• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Yavru balık satma, görürsen de alma

Yavru balık satma, görürsen de alma
Yasal sınırların altında yapılan balık avının önüne geçebilmek için çalışma başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hem avcıları hem de tüketiciyi bilinçlendirme amacıyla harekete geçti.

"Yavru balık satma, görürsen de alma"

Yasal sınırların altında yapılan balık avının önüne geçebilmek için çalışma başlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hem avcıları hem de tüketiciyi bilinçlendirme amacıyla harekete geçti.

Edinilen bilgiye göre denetim sürecine vatandaşın dahil edilmesini amaçlayan bilinçlendirme çalışması ile tüketicinin tezgahlardaki küçük balığı alması önlenecek. Av yasağına aykırı şekilde avlanan balıkları tezgaha koyanların da ihbar edilmesi sağlanacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca balıkların yasal avlanabilir boy ölçüleri "Daha küçüğünü avlamayalım, satmayalım, almayalım" sloganıyla afiş haline getirilerek dağıtılmaya başladı. Afişte avlanması yasak (koruma altında) balıklara da yer verildi.

Kamuoyundaki bilgi kirliliğini önlemek ve farkındalığı arttırmak amacıyla hazırlanan afişler ile balıkların yasal avlanılabilir asgari boy ölçülerinin toplumun tüm kesimlerine anlatılması hedefleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü ile Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı web sitesinde de yer alan afiş, ilgili kooperatiflere, birliklere, hallere, büyük teknelere ve satış yapılan yerlere dağıtılacak. Afişlerin asılması mecburi hale getirilecek.

"Tezgahta yavru balık görürseniz ihbar edin"

"Daha küçüğünü avlamayalım, satmayalım, almayalım" sloganıyla hazırlanan afişlerde, 174 Alo Gıda, 158 Alo Sahil Güvenlik, 156 Alo Jandarma ihbar telefonlarına da yer verilerek denetimlere vatandaşların aktif olarak katılımlarının sağlanması hedeflendi. Böylelikle vatandaşların tezgahta yavru balık görmesi halinde bunun yetkililere bildirilmesi sağlanacak.

Afişlerde yer alan balıkların daha küçüğünü avlayanlar ve satanlar hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği ürünlerine el konulacağı ve para cezası uygulanacağı uyarısı da yer alıyor.

"Her canlıya en az bir sefer yavrulayabilme şansı verilmeli"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, çevreyi ve kaynakları korumanın herkesin görevi olduğunu vurgularken, Bakanlık olarak kaynakları korumak için aldıkları tedbirlerin arttırılarak devam edeceğini bildirdi.

Kaynakların kullanımında bakanlık olarak felsefelerinin "sürdürülebilirlik" olduğuna dikkati çeken Koçak, bunda koruma ve kullanım dengesinin sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti.

Su ürünleri avcılığına ilişkin, yer, zaman, boy, tür, mesafe, derinlik, avlanma araç ve gereçleri ile ilgili av yasakları uyguladıklarını hatırlatan Koçak, "Balığın biyolojisinde, boyu, yaşı gibi unsurlar bizim için önemli. Her canlıya en az bir sefer yavrulayabilme şansı vermek istiyoruz. Böylece hayati sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz" dedi.

İlköğretim öğrencileri de bilinçlendirilecek

Hazırladıkları afişle, avcıları ve tüketicileri bilinçlendirmek ve denetime vatandaşı da dahil etmek istediklerini belirten Koçak, "Gelecek kuşaklar için balık varlığımızı muhafaza etmemiz lazım. Bunun için hepimize görevler düşüyor. Bilinçli avcılara ve tüketicilere ihtiyacımız var. Kooperatifler, birlikler, haller, büyük tekneler hatta satış yapılan yerlere de bu afişlerin asılmasını mecbur tutacağız. Hatta ilkokullara da asarak çocuklarımızı bu konuda bilinçlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Deniz ve tatlısu balıklarında yasal avlanabilir boy ölçüleri

Afişte, avlanması yasak türler arasında , "Denizatı, deniz kaplumbağası, deniz alası, büyük camgöz, fok, yunus, mersin balığı" da yer alırken, bakanlığın tespit ettiği deniz ve tatlısu balıklarının yasal avlanabilir asgari boy ölçüleri şöyle:

Deniz balıklarında yasal avlanabilir asgari boy ölçüleri
-------------------------------------------------------
hamsi: 9 cm
barbunya: 13 cm
lüfer: 20 cm
kalkan: 40 cm
lagos: 45 cm
tekir: 11 cm
istavrit: 13 cm
palamut: 25 cm
sardalye: 11 cm
mezgit: 13 cm
bakalyaro: 25 cm
kılıç balığı: 125 cm


Tatlısu balıkları yasal avlanabilir asgari boy ölçüleri
-------------------------------------------------------
tatlısu levreği: 18 cm
alabalık: 25 cm
karabalık: 35 cm
yılan balığı: 50 cm
sıraz: 20 cm
kadife: 26 cm
sazan: 40 cm
yayın: 90 cm
tatlısu kefali: 20 cm
sudak: 26 cm
turna: 40 cm

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim