• BIST 9645.02
  • Altın 2415.439
  • Dolar 32.5459
  • Euro 34.6957
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Yeni 'Şimşek', füze gibi hareket edecek

Yeni 'Şimşek', füze gibi hareket edecek
TAI, askerin atış eğitiminde hedef olarak kullandığı İnsansız Hava Araçlarına (İHA) bir yenisini ekledi.

'Şimşek', füze gibi hareket edecek

TAI, askerin atış eğitiminde hedef olarak kullandığı İnsansız Hava Araçlarına (İHA) bir yenisini ekledi. Daha önce uçaksavar eğitimi için “Turna” adında İHA üreten TAI, şimdi de jet motoru ile füze gibi hareket eden “Şimşek”i üretti.

Yüksek hızlı hedef uçağı Şimşek, hem savaş pilotlarının it dalaşı olarak da bilinen “dog figth” eğitiminde hem de kara ve deniz kuvvetlerinin füze savunma eğitiminde kullanılacak.

Saatte 750 kilometre hız

Hava Kuvvetleri’nin kuruluşu nedeniyle TAI’nin en son ürettiği tamamen Türk mühendislerinin tasarımı Şimşek, İzmir’de tanıtıldı. En fazla saatte 750 kilometre hıza çıkan ve seyir süratinde 1 saat uçan Şimşek, denizden 9 metre ile 4 bin 500 metre irtifa arasında uçabiliyor. Şimşek ile pilotlara düşman savaş uçağı ile savaşma, it dalaşı olarak da bilinen “dog fight” eğitimi verilecek. Düşman uçağını vurmak isteyen pilot, tıpkı bir uçağı önüne alır gibi önce Şimşek’i de önüne almaya çalışacak sonra vuracak. Bu eğitimde de öncelikli olarak ömrünü tamamlamış envanterden çıkarılmasına az süre kalmış havadan havaya füzeler kullanılacak. Bu tür füzeler eskiden imha ediliyordu. Şu anda yapılan eğitimlerde asker, füzeleri simüle eden sistemlere radar ile kilitleniyor ancak ateş edemiyor. Şimşek envantere girdikten sonra asker tetiğe de basarak hedefi vurabilecek. Askerin bu eğitimle füze savunma eğitiminde daha etkin olması hedeflendi.

Asker hizmet satın alacak

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile TAI arasındaki görüşmeler olumlu bir şekilde sonuçlanırsa TSK hizmet de satın alacak. Bu durumda TSK Şimşek’i satın alacak ve istediği tarihte TAI hizmetine sunacak. Şimşek askerin istediği tarihte, istediği miktarda bütün yedek parçalarıyla ve pilotuyla beraber hazır olacak. Asker eğitime gittiğinde Şimşek mutlaka havada olacak.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim