• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Yeni havalimanı için kaç ağaç kesilecek?

Yeni havalimanı için kaç ağaç kesilecek?
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk İstanbul’a yapılacak yeni havalimanı için 2.5 milyon ağacın ya kesileceğini ya da taşınacağını açıkladı.
Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesine karşı sivil bir direniş olarak ortaya çıkan ve kısa sürede bütün Türkiye’ye yayılan protesto gösterileri tüm hızıyla sürerken, İstanbul’a yapılacak havalimanı için 2.5 milyon ağacın kesileceği ya da taşınacağı anlaşıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ulaştırma Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusunda bulunarak İstanbul'a yapılacak yeni havalimanına ilişkin sorular yöneltti.
 
Kamulaştırma maliyeti
 
Müsteşar Habip Soluk imzalı yanıta göre, havalimanı yerinin “meteorolojik”, “topoğrafik” ve “seyrüsefer” koşulları göz önünde bulundurularak seçildiği ifade edildi. Yanıtta, “Hava sahası planlaması, kamulaştırma maliyetleri, yeterli arazi kapasitesinin mevcudiyeti, hava sahasındaki alçalma ve tırmanma yüzeylerine göre değerlendirmeler doğrultusunda ve Atatürk Havalimanı uçuş koridorundan olan uzaklık, kamulaştırma maliyetinin düşüklüğü, deniz kıyısına yakın olmasıyla seyrüsefer açısından kolaylıklar sunması, yapımı planlanan 3. Köprü ve Kuzey Marmara otoyolu güzergahına yakınlığı ve havalimanı yerleşimiyle deniz arasında bir yapılaşma oluşmaması da dikkate alınarak yeni havalimanının yeri seçilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Bölgede maden ocakları, kum ve kil ocaklarının bulunduğu da belirtilen yanıtta, bölgenin aynı zamanda ıslah edilerek ekonomiye kazandırılacağı belirtildi.
 
6.3 milyar gelir garantisi
 
Yanıtta, yeni havalimanının 76 milyon metrekarelik bir alana yapılacağı kaydedilirken, “Projenin 61 milyon 720 bin metrekaresi ormanlık alan arazisidir. Buradaki ağaçlardan 657 bin 950 adedi ömrünü tamamlamış ve orman emvaline kazandırılması (kesilmesi) zaruri ağaç miktarıdır. 1 milyon 855 bin 391 adet ağaç taşınabilecek durumdadır. Taşıma ve benzeri işlemler kamulaştırma kapsamında mevzuata uygun olarak yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.
 
Yanıtta ihaleyi alan firmaya 6.3 milyar gelir garantisi verildiği de kaydedilirken, Atatürk Havalimanı’nın sivil hava trafiğine kapatılacağı genel havacılık uçuşları, bakım onarım faaliyetleri ile kargo faaliyetlerine devam edileceğini kaydedildi. Yanıta göre, 657 bin ağaç kesilecek, 1.8 milyon ağacın ise kesilmesine ya da taşınmasına ihaleyi alan şirket karar verecek.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim