• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Yazıcı: Risksiz yolcuların akışı hızlanacak

Yazıcı: Risksiz yolcuların akışı hızlanacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Dünya Gümrük Günü dolayısıyla Bilkent Otel'de düzenlenen kutlama yemeği ve Dünya Gümrük Örgütü liyakat sertifikaları dağıtım törenine katıldı.

Bakan Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, 2014'ün, Dünya Gümrük Örgütü tarafından, "iletişim" temasının işleneceği ve teşvik edileceği bir yıl olarak belirlendiğini söyledi.

Kamuoyundaki "gümrük" algısının düzeltilmesi ve yönetilmesi, ilgi ve sorumluluk alanlarının tüm kesimlere daha iyi iletişime geçilmesi için Temmuz 2011'de Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'ni kurduklarını ifade eden Yazıcı, ayrıca "en kötü ve kullanışsız" kamu siteleri arasında ilk sırada gösterilen gümrük web sitesini değiştirdiklerini anlattı.

Geçen yıl itibarıyla açtıkları sitelere ve bakanlık ana sayfasına geçen yıl 4 milyon 500 bin giriş yapıldığını belirten Yazıcı, şu anda kamuda en çok girilen 3. web sitesi durumunda olduklarını kaydetti. Yazıcı, geçen yıl yazılı, görsel ve internet medyasında çıkan haber sayılarının ise 184 bine ulaştığını bildirdi.

Havaalanlarında gümrük vergisinden muaf eşyaya ilişkin gümrük işlemlerinin havayolu yolcu bankosunda tamamen elektronik olarak yapılmasını hedeflediklerini ifade eden Yazıcı, bu konudaki eylem planı doğrultusunda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Kayıt ve tescile tabi binek otomobillerin ithalatı sonrasında ortaya çıkan özel tüketim vergisi kayıplarını önlemek için de çalıştıklarını belirten Yazıcı, akaryakıt veri tabanı kurulmasına yönelik çalışmalara katıldıklarını söyledi.

Bu yıl Varış Öncesi Yolcu Bildirimleri ve Analiz Projesi'ni hayata geçireceklerini bildiren Yazıcı, "Proje kapsamında Türkiye'ye havayoluyla gelecek dış hat yolcularının 'ön yolcu bilgisi' ve 'yolcu isim kaydı' bilgilerinin uçaklar henüz Türkiye'ye gelmeden havayolu firmalarından alınması öngörülüyor. Alınan bilgiler üzerinden risk analizi çalışmaları sonucunda risk içermeyen yolcuların havalimanlarındaki akışlarının hızlandırılması ve riskli yolculara odaklanılarak bu yolcuların gümrük kontrollerinde etkinliğin arttırılmasını planlamaktayız" diye konuştu.

Gümrüklerde görev yapan personelin bugüne kadar sergiledikleri duruşa uygun davrandıklarını görmekten mutlu olduğunu anlatan Yazıcı, buna aykırı davrananlara, istisnalara karşı da sıfır toleransla hareket ettiklerini söyledi. Yazıcı, "Etik kural ihlal eden, buna yol açanlara karşı toleransımız sıfırdır. Bu kadar yoğun bir çalışmanın yürütüldüğü bu alanda iftira ve isnat da muhtemeldir. Çalışkan ve dürüst olanları iftiradan korumak da bizim görevimizdir. Aslı astarı olmayan birçok bilgi geliyor ama belli ölçüde check-up yaparak çalışanların kimyasını bozacak eylemlere de müsaade etmeyiz" ifadesini kullandı.

Yazıcı, konuşmasının ardından, hak sahiplerine Dünya Gümrük Örgütü liyakat sertifikalarını verdi.  

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim