklama
Yunanistan’dan, İtalya’nın Ancona limanına giden ‘Norman Atlantic’ feribotunda çıkan yangından 6’sı Türk 190 kişi kurtarıldı. Kurtarılan Türk yolculardan biri, kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.

Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan, 422 yolcu, 56 mürettebat ve 200 kadar araç ile İtalya’nın Ancona limanına giden ‘Norman Atlantic’ feribotunda yangın çıktı. Feribottan 6’sı Türk 190 kişi kurtarıldı.

ANEK Lines'a ait Patra-Ancona seferini yaparken dün sabah yangın çıkan ve 54'ü Türk 480 yolcu taşıyan "Norman Atlantic" isimli feribottaki yangının kontrol altına alındığı bildirildi. Yunan savunma kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Yunanistan olay yerine bir fırkateyn, 2 Süper Puma helikopter, deniz kuvvetlerine bağlı 2 helikopter ve bir C130 tipi uçak gönderdi.

Yunanistan ile İtalya sahil güvenlik ekiplerinin ortaklaşa yürüttüğü kurtarma operasyonu sırasında, tonlarca zeytinyağı ve 200 aracın bulunduğu feribota, şiddetli rüzgar ve denizin dalgalı olması sebebiyle gemiler yanaşmakta güçlük çekti. 

480 yolcunun 54'ü Türk vatandaşı

Diplomatik kaynaklar, feribottaki 480 yolcu arasında 54 Türk vatandaşı olduğunu bildirdi.

Yetkililer, geminin şu anda Korfu Adası'nın kuzeybatı ucundaki Othoni Adası'nın kuzeyinde, Arnavutluk açıklarında bulunduğunu ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Yunanistan Deniz ve Ticaret Bakanlığı Arama-Kurtarma Merkezinin hava koşullarına bağlı olarak geminin İtalya veya Arnavutluk'a çekilebileceğini, yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği bünyesinde 24 saat ulaşılabilecek bir kriz merkezi kuruldu, merkeze 00 30 210 672 98 35 ve 00 30 210 672 98 36 numaralı telefonlardan erişilebilecek.

Tahliye işlemleri yavaş ilerliyor

Tahliyede 8 geminin görev aldığı, kötü hava şartlarından dolayı tahliye işlemlerinin yavaş ilerlediği ifade edildi.

Ayrıca, Yunanistan Dışişleri Bakanlığına, Türkiye'nin başta arama kurtarma unsurlarının operasyona katkısı olmak üzere her türlü yardıma hazır olduğu ve operasyona katkı bakımından Ankara'daki Müşterek Arama Kurtarma Merkezi ile gerekli koordinasyonun yapılabileceğinin bildirildiği kaydedildi. 

1 Yunan vatandaşı öldü, 161 kişi kurtarıldı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle denizden müdahalede zorluk yaşanan gemide 1 kişi öldü, 2 kişi ağır yaralandı. Şu ana kadar 161 yolcu kurtarıldı, 317 kişi ise hala gemide bulunuyor.

Feribotta 54 Türk yolcunun yanı sıra 22 İtalyan, 234 Yunan, 1 Romen, 2 Rus, 6 Avusturyalı, 10 Macar, 2 İsviçreli, 1 Hırvat, 8 Gürcü, 5 Suriyeli, 1 İsveçli, 1 Kanadalı, 2 Ukraynalı, 1 Mısırlı, 18 Alman, 22 Arnavut, 2 Afgan, 1 Maltalı, 7 Bulgar, 3 Makedon, 2 İngiliz, 3 Hollandalı, 3 Belçikalı, 9 Fransız ve 2 Iraklı yolcu ile çeşitli milletlerden 56 personel yer alıyor. 

Alınan son bilgilere göre, yolcular arasında bulunan 3 Türk vatandaşı kurtarıldı. İtalya'ya götürülmekte olan Türk yolcuların hangi limana indirilecekleri henüz kesinlik kazanmadı. Liman belli olduğunda Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği personeli ivedilikle bölgeye intikal edecek. Kurtarma operasyonuna gece boyunca devam etti.

54 Türk'ün kimliği belli oldu

478 yolcusuyla sefer yapan feribottaki Türk yolcuların kimliği belirlendi. Kimliği açıklanan 54 Türk'ün isimleri şöyle:

A.Yıldırım, S.Yıldırım, S. Yel, H.Ünal, T.Ünal, A.Uslupat, B.Uslupat, S.Tosun, U.Tiryakioğlu, K.Tiryakioğlu, S.Şimşek, M.Saygılı, T.Saygılı, H.Savaş, E.Sait, K.Refik, S.Nuri,E.Muhhamed, Y.Lütfü, F,Kılıç, S.Kılıç, A.Kemal, M.Kazan, B.Karakaya, M.Hisar, T.Farhan, N.Erkul, H.Erkul, A.Emektar, A.Eğilmez, H.Eğilmez, T.Ferhan, M.Demirmen, M.Demirken (iki ayrı kişi), U. Demir, R,Şerif, K.Şerif, A.Şerif, C.Şerif, M.Çakmak, V.Bulut, S.Bulut, O.Cem, Z.Bilgiç, M.Bilginer, N.Baskın, N.Baskın (iki ayrı kişi), S.Bayhan, B.Akamaç, A.Akamaç, H.Akkaya, B.Ahmet 

Kurtarılan yolcular helikopterlerle İtalya’ya taşınıyor

Yunanistan'ın Patra Limanı'ndan 422 yolcusu ve 56 kişilik mürettebatıyla İtalya'ya sefer yaparken yangın çıkan "Norman Atlantic" adlı feribottan kurtarılan yolculardan bazıları helikopterlerle İtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesi kıyılarına taşınıyor. 

Alınan bilgiye göre, ANEK Lines'a ait Patra-Ancona seferini yaparken yangın çıkan feribottan kurtarılarak Puglia bölgesindeki hastanelere getirilen yaklaşık 30 kişiden 4’ü Türk vatandaşı. Türk yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Yolcuların getirildiği Brindisi kentindeki Perrino hastanesinde dumandan etkilenen 3 Türk yolcunun müşahede altına alındığı, diğer Türk yolcunun ise otele götürüldüğü belirtildi.

"Önce kendi vatandaşlarını kurtardılar"

Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç yaşananları "büyük bir skandal" olarak değerlendirerek, feribottaki yangın sonrasındaki kurtarma çalışmalarında hiçbir organizasyon olmadığını, Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.

Asker gençlerin bile kadın ve çocuklardan önce kurtarıldığını anlatan Akamaç, "Gün boyunca deniz dalgasız olmasına rağmen bizi öylece beklettiler. Römorkör ile çekmeye çalışırken bağladıkları halat 3 kez koptu. Hiçbir şey yapamadılar. Böyle bir şey olamaz. Allah bir daha düşürmesin" diye konuştu. Feribotta sadece 3 filika olduğunu belirten Akamaç, "Titanik filmi gibiydi" dedi. 

Akamaç, şöyle devam etti:

"Yangının yolcular farkına vardı. Ve ilk çıkanlar filikalara bindi. Bizleri yerlere oturttular. Yangını söndürmek için sıktıkları sularla dizimize kadar ıslandık. Soğuktan ayaklarımız dondu. İnsanlar ısınmak için ateşe yaklaşmak zorunda kaldı. Saatlerce dışarıda bekletildik. İnsanlar tuvaletlerini orada yapmak zorunda kaldı. Eşim halen feribotta onun için çok endişeleniyorum."

Bu arada, İtalyan makamlarının yürüttüğü kurtarma çalışmaları kapsamında 2 helikopter kullanılıyor. Her helikoptere 3 yolcunun alındığı öğrenildi.

Öte yandan, Singapur bandıralı bir yük gemisinin "Norman Atlantic"ten kurtardığı 49 yolcuyu İtalya kıyılarına getirdiği bildirildi. Ancak kötü deniz şartlarından Brindisi Limanı'na yanaşamayan geminin Bari Limanı'na doğru yöneldiği açıklandı.

Norman Atlantic'te halen 250'den fazla yolcu bulunduğu belirtiliyor. ​

norman_0.jpgnorman_1.jpgnorman_3.jpgnorman_0-001.jpgnorman_4.jpg

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim