• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Yazıcı: Hükümet abesle iştigal etmez

Yazıcı: Hükümet abesle iştigal etmez
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) yapılış amacına işaret ederek, ''Parlamento da hükümet te abesle iştigal etmez'' dedi.

Yazıcı: Hükümet abesle iştigal etmez

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) yapılış amacına işaret ederek, ''Parlamento da hükümet te abesle iştigal etmez'' dedi.

İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği'nce düzenlenen ''Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Vergi'' konulu Türkiye XI. Vergi Kongresi'ne katılan Yazıcı, ticaret yapanların ticari hayatlarını 55 yıllık bir kanunla devam ettiklerini, bu süreçte uzay keşifleri olduğunu, iletişim araçlarının zenginleştiğini, ticaretin farklılaştığını anlatarak, ticaret yapanların rekabet gücünü artıracak ve ticareti şeffaflaştıracak yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.
 
Bu kadar teknik ayrıntıyı içeren 1535 maddelik kanunun, Meclis'ten, önergelerden veya farklı yerlerden gelen talepleri karşılamak üzere değişikliğe tabi tutulmasının kanunun bütünlüğünü bozacağını ifade eden Yazıcı şöyle devam etti:
 
''Çünkü bu kanunun bütün maddeleri birbiriyle bağlantılıdır. Bir maddede yapacağınız değişiklik zincirleme diğer maddelere de sirayet eder ve onun hassas yapısını zedeler. İkincil düzenlemelerin ne zaman yapılacağına dair düzenlemeleri öteledik. 1 Temmuz'da yürürlüğe girmemiş bir kanuna dayanarak 'tüzük, yönetmelik çıkartıp genelge yayınladık' diyebilir misiniz? Size demezler mi, 'yürürlüğe girmemiş bir kanunla ilgili nasıl tüzük veya yönetmelik çıkartıyorsun?'
 
Kanunun yürürlüğü öngörüsünde bütün tartışmalarını yapsınlar, ticaret erbabının, sanayicinin, iş faaliyetlerinin hedefe ulaşmasında kanunda sıkıntıya yol açacak maddeleri bulsunlar ve halledelim. Bu tartışmaların bazıları okunmuş, incelenmiş, sağlıklı tartışmalar, ancak bazıları ise kanunu okumadan, çeşitli yorumlara dayalı tartışma. Parlamento da hükümet te abesle iştigal etmez. Bir ülkenin bütün düzenlemelerinin, anayasa, yasa, tüzük, yönetmelik veya ikincil düzenlemeler olsun bütün bunların amacı bu düzenlemelerin hedefi olan insanların faaliyetlerini kolaylaştırmak, rekabet gücünü artırmak, onların oluşturdukları yapıları daha güçlü hale getirmek.''
 
-''Hiçbir yasa kutsal metin değildir''-
 
Kanunun, ticaret erbabının rekabet gücünü artırmayı, güçlü şirketlere sahip olmalarını sağlamayı, kayıt dışılığı önlemeyi ve şeffaf yapıları oluşturmayı hedef edindiğine işaret eden Yazıcı, bunu engelleyen durumların olması halinde bunun oturulup konuşulacağını ve olması gereken neyse onun yapılacağını belirtti.
 
''Hiçbir yasa kutsal metin değildir'' diyen Yazıcı, en mükemmelin mükemmeli olduğunu, dolayısıyla, insanların önünü açacak, onların rekabet gücünü artıracak eleştirileri değerlendireceklerini ve bu süreçte yasayla ilgili bütün çalışmaları da bitirmek istediklerini dile getirdi.
 
Yazıcı, Türkiye genelinde faaliyet gösteren çeşitli oda, birlik, borsa gibi kurum ve kuruluşların yasayla ilgili görüşlerinin kendisine geçen hafta bir kitapçık halinde sunulduğuna da değinerek, bu değerlendirmenin biraz daha anlaşılır hale getirilmesini istediğini, hangi maddeyle ilgili kimin ne dediğina dair yapılacak çalışmayı gördükten sonra çalışmaları yapacaklarını bildirdi.
 
-''En çok eleştirilen 3 alan daha sonra yürürlüğe girecek''
 
Çalışmayı gördükten sonra yasada değişiklik yapılma ihtiyacı doğarsa bunu parlamentoya sunacaklarını aktaran Yazıcı, şu şekilde devam etti:
 
''Bu kanunu eleştiren hiçbir kimseden kanunun ertelenmesi yönünde talep almadık bu çok güzel bir durum. Bu kanunun en çok eleştirilen 3 alanı daha sonra yürürlüğe girecek. Bunlardan internet sitesi kurulması maddesi 1 Temmuz 2013'te, malzeme standartlarının uygulanması maddesi 1 Ocak 2013'te, bağımsız denetim kurul veya elemanlarınca denetim süreci maddesi 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek.
 
Kanunun uygulanmasıyla alakalı 20 adet ikincil düzenlemeyi Bakanlığımız çıkardı, hazırlıkları bitirmek üzereyiz. Bunların 3 tanesi tüzük, 6 tanesi yönetmelik ve 11 tanesi yönerge. Tüzükleri önümüzdeki haftanın ilk günlerinde sitemizde yayınlayacağız. Bir taraftan da kurumların görüşlerini almak üzere ilgili yerlere göndereceğiz. Kanun yürürlüğe girmeden düzenleme yapabilmenin yolunu yasaya konulan maddeyle açtık.''
 
-''Cumhuriyet tarihinde galiba en çok tartışılan kanun TTK'dır''-

 
İstanbul Gelir İdaresi Başkanı Mustafa Dakın ise kanunun kendilerini de son derece yakından ilgilendirdiğini belirterek, kanuna hazır olduklarını ve kanunu dört gözle beklediklerini söyledi.
 
Kanunun, ülkenin hedeflerine ulaşmasında bir araç olduğunu kaydeden Dakın, kanun sayesinde gereksiz gördükleri birçok mükellefiyetten kurtulacaklarını dile getirdi.
 
Dakın, ''Elbette kanunlar tartışılmaz değildir. Cumhuriyet tarihinde galiba en çok tartışılan, üzerinde paneller ve konferanslar düzenlenen kanun bu kanundur'' diye konuştu.
 
-''Kanunla ilgili fayda ve maliyet analizi faydaları çok önde''-

 
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı da geçen hafta ''Yeni TTK ile Dünya Ligi'ne'' isimli raporu yayınladıkları ve bu raporda kanuna dair her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazdıklarını anlattı.
 
Yeni kanun ile hayatlarında pek çok şeyin değişeceğini, ticari yaşantılarında şeffaflığın ve AB standartlarının öne çıkacağını söyleyen Sanlı, ''Kanunla ilgili fayda ve maliyet analizi yapıldığında kanunun faydaları çok önde. Kanuna dair eleştiriler var. Bunlarla ilgili çalışma yapıyoruz, eğitim, konferans ve çeşitli toplantılar düzenliyoruz. Bu faaliyetler uygulama döneminde de devam edecek'' diye konuştu.
 
-''En büyük rakibimiz kayıt dışılık''-
 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da Borçlar Kanunu ve Çek Kanunu'nda sonra TTK'nın uygulamaya konulacağını hatırlatarak, doğru bir ticaret kanununun ülkenin refah düzeyi açısından vazgeçilmez olduğunu ve bu kanunu heyecanla beklediklerini söyledi.
 
Kanunun getirdiği birçok düzenlemenin başında şeffaflığın geldiğini kaydeden Yalçıntaş, ''Bizim en büyük rakibimiz kayıt dışılık. Verginin bütün herkese yayılmasının son derece faydalı olduğunu düşünüyorum. Hiçbir yasa herkes için yeterince iyi değildir. Ancak bizlerin yapması gereken bu işi optimize etmek, herkes için olabilecek en uygununu seçmek'' şeklinde konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim