• BIST 9548.09
  • Altın 2498.086
  • Dolar 32.4993
  • Euro 34.5477
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C

‘Yaşlı araçlara düşük vergi uygulaması yanlış’

‘Yaşlı araçlara düşük vergi uygulaması yanlış’
Otomotiv sektörü, 2023 hedefleri doğrultusunda atılacak adımları, bu yıl 6.sı düzenlenen Uluslararası Enerji ve Otomotiv Teknolojileri Konferansı’nda (ICAT) masaya yatırdı.

 

Petrol fiyatlarından hurda araç konularına kadar birçok gündem maddesinin ele alındığı organizasyonda konuşan TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, hurda araçlar kapsamında ele alınması gereken öncelikli konulardan birinin çevre odaklı vergi uygulaması olduğunu söyledi.
 
Başaran, Türkiye’de bugün çevre odaklı vergi uygulaması olmadığını, araçlar yaşlandıkça daha düşük vergiye tabi olduğunu belirterek,  “Yurtdışındaki uygulamalar bunun tam tersi.” dedi. Başaran, çevre odaklı vergi uygulamasının aynı zamanda hurda araç parkı için de önemli olduğunu kaydetti. Milyonlarca aracın 20 yaş üzerine geldiğini hatırlatan Başaran, bu araçların sadece pazarda dinamiklik oluşturması amacıyla değil, çevreye olan katkısı ve dolaylı olarak da pazardaki satış dinamiklerini üst boyutlara çıkarıp artı değer sağladığını vurguladı. Petrol fiyatlarının bir kaynağındaki fiyatların bir de vergilendirme olarak ön plana çıktığına işaret eden Başaran, verginin sadece bir para toplama politikası olmadığını, özellikle uzun vadeli politikalarda yönlendirici ve şekil verici olmasına ihtiyaç bulunduğunu aktardı. 
 
Özellikle 20 yılı aşan ulusal politikalarda sektörün, kullanıcıların ve devletin el ele vererek rekabet öncesi çalışabilmesinin gerektiğini ama bunun için kaynağa ihtiyaç olduğunu belirten Başaran, “Vergi ile teşvikin el ele verip sektör içinde bu atılımı yapmasını sağlayabilmemiz lazım. Dolayısıyla verginin özellikle yakıt üzerindeki yükü ne kadar azaltılacağının tamamen politika ve ülkenin ekonomik gidişatıyla ilişkili olduğuna inanıyorum.’’ diye konuştu.  Ford Otomotiv Sanayi Genel Müdürü Haydar Yenigün, karbon salınımının azaltılması için daha az yakıt kullanılması gerektiğini belirtti. Otoritelerin koyduğu 130 gram/kilometre 2015 hedefine bugün itibarıyla mevcut yakıtları kullanarak ama teknolojiyi üst seviyelere taşıyarak ulaşıldığını, gelecek 7-8 yılda da bu oranın yüzde 20 daha da azaltılacağını dile getiren Yenigün, bunun ötesinde karbon salınımının azaltılması için elektrikli araçlar, hibrit teknolojiler ve alternatif yakıtlar gündeme gelse de  projeksiyonlara bakıldığında gelecek 10 yıl içinde elektrikli aracın kullanım oranının yüzde 5 civarında olacağını sözlerine ekledi.
 
www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim