• BIST 9530.47
  • Altın 2472.847
  • Dolar 32.429
  • Euro 34.8442
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Yeni Ford'u bir Türk firma hafifletecek

Yeni Ford'u bir Türk firma hafifletecek
Yeni nesil araçlarını 350 kilo hafifletmeyi planlayan Ford, Dow ile anlaşma imzaladı. Ford ve Dow mühendislerince geliştirilecek araçlarda kullanılacak kompoziti, Aksa üretecek.

Yeni nesil Ford’u bir Türk firma hafifletecek

Yeni nesil araçlarını 350 kilo hafifletmeyi planlayan Ford, Dow ile anlaşma imzaladı. Ford ve Dow mühendislerince geliştirilecek araçlarda kullanılacak kompoziti, Aksa üretecek.

Petrol kaynaklarının azalması, metal endüstrisindeki fiyat dalgalanması otomotiv endüstrisinin yöneticilerini inovatif fikirler için düşünmeye zorluyor. Hemen hemen her otomotiv üreticisi firma, daha az yakıt tüketimi yapan daha çevreci araç üretimi konusuna odaklanırken, tesislerdeki üretim bantlarını da buna göre tasarlıyor. Dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Ford Motor Company de gelecekteki üretimlerini tasarlarken, tasarruf çemberi etrafında planlamasını yapıyor. Ford, bunun en önemli adımını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bir ortaklık anlaşmasıyla attı.

Ekonomik olacak

Gelecek nesil araçların daha az yakıt tüketimi yapmanın en önemli yolunun otomobilleri hafifletmek olduğunu söyleyen Ford Motor Company Araştırma ve İnovasyon Birimi Başkan Yardımcısı Paul Mascarenas, “Dow Automotive Systems ile yaptığımız işbirliği ile hammaddesi karbon elyaf olan kompozit malzemeler kullanarak otomobilleri daha ekonomik hale getireceğiz” dedi.

“Türkiyede bir ilk olacak”

Dow ile Ford ‘un bu işbirliğinde ise Türk şirket Aksa Akrilik büyük önem kazanıyor. Geçen yılın sonunda Aksa ile ortaklığa giden Dow, Ford’un bu planının üstlenicisi olacak. Aksa’nın Yalova’daki tesislerde geliştirilecek kompozit malzemeler, Ford’un yeni nesil araç planının en büyük aktörü olacak. Aksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, karbon elyaf üretimi konusunda kendilerinin dünyanın en büyük firmalarından biri olduğunu hatırlatarak, “İlk kez bu çaplı bir otomotiv çalışması geliştireceğiz. Dow-Ford ile yapılan çalışma Türkiye’de ilk olacak dedi.

350 Kilo diyete sokacak

AKSA’nın içinde bulunacağı çalışma ile Ford’un planı karbon elyaf kompozitle donatılmış aracın iç kısmında yer alan bazı parçaların da benzer şekilde üretilmesi hedefleniyor. Bu çalışma ile metal zırhından kurtulacak ortalama 1.200 kiloluk araç, 350 kilo hafifleyecek.

5 Yılda 1 milyar $’lık yatırım

Geçen yılın son günlerinde Aksa ve Dow, karbon elyaf ve karbon elyaf esaslı ürünlerin üretimi ve dünya çapında pazarlanması konusunda Türk Hükümeti ve şirket yöneticilerinin de katıldığı törenle ortak girişim anlaşması imzalamıştı. Kompozit endüstrisine, geniş ürün yelpazesi ve teknik hizmet çözümleri sunacak, 5 yılda 1 milyar dolar tutarında yatırım hedefleyen ortak girişimin, yaklaşık 1.000 kişilik istihdam yaratması bekleniyor. Aksa’nın Yalova’da tesis edilmiş mevcut karbon elyaf üretim varlıkları üzerinden genişleyecek olan ortak girişim büyük çaplı, entegre üretim kapasitesi sağlayarak ileri karbon elyaf teknolojileri üretecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim