• BIST 9548.09
  • Altın 2498.785
  • Dolar 32.4956
  • Euro 34.5451
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Yaz sezonu öncesi otobüslere zam geldi

Yaz sezonu öncesi otobüslere zam geldi
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Hatipoğlu, Mayıs sonunda şehirlerarası otobüs biletleri fiyatlarında yüzde 10-15 civarında bir artış yaşandığını bildirdi.

Yaz sezonu öncesi otobüslere zam

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Hatipoğlu, Mayıs sonunda şehirlerarası otobüs biletleri fiyatlarında yüzde 10-15 civarında bir artış yaşandığını bildirdi.

Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de otobüs taşımacılığındaki kalitenin dünya standartlarının üstünde olduğunu savundu.

Türkiye'de üretilen çeşitli markalara ait otobüslerin yurtdışına satıldığını anlatan Hatipoğlu, Türkiye'de üretimi yapılan otobüslerin, özellikle AB ülkelerine ve Ortadoğu'ya ihraç edildiğini belirtti.

Otobüs taşımacılığının, maliyeti yüksek bir sektör olduğunu açıklayan Hatipoğlu, ''Otobüs fiyatları 300 bin avro ve 400 bin avro arasında değişiyor. Bugün benzinin fiyatı 3 lirayı geçti. Bu maliyetler bizim belimizi büküyor'' dedi.

Şehirlerarası otobüs biletleri fiyatlarında belli dönemlerde düzenlemelere gidildiğini ifade eden Hatipoğlu, maliyetlerin de yüksek olması nedeniyle bu yükü fiyatlara yansıtarak, vatandaşlarla paylaştıklarını söyledi.

Sektörün, devletten hiçbir destekleme görmeden sadece kendi mali imkanlarıyla ayakta kaldığını aktaran Hatipoğlu, şunları kaydetti:

''Uluslararası taşımacılık ve deniz taşımacılığı yapanlardan ÖTV alınmıyor. Ancak biz bu durumdan yararlanamıyoruz. Hem vatandaşı zor durumda bırakmamak için hem de maliyetlerimizi karşılamak için zaman zaman artışlara gidiyoruz.

Çünkü tek başına vatandaşın ya da bizim bu maliyetleri karşılamamız mümkün değil. Vatandaş tek başına bu yükü kaldıramaz. Bu nedenle Mayıs ayının sonunda şehirlerarası otobüs bileti fiyatlarında yüzde 10-15 arasında bir artış yaşandı.''

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ÖTV VE KDV DESTEĞİ SÖZÜ

Haziran ayı başında TOFED Genel Kurul toplantısının yapıldığını da anımsatan Hatipoğlu, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da bu toplantıya katıldı. Başbakan Erdoğan, ÖTV ve KDV konularında sektöre destek vereceğini söyledi'' diye konuştu.

Otobüs taşımacılığının turizm sektörünün önemli bir ayağını oluşturduğunu da vurgulayan Hatipoğlu, otobüs taşımacılığına ödenen KDV oranının yüzde 18 olduğunu ancak turizm sektörünün iki önemli ayağı olan yeme-içme ve konaklamadan yüzde 8 civarında KDV ödendiğini dile getirdi.

Yılda 250 milyon kişinin otobüsle seyahat ettiğini belirten Hatipoğlu, otobüs firmaları arasında da yıkıcı bir rekabet olduğunu savundu.

Bir takım küçük firmaların bu rekabet ortamında ayakta kalmaya çalıştığını aktaran Hatipoğlu, kurumsal olmayan bu firmalar tarafından ucuz taşımacılığın yapıldığını öne sürdü.

Yıkıcı rekabetin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Hatipoğlu, düzenli bir sistemin kurulması gerektiğini, biletlerde standart fiyat uygulamasına geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim