• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Yeni SPK Kanunu 2 haftaya hazır!

Yeni SPK Kanunu 2 haftaya hazır!
SPK Başkanı Vedat Akgiray, yeni SPK Kanunu üzerinde çalışma yaptıklarını, kanun taslağının önümüzdeki 1-2 hafta içinde genel görüşe açılacağını söyledi.

Yeni SPK Kanunu 2 haftaya hazır!

SPK Başkanı Vedat Akgiray, yeni SPK Kanunu üzerinde çalışma yaptıklarını, kanun taslağının önümüzdeki 1-2 hafta içinde genel görüşe açılacağını söyledi.

IT teknolojilerinde insanın biraz daha yaşlanınca hızlı yürüyeceği, hızlı karar vereceği, geçmişteki hataları bulmaya yarayacak ve bundan sonra gidişatı tahmin edecek bir düzen aradığını dile getiren Akgiray, bireylerin güvenli bilgi yönetimi istediğini, bütün bunları insanın zarar görmemesi için yaptıklarını anlattı.

Akgiray, dolayısıyla bu amaca hizmet etmeyen herhangi bir sistemin güzel olabileceğini, ancak işe yaramayacağına işaret ederek, bireylere işlerini daha iyi yapmaya yarayan güvenli bir sistemin gerektiğini söyledi.

Dünyada 2008 yılından beri global finansal krizin yaşandığını, kendisinin 3 yıldan beri SPK Başkanlığı görevinde bulunduğunu, üç yıldır uluslararası teşkilatlarda ve çalışma gruplarında bu ekonomik krizin niye olduğunun anlaşılmaya çalışıldığını gördüğünü anlatan Akgiray, dünyada finansal krizin nedenlerinin hala anlaşılamadığını, anlaşıldıktan sonra ne yapılması gerektiğine karar verileceğini belirtti.

Vedat Akgiray, ''Fakat biraz zorlayınca, biraz da işin cahilliğiyle yabancı olarak olaya bakınca hep gördüğümüz şu; bir yerde birileri bilmesi gereken şeyleri bilmediler. Çok sıkıntı, o yüzden oldu. Bilgi eksikliği veya bilginin doğru zamanda doğru yerde doğru göz ve kulaklara ulaşmamasından kaynaklandı'' dedi.

Lehman Brothers'ın 2008 yılının Eylül ayında battığını anımsatan Akgiray, 2006 ve öncesinde birisinin Lehman Brothers'ın sakat işler yaptığını ve batacağını söylemesi durumunda kimsenin inanmayacağını, en iyi eğitimi almış, ''en süper beyinlerin'' Lehman Brothers'da olduğunu kaydetti.

Yeni kanun taslağı

Akgiray, Lehman Brothers'ın çıkardığı finansal enstrümanların dünyaya satıldığını ve karmaşık bir yapıda olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu ürünü satmak için kredi derecelendirme kuruluşları S&P'den ve Moody's'ten not almak gerekiyor. O paketi fiyatlama yapan algoritma matematiğini gönderiyorsunuz S&P'ye oradaki ortalama uzmanın bu işi anlama yeteneği Lehman'nınkinin biraz altında.

Bakıyor bir şey anlamıyor. O ürün 3A notunu alıyor. O nottan sonra Almanya'daki emekli öğretmenler fonu veya Norveç'teki balıkçılar fonuna 3A notuyla Lehman'ın çıkardığı bir ürün satılıyor ve alınıyor. O ürün bağımsız denetimden geçmiş, bunlar devlet gibi kurumlar, al gözü kapalı.

Oysa Lehman Brothers bir günde battı. Dediler ki 'bu iş yürümeyecek', dükkanı kapattılar. Tüm sistemin yönetim altyapısı süperdi ama sistem güvenli değildi. Çünkü bilgi sahiplerinin işine yaramadı bu sistem. Bundan sonra bizlerin, SPK'ların, BDDK'ların, Hazinelerin, finansal otoritelerin uğraşması gerekecek, teknoloji algılayışı konusu çıktı karşımıza.

Biz diyeceğiz ki, 'arkadaş, bu ürününü böyle böyle yapman, böyle sunman, böyle satman lazım'. Esasında arkasında, dibinde çok farklı bir fiyatlama var. Ben onu göremezsem bana sunduğu ile yetinirsem 'tamam yürü' diyeceğim. İzin verdiğim riski görmüyor olacağım. Bizim isteğimiz bilgi teknoloji yönetişim ve denetim uzmanlarının bu güvenliği bize sağlaması.''

Akgiray, yeni SPK Kanunu üzerinde çalışma yaptıklarını, kanun taslağının önümüzdeki 1-2 hafta içinde genel görüşe açılacağını bildirerek, bu yeni kanun çalışmasında bilişim uzmanını 'IT uzmanı' olarak tanımlayacaklarını ve bu uzmanın aynı zamanda sermaye ve finans konularında da bilgi sahibi olacağını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim