• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Yaşayan en büyük balık: Balina köpekbalığı

Yaşayan en büyük balık: Balina köpekbalığı
Meksika sularında Fotoğrafçı Shawn Heinrich tarafından yakalanan bu kareler nesilleri tükenme sınırındaki dev balina köpekbalıklarına ait.

Meksika sularında Fotoğrafçı Shawn Heinrich tarafından yakalanan bu kareler nesilleri tükenme sınırındaki dev balina köpekbalıklarına ait.  Fotoğraflar lüks bir yatın bile yanında küçük kaldığı bu nazik devleri tüm görkemiyle sergiliyor.  Bu devasa balık planktonlarla beslendiği sırada fotoğraflanmış.

Sıradan köpekbalıklarının tam aksine doğanın en uysal canlılarından olan bu balina köpekbalıkları, dalgıçların oldukça yakınına geliyor ve onlarla birlikte yolculuk yapıyorlar.

Rhincodontidae familyasının dost canlısı bu üyeleri devasa büyüklükte, zararsız bir köpek balığıdır. Tüm denizlerde görülmekle birlikte başlıca yaşam alanı tropikal bölgelerdir.. Gri veya kahverengi olan gövdesinde küçük noktalar ve beyaz-sarı ince, dikey çizgiler bulunur. Gövdesinin alt kısmı açık renklidir. Dişleri oldukça küçüktür. Ufak balıklar ve plankton ile beslenir.

Yaşayan balıkların en büyüğüdür. Ortalama uzunlukları 9 metre olan bu balıkların 18 metreye ulaşanlarına ve 35 tonun üzerinde ağırlığı olanlara rastlandığı yönünde raporlar bulunuyor. Genellikle yüzeye yakın yüzen tembel bir hayvandır ve gemilerle çarpıştığı görülmüştür. Balina köpekbalıklarının insan ölümüne sebebiyet verdiği tek yönleri de budur.

Balina köpekbalıkları mavimsi gri ya da kahverengimsi bir renkte olurlar. Karın kısımları daha açık renk olur, sırtında da açık renkte çizgiler ve benekler bulunur. İki adet sırt yüzgeçleri, ve 5 solungaç aralıkları vardır. Ağızları çok büyüktür ve burunları kısadır.

Balina köpekbalıkları 21 ila 25 °C su sıcaklığını tercih eder ve bu yüzden dünyanın bütün tropik ve subtropik denizlerinde bulunurlar. Bazen mevsimsel olarak fazla plankton bulunan bölgelerde sayıları daha yüksek
Deniz suyunu aktif olarak içlerine çekerler ve yine kendi güçleriyle süngere benzeyen bir filtre sistemine sahip olan solungaçlarından dışarıya bastırırlar. Böylece her gün tonlarca plankton, diğer küçük deniz hayvanları ve küçük balıkları sudan filtreleyerek yüksek gıda ihtiyaçlarını giderirler.

1953 yılında Meksika'da 14 cm büyüklüğünde yumurtalar bulunmuş, böylece, balina köpek balığının yumurtlayarak üreyen köpekbalıklarından olmasına ilişkin düşünceye, kanıtlandı gözüyle bakılmıştır. Ancak 1995 yılında Tayvan açıklarında gebe bir hayvanın bilimciler tarafından gözlemlenmesi sonucu balina köpekbalıklarının 300'e yakın canlı yavru doğurduğu kanıtlanmıştır.

Yavruların doğduktan sonra 300 metreden daha derine inerek ömürlerinin ilk dönemini çok derin sularda geçirdikleri tahmin edilir, çünkü bu derinliklere büyük balina köpekbalıkları inemez ve böylece yavrular büyüklere rakip olmazlar.  Balina köpek balığını açık denizde arayıp bulmak zahmetli olduğu için, bilimsel açıklamaların çoğu tahminler üzerine kurulmuştur.

Diğer köpekbalıklarının çoğunda olduğu gibi bu yavruların hepsi aynı seviyede gelişmemiştir. En çok gelişmiş olanlar rahim çıkışına en yakın duranlardır. İlginç bir teze göre balina köpek balığı dişisi, yavruların rahimdeki gelişmesini kontrol edebilir. Gıdanın kıt olduğu zamanlarda gelişmeyi senelerce durdurup, bereketli zamanlarda uygun gördüğü sayıda yavru doğurur. Bu tez henüz %100 kanıtlanmış değildir; ama bu balık türünün üyelerinin okyanuslara dağılıp birbirlerinden uzakta ve yalnız yaşamalarının mantıklı bir açıklamasıdır.

Gerçekten iyi bilinen tek davranışları, suyu filtreleyerek beslenirken saatlerce su yüzeyinde dolaşmalarıdır.

balina.20120810120225.jpg

balina1.20120810120237.jpg

balina2.20120810120246.jpg

balina3.20120810120304.jpg

balina5.jpg

balina6.jpg

balina7.jpg

balina8.jpg

balina9.jpg

balina10.jpg

balina11.jpg

balina12.jpg

balina14.jpg

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim