• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

"Yasağın sektöre olumsuz etkisi olacak"

"Yasağın sektöre olumsuz etkisi olacak"
Modern çağın turistlerinin Twitter’ın yasak olduğu bir ülkeye gitmeyi tercih etmeyeceklerini ifade eden turizm sektörü yetkilileri, “Yasağın maalesef sektöre olumsuz etkisi olacaktır” yorumunu yapıyor.

Sosyal medyanın kökten değiştirdiği günlük yaşamdan turizm de nasibini alıyor. ‘Anı yaşa’ kavramından ‘anı paylaş’ kavramına geçilirken, turizm gibi önemli denyimlerinde insanlar online olmayı tercih ediyor. Bunun üzerine yapılmış pek çok araştırma var. Intel’in bir araştırmasına göre, seyahatlerinde yanında akıllı telefonları olmayanlar kendini tedirgin hissediyor. Her 4 turistten 3’ü, cihazlarını şarj edecek priz bulamıyorsa öfkeleniyor. Google’ın bir araştırması ise turistlerin tatilde sürekli online kalarak bulundukları yerle ilgili bilgi toplamaları. Bunların arasında Twitter gibi sosyal medya platformları başı çekiyor.

İLK SORU İNTERNET

Hürriyet'ten Demet Cengiz'in haberine göre, Twitter gibi sosyal medya platformları bir yandan turistlerin ‘paylaşma’ ihtiyacını karşılıyor, diğer yandan da önemli bir haber kaynağı. Ayrıca otel, acenta ve hatta ülkerin yeni tanıtım mecrası olarak da dikkat çekiyor. Bir otele yerleşmeden önce turistlerin resepsiyonda sorduğu soruların başında “İnternet var mı, wifi kodu nedir” geliyor. Hatta artık insanlar bir otele rezervasyon yapmadan önce Internet olup olmadığını soruyor. Afrika’nın göbeğinde çıkılan safarilerde bile (3G router ile mobil üzerinden wi-fi erişimi sağlanıyor) dünyadan kopulmuyor.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Twitter yasağı teknolojinin getirdiği sosyal paylaşımı engelleyen kötü bir ülke imajı çiziyor” diyor. Turistlerin dünyayla bağlantıyı koparmak istemediğini anlatan Ulusoy, “Ülkeleriyle, dünyayla bağlı kalmak istiyorlar... Teknoloji medeniyetin getirdiği bir kaynak ve herkese açık olmalı. Ama diğer taraftan da kimse kimseye zarar vermeden kullanmalı” dedi.

Suriye tedirginliği

Suriye’ye ait savaş uçağının Türk jetlerince düşürülmesi de turizmcileri şoka soktu. Savaş gibi bir ihtimali düşünmek dahi istemediklerini belirten turizmciler, “Zaten yeterince sıkıntı var ve ülkemizi ziyaret edecek turistlerin daha fazla endişe duymasına neden olabilecek gelişmelerden kaçınmalıyız” yorumunu yaptı.

"Rakiplerimize karşı zayıflarız"

TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise ülkenin imajının yerle bir olduğunu belirterek, “Bu bir iletişim aracının yani haber alma hürriyetinin yasaklanması. Bütün müşterimiz olan ülkelerde, bu bir komedi halini almaya başladı. Bir yanlış yapılabilir ama bundan dönülür. İnatla ısrar etmek bize mahsus galiba. Twitter ve sosyal medya aynı zamanda bir tanıtım aracı. İnsanlar resim koyuyor, paylaşım yapıyor. Ticarette kullanılan bir unsuru kullanımdan çıkarap, rakiplerimize karşı kendimizi zayıf hale getiriyoruz. Pek çok ülke sosyal medyayı daha etkin kullanmayı konuşurken biz yasakladık. Bunlar handikap. Yapacak bir şey yok. Turistler yasakçı bir ülkeye gitmeyi tercih etmeyecektir” dedi.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim