• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Yeni havayolu kurulup Ercan özelleşecek

Yeni havayolu kurulup Ercan özelleşecek
KTHY’nin ortadan kalkmasından sonra yeni bir hava yolu kurulması konusunda bazı iş adamları ve THY ile temaslarının devam ettiğini kaydeden Küçük, yeni kurulacak şirketin 3 bacaklı bir ticari kuruluş olacağını açıkladı.

"YENİ BİR HAVAYOLU KURULUP, ERCAN ÖZELLEŞTİRİLECEK"

KTHY’nin ortadan kalkmasından sonra yeni bir hava yolu kurulması konusunda bazı iş adamları ve THY ile temaslarının devam ettiğini kaydeden Küçük, yeni kurulacak şirketin 3 bacaklı bir ticari kuruluş olacağını açıkladı.

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, yeni kurulacak havayolundan Ercan Havalimanı'nın özelleştirilmesine kadar bir çok konuda açıklamada bulundu.

İşte Küçük'ün KKTC'nin önemli gazetelerinden Havadis'e yaptığı o açıklamalar...

En önemli konulardan birisi de KTHY’nin ortadan kalkması ile yerine kurulacak olan yeni hava yolları. Siz THY ile iletişimde olduğunuzu açıklamıştınız. Bu konuda son durum nedir?

KÜÇÜK: 4 aydır biz ortada olmamasına rağmen KTHY personelinin maaşını ödüyoruz. Sadece bu ay ödeyemedik ama ödemeler için çalışmalarımız devam ediyor. Atlasjet ile bir ön protokol imzalamıştık, o bir gerçek. KTHY sıkıntıya girdiği zaman Atlasjet’in bize büyük desteği oldu ve 70 bine yakın biletlenmiş yolcu taşıdı. Biz öyle söylendiği gibi KTHY kimseye peşkeş çekmedik. İyi durumda, getirisi olan bir şey peşkeş çekilebilir. 100 milyon doların üzerinde borcu olan, hantal bir yapıya sahip bir hava yollarını kimseye peşkeş çekemezsiniz.

“Protokol, Atlatjet’in değişiklik taleplerinin uygun bulunmamasından durdu”

Atlasjet ile aranızda sıkıntı var mı?

KÜÇÜK: Atlasjet’in KKTC’li personel istihdam etmesinde TC yasalarında sorun çıktı. Sosyal Sigorta, ihtiyat Sandığı gibi. Bizden tadilat istediler. Bunların yerine getirilmesi pek mümkün olmadı. Bunun üzerine başka arayışlara girdik. Atlasjet ile bizim bir itilaf veya kavgamız yok. İlgili şirket bize dürüst bir şekilde hizmet verdi. Değişiklik taleplerinin bizim tarafımızdan uygun bulunmamasından dolayı protokol durdu.

“Biz, kendi hava yolumuzu istiyoruz”

Bizim arayışımız birkaç yönde. Biz kendi hava yolumuz olmasından yanayız. Adı her ne olursa olsun. Bu konuda bazı iş adamları ve THY ile temaslarımız var. Belli bir noktaya geliyoruz. Bu konudaki gelişmeler 5 Ekim Salı günü netlik kazanacak. O zaman kamuoyuna bilgi verebileceğiz. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı Cemil Çiçek bu konuda bize destek veriyorlar. Özellikle kendi hava yolumuza sahip olmamız için bize ciddi destekleri var. Salı günü Cemil Çiçek adaya gelecek başka yetkililerle bu konuyu ele alacağız.

Yeni hava yollarının ismi ne olacak?

KÜÇÜK: Gönlümde yatan isim Kuzey Kıbrıs Türk Hava Yolları. Ama bu olur, başka bir şey olur, henüz belli değil. Kurulacak olan yeni şirketin halka açık olmasını da arzu ediyorum ben. Hafta içinde konu netleşecektir.

“Yeni hava yolları, 3 bacaklı, kar amacı güden ticari kuruluş”

Peki, KTHY çalışanlarının durumu ne olacak. Yeni şirkette mi istihdam edilecekler?

KÜÇÜK: Formül ortaya çıktığı zaman KTHY personelinin ihtiyaç kadarı istihdam edilecektir. Geri kalanlar için de formül aranacak. Şu anda 355 KKTC, 50 de yurt dışında bulunan KTHY personeline maaş ödüyoruz. Kurulacak olan şirket 3 bacaklı ticari bir şirket olacak, kar amaçlı. Halka açık olacak, bu personelin hepsini çalıştırmak mümkün değil. Kalan personelin ne olacağını biz düşüneceğiz.

Sizin bu aşamadan sonra yeni bir hava yolu ile yola devam etmeniz Atlasjet ile sorun yaratmaz mı? Sanırım kendilerine borcunuz var?

KÜÇÜK: Bir gerilim yaşanmaz Atlasjet ile. Önemli bir iş yaptı bizim için. Teşekkür ederim ben onlara. Kendilerine ne kadar borcumuz var henüz bir hesaplama yapılmadı. Hemen hemen sanırım 60-70 bine ulaştı taşıdıkları yolcu. Ay sonunda bitiyor taşımaları. Geriye kalan yolcular da sanırım artık THY ile taşınacak. Esas sıkıntı yaz döneminde idi.

“Ercan yıl sonuna özelleştirilecek, Telekomünikasyon sırada”

Ercan Devlet Havaalanı’nın özelleştirilmesi gündemde mi peki?

KÜÇÜK: Evet özelleştiriliyor. Yıl sonuna kadar özelleştirme konusundaki ihaleyi yapmayı hedefliyoruz. Bu ülkeye uçuşlar artmış, büyük yatırımlar çoğalmışsa, biz de havaalanımızı uluslararası standartlara çekmeliyiz. Daha çarşamba günü ülkeye birçok büyük turistik yatırım yapılması için Bakanlar Kurulu’nda onay verdik. Karpaz’da da var Batı da da. Örneğin Gaziveran köyüne 800 yatak kapasiteli, casinosuz bir otel yapımı için onay verdik. Bunlar beraberinde istihdamı da getirecektir. Havaalanımız da bu yatırımlarla uyum sağlamalıdır.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim