• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Yat imalatçıları tersanenin taşınmasını istiyor

Yat imalatçıları tersanenin taşınmasını istiyor
Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Çiftlik beldesine yapılması planlanan fakat projesi bir türlü imzalanmayan 35 hangar kapasiteli yat çekek ve imalat yeri, sektör temsilcilerini de çileden çıkardı.

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Çiftlik beldesine yapılması planlanan fakat projesi bir türlü imzalanmayan 35 hangar kapasiteli yat çekek ve imalat yeri, sektör temsilcilerini de çileden çıkardı. Halen Fethiye'nin Karagözler Mahallesi'nde otellerin etrafında mezbelelik bir alanda hizmet veren tekne imalatçıları, yatırımcıları tersaneye getirmekte zorlandıklarını açıklıyor.

Fethiye'de Karagözler Mahallesi'nde yerleşim yerleri arasında kalan tersanenin kaldırılması Fethiye gündemindeki yerini koruyor. 12 yıldır gündemde olan fakat bir türlü sonuçlanmayan yeni çalışma ile şehir merkezinde kalan tersanenin taşınması sağlanacak. Çiftlik beldesinde 150 dönüm arazinin tahsisinin sağlanmasına rağmen Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurumu'nda bekleyen proje onaylanmadığı için henüz bir çalışma yapılamıyor. Sarkan süreç Karagözler Mahallesi'nde fiziki şartları uygun olmayan alanda dağınık vaziyette faaliyet gösteren yat çekek ve bakım yerindeki sektör temsilcilerini de rahatsız ediyor.

Bölgede faaliyet gösteren yat imalat firmaları, yat çekek yerinin gerek görsel gerekse fiziki şartlarından dolayı yatırımcıları bölgeye getiremediklerini söylüyor. İsminin açıklanmasını istemeyen sektör temsilcileri, Fethiye'nin yat imalatı konusunda iyi olduğunu fakat bu avantajını kullanamadığını ifade ediyor. İlçede yat imalatı yapan 4 tane firma olduğuna değinen sektör temsilcileri, kaliteli üretim yapan Fethiye'ye yatırımcıları davet etmekten utandıklarını kaydediyor.

"TERSANE TAŞINMAZSA FETHİYE'DE SEKTÖR BİTER"

Taşınacak beklentisi nedeniyle mevcut alana yatırım yapamamaktan da dert yanan sektör temsilcileri kaygılarını şu sözlerle ifade ediyor: "Bir yatırımcıyı buraya getirip ağırlamak demek, bu fiziki şartlar dolayısıyla projeyi kaybetmek demek oluyor. Yer sıkıntısı yaşıyoruz. 12 yıldır taşınacağı söz konusu olan yere yatırım yapamıyoruz. Kalıcı olmadığından altyapısız alanda çamurun içerisinde derme çatma mekanlarda çalışıyoruz. Burası Karaot'a taşınmazsa sektörün gelişmesi, kalıcı bir şey yapılması ve Bodrum'daki gibi marka haline gelmemiz imkansız. Temennimiz en kısa zamanda Yanıklar Köyü sınırındaki Karaot'a taşınmamızdır. Bu olursa buradaki turizmcilerden daha çok biz rahat edeceğiz. Buranın turizme olumsuz etkisi de ortadan kaldırılacaktır. 2013 yılı bizim için milat olsun istiyoruz."

"ÇAMURDA MARKA OLAN FİRMALAR"

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan taşınma sürecinin uzamasının ilçe ekonomisine olumsuz etki yaptığına değindi. Firmaların çamur içinde tekne yapmaya çalıştığını anlatan Arıcan, böyle bir ortama yatırımcı çekmenin zor olacağını anlattı. Bu zor şartlara rağmen Fethiye'de yapılan teknelerin marka haline geldiğine dikkat çeken Arıcan, "Mezbele haliyle bile marka yat ve teknelere imza atan Fethiye'deki sektör temsilcileri fiziki şartları düzgün bir yerde neler neler yapar." dedi.
"YENİ TERSANE DENİZDEN 400 METRE İÇERİ KURULACAK"
150 dönüm alan üzerine inşa edilecek yat çekek ve imalat yerinde 35 işletmenin aynı anda hizmet verebileceğini kaydeden Çiftlik beldesi Belediye Başkanı Halil Doğan, yeni tersanenin denizden 400 metre içeride kurulacağını kaydetti. Proje ile yat ve tekneler kanallardan yüzdürülerek çekek yerine getirileceğini ifade eden Doğan, "Proje bu özelliği ile Türkiye'deki benzerlerinden ayrılıyor. Proje ile hali hazırda bulunan akarsu kanalları 25 metre genişletilerek derinleştirilecek. Yat çekek ve imalat yerine ayrıca sosyal tesisler ve ticari alanlar kuracağız. Çevresel etkenler de göz önünde bulundurularak projede yat imalat işlerinin büyük hangarlar içerisinde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Böylelikle çevreye verilen zarar en aza indirgenmiş olacak."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim