• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yatağan Termik Santrali'ne kirlilik cezası

Yatağan Termik Santrali'ne kirlilik cezası
Kükürtdioksit değeri yüksek ilk on kent arasında bulunan Muğla'da hava kirliliğini önlemek amacıyla bir dizi önlem alınırken, çevreyi kirlettiği öne sürülen Yatağan Termik Santrali'ne de yaklaşık 400 bin lira ceza kesildiği bildirildi.
Yatağan Termik Santrali'ne hava kirliliği cezası
 
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, 2009-2010 kış dönemi kükürtdioksit kirliliği açısından yeterli ölçüm yapılan iller sıralamasında ilk on ilin sırasıyla Tekirdağ, Bitlis, Bolu, Muğla, Edirne, Kırıkkale, Aksaray, Amasya, Sivas ve Van illeri olduğunu belirtirken, bu dönemde Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği'nde belirtilen kükürtdioksit sınır değerinin aşılmadığını vurguladı.

Kentte hava kirliliğini önlemek amacıyla bir dizi önlem alınırken, aynı dönem içinde Yatağan ilçesinde bulunan Yatağan Termik Santrali'nin hava kirliliğine neden olduğu iddiasıyla yaklaşık 400 bin lira cezası kesildiği bildirildi.

Yeniköy Elektrik Üretim AŞ (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, santrale kesilen çevre cezalarına itiraz amacıyla mahkemeye başvurduklarını belirterek, ''Biz santral olarak çevreye çok büyük önem veriyoruz. Eylül ayında baca gazı arıtma sisteminde bir sorun yaşadık ve sorunu çözünceye kadar üretime ara verdik. Santralin 2 ünitesi çalışıyor. Bakıma alınan bir ünite ise Aralık ayında devreye alınacak'' dedi.

Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ise kesilen cezaların caydırıcı olması gerektiğine işaret ederek, ''Önemli olan ceza kesilmesi değil, kesilen cezalarında tahsil edilmesi. Ben Yatağan Termik Santrali'ne kesilen cezaların tahsil edildiğini zannetmiyorum'' diye konuştu.

Işık, Yatağan Termik Santrali'nde ve ilçede alınan bir dizi önlem sayesinde ilçenin geçmiş yıllara oranla daha temiz olduğunu anlatarak, ''Bizim tespitlerimize göre Yatağan'ın havası Muğla'dan daha temiz. Bunun nedeni Muğla'ya kaçak kömür girişinin olması. Biz ilçeye kaçak kömür girişine izin vermiyoruz'' bilgisini verdi.

Bu arada Muğla Çevre Müdürlüğü ekiplerinin il genelinde 4 mobilize ekiple denetim yaptığı ve havayı kirlettiği iddia edilen bir fırına da 97 bin lira ceza kestiği öğrenildi.

-MUĞLA'DA ALINAN ÖNLEMLER-

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ise Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan ''Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Ölçüm Sonuçları''nı değerlendirerek, ''Yayınlanan listede 10 il verilmiş bunların içinde Muğla 4. sırada. Kirlilik açısından değerlendirdiğimizde kirlilik seviyesi için gereken birim değer 150 mikrogram/metreküp, Muğla'da ölçülen değer 88 mikrogram/metreküp'' dedi.

Kentteki hava kirlilik seviyesinin sınır değerin altında olduğuna dikkati çeken Gürün, sözlerine şöyle devam etti:

''Muğla'da bu aşamada hava kirliliği açından endişe edilecek bir durum söz konusu değil. Biz buna rağmen bir dizi önlem aldık. Örneğin Tekirdağ doğalgaz kullanıyor 189 mikrogram/metreküp yani normal değerin üzerinde. Bolu 119 mikrogram/metreküp ile bizim üzerimizde, orada da doğalgaz var. Edirne'de 92 mikrogram/metreküp, yine doğalgaz var. Bizim altımızdaki Kırıkkale, Amasya, Sivas, Van, Karabük ve Burdur'da doğalgaz var. Bir tek bu listenin içinde olup ta doğalgazı olmayan tek il Muğla.''

Hava kirliliğinde kömür kalitesinin etkili olduğunu ifade ederek, bu konudaki hassasiyetlerini vurgulayan Gürün, şunları söyledi:

''Biz Mahalli Çevre Kurulu'nun aldığı değerlere göre kömür getirilmesini ve o kömürlerin yakılmasını temin ediyoruz. Belirli aralıklarla yaptığımız kontrollerde kömürlerden örnek alıyoruz ve tetkike gönderiyoruz. Tetkik sonucunda çevre kirliğine neden olduğu tespit edilirse o kömürü satana da kullanana da ceza kesiyoruz. 2009 yılında bir müesseseye 7 bin lira civarında bir ceza kesildi. Hava kirliliğini önlemek amacıyla kalorifercilerle ilgili kurslar açıyoruz. Nasıl yakılması gerekir, nasıl uyutulması gerekir bunların hepsini kurslarla öğretiyoruz.''

Güncel haberler için AksiyonHaber'i takip edin.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim