• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Yeni havalimanına Türk mermerleri

Yeni havalimanına Türk mermerleri
John F. Kennedy Havalimanı'nı Türk mermerleri ile kaplayan doğaltaş ihracatçıları, İstanbul'da yapılacak 3'üncü havalimanını Türk mermerleriyle kaplamaya talip.
Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan ABD'nin New York kentindeki, yıllık 47 milyon yolcu kapasiteli John F. Kennedy havalimanı'nın Türk mermeri ile kaplayan doğaltaş ihracatçıları, geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan İstanbul'da yapılacak 3'üncü havalimanını Türk mermerleriyle kaplamaya talip.
 
22 milyar 152 milyon euro Kira bedeli artı KDV ile Limak-Cengiz- Mapa-Kalyon OGG'nin ihalesini kazandığı İstanbul'un 3. havalimanının tamamlandığında dünyanın yolcu kapasitesi açısından en büyük havalimanı olacağını hatırlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, "İstanbul'un 3. havalimanının yerlerini ve duvarlarını Türk mermerleriyle kaplamaya talibiz. Bu bakımdan Başbakanın yeni yapılacak havalimanında yerli malı kullanılması genelgesi doğrultusunda, Türk mermerlerinin tercih edilmesini sağlayacağına inanıyoruz" dedi.
 
Dünyanın en büyük havalimanlarından birisi olan New York F. Kennedy Havalimanı'nı Türk mermerleriyle kapladıklarını hatırlatan Erdinç, " Amerika, büyükelçiliklerinde havalimanlarında Türk mermerlerini kullanıyor, kullanmaya da devam edecek. Yine Kolombiya'nın Bogota Havalimanı'nda olduğu daha birçok havalimanlarında, saraylarda da Türk mermerleri kullanılıyor. Ünü yurtdışına taşmış Türk mermerlerini kendi ülkemizdeki havalimanlarında da kullanılmasını istiyoruz. Oysa ülkemizdeki havalimanlarının çoğunda ithal granitler kullanılıyor. İstanbul İç Hatlar VIP Salonu'nda Türk mermerini fiyat anlamında 10-20'ye katlayan İtalyan Calacatta mermerleri döşendi, üstelik son gördüğümde de paslanmış durumdaydı. Kazakistan Astana Türk Büyükelçiliği'nde İspanyol mermerleri ve Hindistan granitleri kullanıldı. Dünyanın en zengin Mermer yataklarına sahip bir ülkeyiz. Tüm dünyanın kullandığı ve rağbet ettiği mermerlerimizin ülkemizde de kullanmasını arzu ediyoruz. İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkeler tüm kamu inşaatlarında kendi doğaltaşlarını kullanıyorlar" diye konuştu.
 
New York havalimanına 3 heykel göndereceğiz
 
New York havalimanına 3 kalıcı eser bırakacaklarını da hatırlatan Erdinç, " Dünyada ilk kez uçmayı başaran Türk bilgini Hazerfan Ahmed Çelebi'nin heykeli, yine Türk kültürünü yansıtan, Yunan, Selçuklu dönemini yansıtan heykel olmak üzere 3 heykeli mayıs ayında İzmir'de yapacağımız bir kokteyle New York havalimanına kalıcı eser olarak göndereceğiz" diye konuştu.
 
Doğaltaş ihracatında, Hindistan ikinci Çin olabilir
 
Arslan Erdinç, Türk doğaltaş ihracatında Çin ve ABD'nin ilk sıraları paylaştığını ancak Türk doğaltaş sektörü için Hindistan'ın da yükselen pazar olduğuna dikkat çekti. Erdinç, Hindistan'ın en büyük ticaret merkezi kabul edilen Mumbai'de düzenlenecek ET ACETECH Fuarı'na milli katılımı Ege İhracatçılar Birliği'nin yapacağını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Ekim ayında düzenlenecek, Hindistan'ın en önemli Mermer üretim merkezi Silvassa şehrine bir saat mesafedeki, dünyanın üçüncü ve Asya'nın en büyük Yapı fuarı ET ACETECH'in doğaltaş kısmının Türk milli katılım organizasyonunu Ege İhracatçılar Birliği olarak biz yapacağız. Hindistan'ın 2014'te dünya serbest ticaret rejimine katılacağını gözönüne alırsak kotaların kalkacağı 2014'ten sonra Hindistan'a çok fazla mermer ihracatı öngörüyoruz. Bu nedenle Hindistan pazarının önemi gözden kaçırılmamalı. Hindistan Türk doğaltaş sektörü için ikinci Çin olabilir."
 
www.UlasımOnline.com
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim