• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Yatırımcılar Türkiye'yi güvenli buluyor

Yatırımcılar Türkiye'yi güvenli buluyor
Devlet Bakanı Ali Babacan, yatırımcıların Türkiye’yi birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinden daha güvenli bulduğunu söyledi.

Yatırımcılar Türkiye'yi güvenli buluyor

ABD merkezli Franklin Center isimli düşünce kuruluşunun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle düzenlediği, “26. TransAtlantik Konferansı”na katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’ye duyulan güvene dikkat çekti.

Hem yurtiçinde hem de yurtdışında Türkiye’ye güven duyulduğunu aktaran Babacan, yatırımcıların Türkiye’ye bir çok Avrupa Birliği (AB) ülkesinden daha güvenli bulduğunu söyledi.

Gelişmiş ülkelerde halen devam eden pekçok sorunu Türkiye’nin aldığı önlemler ile çok daha önce aştığını anlatan Babacan, buna karşın ‘Türkiye’ye yakışır’ not vermeyen reyting kuruluşlarını bir kez daha eleştirdi.

Belçika, İtalya, İspanya, Portekiz ve İrlanda’nın CDS primlerinin (uluslararası sigorta tahvillerini sigorta ettirildiğinde ödenen prim) yüzde 1.2’ye kadar düşen Türkiye’den çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Babacan, “Yatırımcılar Türkiye’yi birçok AB ülkesine göre daha güvenli bir ülke olarak görüyor.
Türkiye içindeki güven de çok önemli. Bizim tüketici güven endeksimiz ve üretici güven endeksimiz şu anda kriz öncesi noktalara yükselmiştir. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin temelinde de bu güven endeksi var. Günlük rüzgarlarla sağa sola sapıldığında, güveni gelip vuracak politikalardır. Güven bir kere zarar gördüğünde, yıllarca toparlanamaz hale gelir. Dolayısıyla bu politikalarımızı ısrarla sürdüreceğiz.” dedi.

ABD ile ilişkiler

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, ABD ile ticari ve ekonomik ilişkilere değinilirken, bunun ileri gitmediğini, aksine ivme kaybettiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, ABD’nin Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payı 2002’de yüzde 7.3 iken 2008’de yüzde 4.8’e gerilediğini belirterek, “Biz, TOBB olarak, Başkan Obama’nın ortaya koyduğu ‘model ortaklık’ yaklaşımın iktisadi boyutunun güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, ‘Türkiye-ABD Stratejik Ekonomik ve Ticari İşbirliği Çerçevesi’ni güçlü bir şekilde destekliyoruz” diye konuştu.

İran konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, “İran’ın nükleer silaha sahip olmasını tasvip etmediklerini” vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, “İran ile iş yapan Türk şirketleri, elbette bireysel olarak yapacağı işin artılarını ve eksilerini değerlendirerek karar verecekler. Ancak bunların, İran’da nükleer silah üretimine katkıda bulunmayacakları bilinmelidir” dedi.

Türkiye 20 yılda inanılmaz değişmiş

FRANKLIN Center Başkan Yardımcısı William J. Hughes, en son 20 yıl önce Türkiye’ye geldiğine değinerek, bu süre içinde ülkede “inanılmaz bir değişim olduğunu” söyledi.

Konuşmasında, “Türkiye ve ABD birlikte durmalı, birlikte çalışmalı ve zamanımızın zorluklarıyla birlikte başa çıkmalı” diyen Hughes bu toplantının amacını da şöyle anlattı: “Farklı ülkeler olsak bile değerlerimiz ve amaçlarımız aynı. Vatandaşlarımız için yüksek hayat kalitesi istiyoruz. Güvenlik ve barış, eğitim, istihdam ve güçlü bir ekonomik büyüme istiyoruz.”

Deloitte: Türkiye’ye duyulan güven kriz öncesine döndü

DELOITTE Türkiye’nin yayımladığı “Girişim Sermayesi Güven Araştırması 2010 İkinci Yarı Yıl: 2007’ye Dönüş” raporuna göre, yatırımcıların Türkiye’ye olan güveni, kriz öncesine, araştırmanın ilk yapıldığı 2007 yılındaki düzeyine geri döndü.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony J. Wilson, araştırma sonuçlarına ilişkin “Girişim sermayesi sektöründeki yatırımcıların çoğu Türkiye’nin ekonomik durumuna ve kendi şirketlerine güveniyor” derken, “Bu yılın ikinci yarısına ilişkin son derece olumlu beklentileri var. Bu ortam Türkiye’ye yatırım ve sermaye girişini hızlandırıyor. Yatırımlar açısından 2010 yılının iyi bir performansla kapanması bekleniyor” diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim