• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Yazıcı: Ticareti devletler değil halklar yapar

Yazıcı: Ticareti devletler değil halklar yapar
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye'ye hiçbir zaman yaptırım uygulamadıklarını belirterek, ''Ülkeler arası ticaret devletten devlete değil. Ticareti ülkelerin halkları, tüccarları yapar'' dedi.

Keçiören'de Esnaf ve Sanatkarları Derneği'nin düzenlediği sahur programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Yazıcı, Suriye'ye yaptırım uygulamadıklarını ifade ederek, ülkelerarası ticaretin devletten devlete değil, ülkelerin halklarının, tüccarlarının yaptığını söyledi.

Bakan Yazıcı, ''Dolayısıyla bunu yasaklamak diye birşey olamaz. Bir ülkeye ambargo uygulamanız, şayet o ülkenin yönetimi halka yönelik, Suriye'de olduğu gibi, bir katliama dönüşmüşse, silah sevkıyatı yapmazsınız.

Ama bunun ötesinde halkın gümrük ihtiyacı için gerekli olan malzemelerin giriş çıkışını yasaklamanız elbette söz konusu değil. Herşeyin başı güvenlik. Sloganımız Türkiye'yi ticaretin en kolay ve en güvenli yapılan ülke haline getirmek'' diye konuştu.

Birkaç gün önce kendisini arayan Kilis Valisi'nin, Suriye Hükümeti'nin operasyonları nedeniyle Türkiye sınırına yakın bölgede halkın gıda ve zorunlu ihtiyacını karşılamakta sorun yaşadığını aktardığını anlatan Yazıcı, ''Ben de hemen müsteşarıma talimat vererek bu tür ürünleri Türkiye'den karşılamaya yönelik giriş-çıkışların organizasyonunu yapın dedim ve gerçekleştirdiler'' dedi.

''Irak'a 2 yeni kapı açmak istiyoruz''

Irak'a açılması planlanan gümrük kapıları çalışmalarının ne aşamada olduğu sorulması üzerine Bakan Yazıcı, Irak'la en aktif kapının Habur Gümrük Kapısı olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Bu yoğunluğu başka kapılara aktarmak için, birkaç yıldır çalışıyoruz. Habur'un batı tarafında iki tane gümrük kapısı açılması noktasında Irak merkezi yönetimiyle ve bölgesel yönetimle görüşmelerimiz sürüyor.

Ayrıca bu iki kapı dışında Habur Çayı üzerinde ilave bir köprü daha yapım çalışmamız var. Bu sene Ulaştırma Bakanlığı bütçesine ödenek de kondu. Başbakanımızın talimatı da o doğrultuda. Birkaç gün önce İstanbul'da Kuzey Irak'tan gelen Maliye Bakanı'nın da bir vesileyle benimle görüşmesi oldu. Ona da tekrar bu konuyu hatırlattım. İnşallah fazla zaman kaybetmeden bunu yapmak zorundayız. Yoğunluğu bir hayli fazla, giderek de artıyor.''

Hakkari Üzümlü ve Derecik ile Şırnak Gülyazı'da sınır ticaret merkezleri oluşturulması yönünde de çalışmaları olduğunu ifade eden Yazıcı, buraların sınır kapısı değil, sadece sınır ticaretine imkan verecek, ticari aktiviteye zemin hazırlayacak yerler olacağını vurguladı.

''Gümrük kapılarını denetimi sürdüreceğim''

Bakan Yazıcı, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği gümrük kapılarına yönelik ani denetimlerin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

''Gümrükle ilgili şikayetler aktarılınca gidip, görmek istiyorsunuz. Ben de bunları görmek istedim. Yani oradaki arkadaşı da paylamak, azarlamak gibi böyle birşey olamaz. O konuyu biraz magazinleştirmemek gerekiyor. Ama zemin kısımları dolaştım, sonra da kimler var diye idari kısımlara girdim. Üst kata çıktım, kapıda İstihbarat Amiri yazıyordu.

Açtım kapıyı, bir tane vatandaş var içeride. O da bilgisayarda oynuyormuş, biraz panikledi filan. Ben ona niye yapıyorsun demedim. Ama kapıda birisini bekleterek bilgisayarda oynasaydı tavrım farklı olurdu. Bu denetimleri arasıra yapacağız. Bu onlara bir baskın filan değil, görevimiz olan denetimdir.

Biz en iyi hizmeti vermek istiyoruz. Bizim anlayışımızda hükumet hizmet eden ünitedir, devleti var eden bireylerdir. Bu anlamda gümrüklere ben gidiyorum, gideceğim. Yine Bakan Yardımcısı ve diğer arkadaşlarım da gidiyor. Hedefimiz en kaliteli hizmeti vermek. Bunu da tatlı dille, birlikte sağlayacağız.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim