• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Yaz aylarında petrol fiyatları düşecek

Yaz aylarında petrol fiyatları düşecek
Ortadoğu'da sular durulmuyor. Bölge ülkelerinde devam eden gerilim petrol fiyatlarını da tırmandırıyor.

Yaz aylarında petrol fiyatları düşecek

Ortadoğu'da sular durulmuyor. Bölge ülkelerinde devam eden gerilim petrol fiyatlarını da tırmandırıyor.

Siyasi dalgalanmalara ve vergi oranlarına bağlı olarak benzin ile mazotun cep yaktığı Türkiye'de faaliyet yürüten akaryakıt firmaları, yaz aylarından itibaren fiyatların gerileyeceğine kanaat getiriyor. Buna mukabil yüzde 63-65'e denk gelen vergi oranlarında da bir indirim beklemiyor.Petlıne Petrol Ürünleri Ticaret AŞ Genel Müdürü Adnan Ünal, Ortadoğu ülkelerinde tırmanan gerilimden dolayı patlayan petrol fiyatlarında haziran ayından sonra bir düşüş öngördüklerini ifade etti.

Petrol Ofisi Perakende Direktörü Ertan Çakır ise fiyatların yaz aylarının hemen ardından inebileceğine ihtimal verdiklerini aktardı.

Petrol, LPG ve madeni yağ sektörü Petroleum Fuarı'nda buluştu. Fuarda bayileri ile bir araya gelen sektörün önde gelen firmalarından Petline, yeni ürünlerini de görücüye çıkardı. Tüketicinin pompa başında benzin veya mazot alıp ödemeyi kendisinin yapmasına imkan veren Self Servis sistemini tanıtan Petlıne'ın Genel Müdürü Adnan Ünal, akaryakıt fiyatlarının gidişatını ve vergi oranlarını Cihan'a değerlendirdi.

Benzin ile dizelde yukarı yönlü bir oynama olduğunu kaydeden Ünal, bunu Kuzey Afrika'da görülen olaylara bağladı. Petrol fiyatlarındaki artışın uzun vadeli olmayacağını vurgulayan Adnan Ünal, "Sene sonuna gelmeden daha net bir ifade ile haziran ayından sonra aşağı yönlü bir eğilim bekliyoruz." dedi.

Akaryakıt vergilerinin Türkiye için fazla olduğunu belirten Petlıne Genel Müdürü Ünal "KDV ve ÖTV oranları ile devletin gelirlerini artırdığını ve başka alanlara yatırım yaptığını göz önüne almalıyız. Oranlar fazla ama kısa vadede buna çare bulunması kolay değil." yorumunu yaptı.

Petroleum'da yeni ürün ve hizmetlerini tüketiciye sunan Petrol Ofisi'nin Perakende Direktörü Ertan Çakır da Ünal gibi benzin fiyatlarının Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da tırmanan gerilimden kaynaklandığından söz etti.

Petrol üreticisi ülkelerin siyasi bunalımının dünyaya da sirayet ettiğini anlatan Çakır, "Önümüzdeki aylarda fiyatların bu seviyelerin üstüne çıkmasını beklemiyoruz. Zannediyorum bu fiyatlar 5-6 ay daha devam edecek. Ondan sonra dünyadaki petrol arzına ve bu tür siyasi olayların görülüp görülmeyeceğine bağlı artar ya da azalır. Düşüşün yaz ayları ve sonrasında olabileceğini tahmin ediyoruz. Fakat yine de 6-7 ayı bulur." ifadelerini kullandı.

Akaryakıt ürünlerinde vergi oranlarının yüzde 63-65'i bulduğundan bahseden Çakır, bu oranların değişmesinin kolay olmadığını savundu. Vergilerin önemli bir bölümünü ÖTV ve KDV'nin oluşturduğuna işaret eden Ertan Çakır, "Devlet buradan önemli bir gelir elde ediyor. Bu yapıyı tüketicilerin algılamasından fayda var. Biz, ÖTV ve KDV'nin değişeceğini var saymıyoruz petrol fiyatlarının yukarı yönlü oynamasına bağlı olarak da değişim beklemiyoruz." dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim