• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Yangın söndürme uçakları görevini tamamladı

Yangın söndürme uçakları görevini tamamladı
Yaz mevsiminde, Çanakkale ve çevresinde meydana gelen orman yangınlarına havadan müdahale eden yangın söndürme uçakları görev süresini tamamladı.

 

Çanakkale Havalimanı'nda düzenlenen törende, uçakların pilot ve teknik ekibine teşekkür belgesi verildi. Törende konuşan Çanakkale Orman İşletme Müdürü Rıfat Günen, yaz boyunca uçakların Çanakkale’de çıkan 35 yangına müdahale ettiğini söyledi. Günen, “THK Gökçe havacılık İktisadi Teşekkülü hava ekibi 9 Haziran - 30 Eylül arasında Çanakkale’de konuşlanıyor. Bu yıl uçaklar ilimizde 35 adet yangına müdahale etti. Keşif uçağı, 47 saati Çanakkale, 13 saati Çanakkale dışında olmak üzere 60 saat uçuş yaptı. Söndürme uçakları ise 125 saati Çanakkale 45 saati Çanakkale dışı olmak üzere toplam 170 saat uçtu” dedi.
 
Son 10 yılda ortalama 30 yangında 357 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Günen, “Bu yıl meydana gelen 24 adet orman yangınında 123 hektarlık alan yandı. Orman yangınlarının dışında her yıl ortalama 300 adet açık alan yangınına da müdahale ediyoruz. İlimizde 40 kulemiz, 40 arozözümüz, 14 su ikmal aracımız, 15 ilk müdahale aracımız, 7 adet dozer, 1 helikopter ve 5 adet uçağımızla bu yıl son derece başarılı bir sezon geçirdik. Bu başarıda, köylerde, okullarda ve askeri birliklerdeki eğitim çalışmalarımız, orman yangın ekiplerimizin eğitimi, köylere verilen su tankerleri, ilk müdahalede kullanılmak için ormanlardaki yangın önleyici bakım tedbirlerimiz, yangın teçhizatlarımız, araç gereçlerimizin kalitesindeki artış, orman yangın ekiplerimizin gerek iş güvenliği, gerekse hayat şartlarının yükseltilmesinin büyük rolü var” dedi.
 
Türk Hava Kurumu (THK) Gökçen Havacılık Uçuş İşletme Müdürü Ayhan Nevarsa da, Çanakkale bölgesinde uzun yıllar görev yaptığını belirterek, bundan önceki yıllarda anızdan kaynaklanan yangın sayısının çok fazla olduğunu, yapılan eğitim çalışmaları ve köylere verilen brifinglerden sonra bunun çok azaldığını söyledi. Nevarsa, “Biz hava ünitesi olarak, 2012 senesinin değerlendirilmesinden son derece memnunuz. Yangınlarda uçak kullanılmasının maksadı, arazisi çok bozuk olan orman arazisine karadan ulaşmak zor olacağı için zamanında müdahale edilmesidir. Bu konuda oldukça etkili çalışmalar yaptık. Öncelikle yangının hissedilmesi, görülmesi gerekiyor. Bunun için orman teşkilatının yüksek tepelere kurduğu gözetleme kuleleri sayesinde geçen araçların tozları bile değerlendiriliyor, duman mı yangın mı diye. Bu kadar hassasiyet gösteriliyor. Biz de zaten telsiz başında bekliyoruz. Verilen koordinatlara göre anında kalkarak, yangın büyümeden zamanında müdahale etme şansını yakalıyoruz” dedi.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim