• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Yangın simülatörü tesisi Erzincan'da açıldı

Yangın simülatörü tesisi Erzincan'da açıldı
Erzincan Havalimanı'na kurulan Türkiye'nin ilk Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

 

Erzincan Havalimanı'na kurulan Türkiye'nin ilk Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.
 
Bakan Yıldırım, Devlet Hava Meydanları'na (DHM) ait tesisteki kurtarma ve yangın istasyonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ''Türkiye'de havacılık havalandı. Hava yolu, halkın yolu haline geldi. Bunu söylerken hamaset yapmıyoruz. 2002 yılında Türkiye'de havaalanlarının çoğu kapanmış, 2001 krizi sonrası havaalanları da nasibini almıştı. Açık olan havaalanlarına da ara sıra uçaklar uğrar hale gelmişti'' dedi. Hükümetleri döneminde hava yolu ulaşımında kat edilen mesafeyi anlatan Yıldırım, ''Göreve geldiğimde, sayın Başbakanımızın bana bir talimatı oldu. Hava yolunu, halkın yolu yapacağını, artık hava yolunun imtiyazlıların, zengin gelir gruplarının kullandığı bir vasıta değil, işçisi, memuru, emeklisi, her kesimden vatandaşın rahatlıkla seyahat edeceği, konforlu, hızlı bir şekilde seyahat edeceği bir yol haline geleceğini söylemişti. Bunun için arkadaşlarımızla beraber hızlı bir şekilde çalışmaya başladık. Aradan geçen 10 yıl içerisinde Türkiye'de havacılığın kat ettiği mesafe o kadar çarpıcı, o kadar büyük bir seviyeye ulaştı ki dünya havacılık otoriteleri Türkiye'deki bu gelişmeye şapka çıkardılar'' diye konuştu.
 
Türkiye için 2015 yılına gösterilen yolcu sayısının 55 milyon olduğunu belirten Yıldırım, ''Dünyanın havacılık yetkilileri diyor ki 'Türkiye 2015 yılında olsa olsa 55 milyon yolcuya ancak hizmet verebilir'. Biz başlarken sayı ne kadar- 34 milyon. Demek ki 55 milyona 21 milyon daha yolcu gerek. 15 yılda Türkiye için layık görmüşler sağ olsunlar. Ben rakamlara baktım dedim ki 'Arkadaşlar bunlar ya Türkiye'yi tanımıyor ya da dayak yememişler' ve nitekim başlattığımız havacılıktaki serbestleşme projesiyle bu beyefendilerin dediği rakamları 2005 yılında solladık. 55 milyon dediler, 60 milyon oldu. Onların tahminlerini 10 yıl öne aldık'' ifadelerini kullandı.
 
Havalimanı sayısı hakkında bilgi veren Yıldırım, ''Türkiye'nin 25 ulaşıma açık havalimanı sayısı, bu gün 49'a çıkmıştır. Devam eden 7 tane de yeni havalimanı inşaatı vardır. Bunlar da önümüzdeki iki sene içerisinde devreye girecek'' dedi. Böylece havalimanı sayısında iki kattan fazla bir artış olacağını anlatan Bakan Yıldırım, ''Türkiye'ye de bu yakışır, Türk insanına da bu yakışır. Tabi havalimanlarının sayısını arttırmakla da iş bitmiyor. Buralara uçak lazım, buralara pilot lazım, teknisyen lazım, yangın mücadelesi yapacak nitelikli insanlar lazım. Bunları da yetiştirdik. Bunları yetiştirecek okullar lazım, üniversiteler lazım. Türkiye'nin birçok üniversitesinde havacılıkla ilgili bölümler açıldı. Havacılıkla ilgili meslek liseleri kuruldu'' şeklinde konuştu.
 
Havacılık sektöründe çalışan sayısının 48 binden 165 bine çıktığını kaydeden Binali Yıldırım, ''48 binden 165 bine... 2002'nin sonunda pilotlar iş bulmak için Bakanlığın yolunu aşındırıyordu. Şimdi pilotlar yetmiyor. Avrupa'da kriz var, Avrupalı pilotlar şimdi sıraya girdi, Türkiye'de çalışmak için. 700 tane de Avrupalı pilota Türkiye'de iş verir hale geldik. Nereden nereye... Türk Hava Yolları, dünyada bir marka haline geldi, Avrupa'nın üçüncü büyük, dünyanın 10 büyük taşıyıcıları arasında yerini aldı. Havacılıktaki bilet ücretleri, enflasyon artmasına rağmen 2002'deki fiyatların da aşağısına indi. 10 yıllık enflasyonu da koyduğunuzda bilet fiyatları, 10 yıl öncesinin çok daha altında. Biz ne dedik, 'hava yolu, halkın yolu haline gelecek'. Bunun gereğini de yaptık'' diye konuştu.
 
Yıldırım, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği kullanılmasının zorunlu hale getirilmesiyle ilgili, ''Türkiye'de bir ilk, emniyet her şeyden önce gelir. Her işte ne yaparsanız yapın tedbir almazsanız hayatınızla ödersiniz. İnsanların hayatıyla ödersiniz, hangi iş olursa olsun. Bakın kış lastiğini mecburi hale getirdik. Keyfimizden mi, bizim vatandaşa garezimiz mi var- İstiyoruz ki vatandaş gideceği yere emniyetli gitsin, aileler acı yaşamasın, hayatlar bölünmesin, hayatlar yok olmasın. Onun için yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Türkiye'de dile kolay, 6 bin kilometre bölünmüş yol miktarını 22 bin 300 kilometreye çıkardık. 79 yılda bu ülke, 6 bin 100 kilometre yol yapabilmiş, 10 yıl içerisinde bunun üzerine 16 bin 200 kilometre daha ilave ettik'' ifadelerini kullandı.
 
DHM'ye ait Uçak Yangın Simülatörü Eğitim Tesisi'nin, havacılıkta yeni bir hizmet olduğunu ifade eden Yıldırım, olası uçak yangınlarında, yangına nasıl müdahale edileceği ve uçağın içerisindekilerin can kaybı olmadan nasıl tahliye konusunda bu tesiste uygulamalı eğitim verileceğini belirterek, şunları söyledi: ''Sadece Türkiye'nin değil, bölgemizdeki bütün ülkelerin yangınla mücadele personeli burada eğitilecek. Türkiye, havacılığın merkezi haline geliyor. Uçak bakımı, uçak yapımı, yangın simülasyon eğitimi, pilot eğitimi, uçuş okulları, üniversite eğitimleri, teknik okullar ve her yönüyle Türkiye havacılıkta bir merkez haline geliyor. Bu tesis, akın akın ülkenin her tarafından gelen yetişmiş personelin eğitimiyle beraber, aynı zamanda diğer ülkelerin havacılıkla ilgili personelinin de eğitilmesine büyük hizmet verecek. Erzincan'ımız bu anlamda sadece ülkemize değil, başka ülkelere de hizmet verecek.''
 
“Terör belasının da kökünü kazıyacağız”
 
Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: ''Şunu bütün Türkiye bilmeli ki 10 yıldan beri sayın Başbakanımızın liderliğinde, ülkemizin yolunu açmak, ülkemizi aydınlık yarınlara taşımak için gece demeden gündüz demeden, adeta Aşık Veysel'in dediği gibi 'Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece' diyerek çalışıyoruz. Ama bir farkımız var. Veysel'in zamanında yollar uzun ve inceydi, artık yollar hem uzun ama aynı zamanda duble olarak gidiyoruz. Şimdi birkaç ay önce Iğdır Havalimanı'nı açtık. 4-5 ay geçti, 55 bin vatandaşımız havayoluyla Iğdır Havalimanı'na seyahat etti. Sadece Iğdırlılar, sadece Kağızmanlılar değil. Azerbaycan'dan bile artık bu havalimanını kullanıyorlar. Şırnak'a, Bingöl'e, Hakkari'ye havalimanı yapıyoruz. Terör örgütü kudurdu, 'Buraya havaalanı yapacak, millet uyanacak, bizim piyasamız kapanacak', öyle mi- Yapacağız, havaalanını yapacağız, siz istemeseniz de yapacağız, çünkü milleti birbiriyle buluşturacağız. Doğusuyla batısıyla milleti birbiriyle kaynaştıracağız. Terör belasının da kökünü kazıyacağız. Yağma yok, bu ülke, bu günlere kolay gelmedi. 1071'de Anadolu'ya ayak basan atalarımız, bin yıldan fazla bir süredir burada kader birliği yaptılar, düşmana karşı bu toprakları hür ve bağımsız yapabilmek için, her zaman bütün cephelerde, birlikte çalıştılar, omuz omuza verdiler, bu cennet vatanı bizlere emanet ettiler. Bizim de görevimiz, bu ülkeyi bölenlere karşı, bu ülkenin masum insanına silahlarını doğrultanlara, terör estirenlere gereken her türlü cevabı vermektir, buna kararlıyız.''
 
Konuşmaların ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi. Törene, Erzincan Valisi Selman Yenigün, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, DHM İşletmesi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Başsoy ve diğer yetkililer ile vatandaşlar katıldı.
 
Açılışın ardından Bakan Yıldırım ve beraberindeki yetkililer, düzenlenen yangın tatbikatını izledi. Uçaktan yaralı kurtarma ve söndürmeye yönelik tatbikatın ardından Bakan Yıldırım, itfaiye erleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Ergan Dağı Kayak Tesisleri 
 
Bakan Yıldırım, memleketi Erzincan'daki temasları kapsamında, Yaylabaşı beldesinden gondol tipi teleferikle Ergan Dağı'nda günübirlik tesislerin olduğu alana çıktı. Yıldırım, açılış töreni Şubat ayında yapılması planlanan kayak tesislerini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra yürüyerek telesiyejlerin bulunduğu alana geçen Yıldırım, telesiyeje bindi. Günübirlik tesislerin bulunduğu alana çam ağacı diken Yıldırım, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Tesisleri beğenen Yıldırım, ''Rahmetli Valimiz Recep Yazıcıoğlu döneminde, 25 yıl önce hayal edilen böyle bir tesis, şu anda gerçek oldu. Kendisi göremedi ama mekanı cennet olsun. Onun hayalini gerçekleştiren herkese çok teşekkür ediyoruz'' dedi. Doğa ve kış sporlarının yapılacağı tesisler hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, ''Ergan Dağı Tesisleri'nde 'gondol' diye tabir edilen, her biri 8 kişi kapasiteli kabinler var. Sporcular, bu kabinlere Yaylabaşı beldesinden biniyorlar, buradaki günübirlik tesislere geliyorlar. Aynı anda 180 kişi kapasiteli gondolla buraya gelen sporcular, ikinci bölüme geçebiliyorlar. İkinci bölümde telesiyejler var'' diye konuştu.
 
Telesiyejin iki etabının bulunduğunu, isteyenlerin ilk etapta inip kayak yapabileceğini veya devam edip zirveye çıkabileceğini anlatan Yıldırım, ''İsteyenler 2 bin 970 metre yükseklikteki zirveye çıkıp, oradan kayabiliyorlar. Günübirlik tesisler var, onların etrafı yazın doğa sporları ve başka faaliyetler için kullanılacak. Çok etkin, çok efektif ve derli toplu bir tesis olmuş. Birçok yerde var ama bu kadar birbiriyle uyumlu tesis çok az. Erzincan Ergan Tesisleri de bunlardan biri'' ifadelerini kullandı.
 
Eşi Semiha Yıldırım ile gondol tipi teleferiğe binen Bakan Yıldırım, daha sonra Yaylabaşı beldesinden Erzincan Havalimanı'na geçti. Yıldırım, havayoluyla Ankara'ya hareket etti.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim