• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Yazıcı'dan Suriye'ye çıkış açıklaması

Yazıcı'dan Suriye'ye çıkış açıklaması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye vatandaşlarının Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarından ticari veya yolcu olarak Suriye'ye çıkış gümrük hizmetlerinin durdurulduğunu söyledi.

Yazıcı, "Suriye plakalı araçların uluslar arası ticarete yönelik giriş ve çıkış gümrük hizmetleri durdurulmuştur. Suriye vatandaşları ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak ülkemize giriş ve çıkış gümrük hizmetleri devam etmektedir" dedi.

Bakanlık binasında basın toplantısı düzenleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye'de 1 yılı aşkın bir süredir devam eden iç çatışmalı ortam giderek yoğunluk kazandığını söyledi. Suriye'deki sınır kapılarının bazılarının muhalif güçler tarafından ele geçirildiğini belirten Yazıcı, "18 Temmuz günü Gaziantep Karkamış sınır kapımızın karşısındaki Carablus gümrüklü saha muhalif güçlerin eline geçmiştir. 19 Temmuz günü de Hatay Cilvegözü gümrük kapımızın karşısındaki Bal El Hava gümrüklü sahada muhalif güçlerin eline geçmiştir. Gene aynı şekilde Kilis'teki Öncüpınar sınır kapımızın karşısındaki Bab El Selame gümrük sahası da muhalif güçlerin eline geçmiştir. Bu durum sonucu muhalif güçlerin kontrolü dışında bazı unsurların devreye girmesiyle bir yağmalama, kırma ve dökme olayları yaşanmıştır. Cilvegözü sınır kapısında birkaç TIR'ımız yağmalanmıştır. Bunların 9 tane olduğu söylendi.

Ama bize 3 TIR sahibinin müracaatı var. Tamamen güvenlik durumu ortadan kalkmıştır. Gümrük kapılarında hizmetlerin devam edebilmesi için güvenli ortamın bulunması ve var olması sürdürüle bilmesi şarttır. Bizim şöyle bir sloganımız var. Türkiye ticaretin en kolay yapıldığı ve en güvenli şekilde icra edildiği bir ülke haline getirmektir" diye konuştu.

Suriye'de yaşanan olaylar üzerine ortayan çıkan durum karşısında ilgili bakanlıkların görüşü alındıktan sonra konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletildiği ve onayının alındığını kaydeden Yazıcı, "Cilvegözü, Öncüpınar, Karkamış kara hudut kapılarımızda gümrük işlemlerinin nasıl yapılacağı kararlaştırılmıştır. Bu karalar ilgili valiliklerede gönderilmiştir. Aldığımız önlemler şudur. Gümrük kapılarının kapatılması söz konusu değildir. Aldığımız kararlarda gümrük işlemlerinin ne şekilde gerçekleştirileceği ve geçici olduğunun altını çiziyorum. Vatandaşlarımızın gerek ticari gerekse yolcu olarak Suriye'ye çıkış gümrük hizmetlerinin durdurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Cilvegözü, Öncüpınar Karkamış kara hutut kapılarının karşısında gümrük hizmeti sağlayacak güvenli bir ortamın olmaması nedeniyle Türk vatandaşlarının yolcu veya eşya götürülerek Suriye tarafına geçişleri durdurulmuş ve askıya alınmıştır. Suriye plakalı araçların uluslar arası ticarete yönelik giriş ve çıkış gümrük hizmetleri de durdurulmuştur. Suriye plakalı araçlar transit olarak Avrupa yönelik seferi durdurulmuştur. Bunun da nedeni Türk vatandaşların eşya taşıma sevkiyatlarının durdurulmuş olması dolayısıyla ilerde durumun düzelmesi halinde rekabet şanslarının azalmasını önlemeye yöneliktir. Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılanmasına yönelik olarak Türkiye'ye giriş ve çıkış gümrük hizmetleri devam etmektedir. Yani Suriyeli tüm vatandaşlar ülkemize tüm kapılardan giriş çıkış yapmak suretiyle bir talepte bulunmaları halinde onlara gümrük hizmeti verilmeye devam edilecektir. Üçüncü ülke araçlarının uluslar arası ticarete konu Suriye'ye giriş ve çıkış gümrük hizmetleri durdurulmuştur. Buda Türk tüccarlarının ticaret yapması durdurulduğuna göre üçüncü ülke tacirlerinin de bu faaliyetleri Türk tüccarlarının rekabetini azaltacağı için yapılmıştır. Üçüncü ülke vatandaşlarının ülkemize girişlerine ilişkin gümrük hizmetleri devam edecektir. Suriye'de herhangi bir üçüncü ülke vatandaşı varsa bu kapılardan Türkiye'ye girmek istiyorsa onlarada kapılarda gümrük hizmeti verilerek girişleri sağlanacaktır. Herhangi bir nedenle Suriye'den iade edilen eşyanın ülkemize girişine izin verilecektir. Türk tüccarı Suriye'ye eşya göndermiştir, fakat oradaki halıcı herhangi bir nedenle bu iade etmek istiyorsa bunu yapılabilecektir" diye konuştu.

Şanlıurfa'daki Akçakale ve Hatay'da bulunan Yayladağı kapılarından yolcu girişi çıkışları olarak faaliyetlerine devam ettiğini belirten Yazıcı, bu kapsamda Akçakale sınır kapısından 93 vatandaşın giriş yaptığını ve 81 kişinin çıkış yaptığını söyledi. Bugün ise 6 vatandaşın giriş yaptığını 5 vatandaşın ise çıkış yaptığını kaydeden Yazıcı, Yayladağı sınır kapısında 71 vatandaşın giriş, 74 vatandaşın ise çıkış yaptığını ifade etti. Suriye'deki olayların sona ermesine kadar gümrük işlemlerinin alınan karalar çerçevesinde işleyeceğini söyleyen Yazıcı, "Kapıların kapatılması veya bir ambargo uygulanması gibi böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Suriyeli vatandaşlar Türkiye'ye gelip ihtiyaç duydukları ürünleri buradan satın alıp, bu kapılardan Suriye'ye götürmeleri mümkündür" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Yazıcı, bir gazetecinin "Ekonomi Bakanı Çağlayan'ın Suriye'ye giriş çıkışların durdurulduğu" yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine, "Uygulamaya konulan işlemin ikinci maddesinde Suriye plakalı araçların uluslararası ticarete yönelik giriş çıkış gümrük hizmetleri durdurulmuştur. Transit ticareti durdurulmuştur. Türkiye ile olan ticareti değil. Türkiye üzerinden geçerek transit ticarete bir sınırlama getirilmiştir" dedi.

Başka bir gazetecinin "gümrük işlemlerinin ne kadar süre askıya alınacağını ve yaşanan olaylar neticesinde Suriye ile olan ticaretin düştüğünü" hatırlatması üzerine, "Ticarette önemli oranda bir düşüş var. Bizim Suriye ile ticaretimiz olayların yaşanmasından önce 2,5-3 milyar dolar seviyelerindeydi ve artıyordu. Önemli oranda bir düşüş var. Ama bu düşüş diğer kapılara yansımadı. Irak ve İran kapılarında artış var. Suriye ile ihracatımız yüzde 62 ve ithalatımız yüzde 88 oranında azalmıştır" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim