• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son 648 metre

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde son 648 metre
İstanbul'un 3. Köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde iki yakanın birleşmesine 648 metre kaldı.

Yapımına 2013 yılında başlanan, İstanbul’un kuzeyinde orman katliamına sebep olduğu ve daha fazlasına sebep olacağı için geniş kesimlerce eleştirilen 3 milyar dolar maliyetli 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde köprü kulelerine ana taşıyıcı kablonun döşenmesine başlandı. Tabliye döşenme işleminin sürdüğü Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde iki yakanın otoyol ve tren yoluyla birleşmesine 648 metre kaldı.

“Yavuz Sultan Selim” adı verilecek 3’üncü Boğaz Köprüsü’nde çalışmalar hızla sürüyor. Geçtiğimiz aylarda önce kuleler arasına kılavuz kablo çekilmiş, ardından iki yaka ana kablonun döşenmesinde kullanılacak kedi yolunun (Cat Walk) tamamlanmasıyla bir kez daha birleşmişti. Halen ana kablo döşenme işlemine devam ediliyor. Ana taşıyıcı kablo her iki tarafa 122’şer adet döşenecek ince çelik kablodan oluşacak. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda toplam 48 ince kablonun döşenme işlemi tamamlandı.

Araçları ve trenleri taşıyacak çelik tabliyeler döşeniyor

Öte yandan araçların ve trenlerin geçeceği çelik tabliyelerin 29’u deniz yoluyla getirilerek yerlerine yerleştirildi. Avrupa yakasında 14, Asya yakasında 13 tabliye yerlerine yerleştirildi, ayrıca 2 adet geçiş tabliyesi de montaj işleminin bittiği öğrenildi. İki yakanın birleşmesi için 27 tabliyenin daha imal edildikleri Tuzla ve Altınova tesislerinden deniz yoluyla getirilerek ana kablolara bağlanacak. Şu anda iki yakanın otoyol ve tren yoluyla birleşmesine 648 metre kaldı. Öte yandan köprü tabliyeleri taşıyacak 176 eğik askı kablosundan 102’sinin montajı tamamlandı.

Bu arada Kuzey Marmara (3. Boğaz Köprüsü dahil) Otoyolu Projesi kapsamında 102 adet menfez, 6 adet alt geçit ve 1 adet üstgeçit tamamlandı. 31 viyadük, 20 altgeçit, 29 üstgeçit ve 35 menfezde ise çalışmalar hızla sürüyor. Proje kapsamında yapılan Riva ve Çamlık tünellerinde ise delme işlemi tamamlandı, alt yapı çalışmaları ise devam ediyor.

Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyraz köy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, “Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim